Διαβάστε τη συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας για την ΑΟΖ ...!!!

Διαβάστε το επίσημο κείμενο της συμφωνίας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας που υπέγραψαν ο Νίκος Δένδιας με τον Λουίτζι ντι Μάιο


Το επίσημο κείμενο της Συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους φέρνει στο φως της δημοσιότητας το protothema.gr.

Σε μόλις 5 άρθρα, η Αθήνα και η Ρώμη συμφωνούν να εφαρμόσουν την οριοθετική γραμμή της ελληνο-ιταλικής συμφωνίας της 24 Μαϊου του 1977 για την οριοθέτηση και άλλων θαλασσίων ζωνών στις οποίες οι δύο χώρες νομιμοποιούνται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η συμφωνία που συνυπέγραψαν στις 9 Ιουνίου του 2020 ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο Ιταλός ομόλογός του Λουίτζι ντι Μάιο για λογαριασμό της Ιταλικής Δημοκρατίας εδράζεται στις δατάξεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 (UNCLOS).

Στην παράγραφο 1 του άρθρου 1 της Συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης αναφέρεται: «Η οριοθετική γραμμή των θαλασσίων ζωνών στις οποίες οι δύο χώρες νομιμοποιούνται να ασκούν, αντιστοίχως, τα κυριαρχικά δικαιώματα ή τη δικαιοδοσία τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο θα είναι η οριοθετική γραμμή για την υφαλοκρηπίδα που καθορίσθηκε με τη Συμφωνία του 1977 μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας για την οριοθέτηση των αντίστοιχων υφαλοκρηπίδων».

Στην παράγραφο 2 του άρθρου 1 αναφέρονται οι συντεταγμένες που ορίζουν την οριοθετική γραμμή. Στην παράγραφο 3 του άρθρου 1 της Συμφωνίας Ελλάδας - Ιταλίας για τις θαλάσσιες ζώνες σημειώνεται ότι «η παρούσα οριοθέτηση θα επεκταθεί προς οιαδήποτε κατεύθυνση μέχρι τα σημεία συνάντησης των θαλασσίων ζωνών των αντίστοιχων γειτονικών Κρατών, όταν θα έχουν συναφθεί οι σχετικές συμφωνίες».

Στο άρθρο 2 επισημαίνεται: «Όταν το ένα Μέρος λάβει την πρωτοβουλία να ανακηρύξει μία θαλάσσια ζώνη που εκτείνεται μέχρι την οριοθετική γραμμή του άρθρου 1 της παρούσας Συμφωνίας, θα ενημερώσει σχετικά το άλλο Μέρος το συντομότερο δυνατό».

Στο άρθρο 4 υπογραμμίζεται ότι «η παρούσα Συμφωνία δεν θίγει:

α. τις αλιευτικές δραστηριότητες που διεξάγονται σύμφωνα με τους εφαρμοστέους κανόνες και κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
β. τις διατάξεις του άρθρου 58 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας σχετικά με τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τις υποχρεώσεις των λοιπών Κρατών στην αποκλειστική οικονομική ζώνη των Μερών, όπως προβλέπονται στο εν λόγω άρθρο».

Στο άρθρο 5 προβλέπεται ότι η παρούσα Συμφωνία υπόκειται σε επικύρωση και θα τεθεί σε ισχύ την ημερομηνία ανταλλαγής των οργάνων επικύρωσης.

Το κείμενο της Συμφωνίας έχει σταλεί στους τομεάρχες Εξωτερικών των κομμάτων της αντιπολίτευσης από το βράδυ της Πέμπτης.
protothema.gr
Διαβάστε το κείμενο της Συμφωνίας Ελλάδας - Ιταλίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών