Τα αιολικά θα σας ακριβύνουν το ρεύμα και ρεύμα ΔΕΝ θα έχετε από τα αιολικά. Τα αιολικά δεν ηλεκτροδοτούν

 
Η κα Παπαδέδε είναι Πολιτικός επιστήμονας και οικονομολόγος. Εργάζεται 23 χρόνια στη ΔΕΗ, τώρα στον ΑΔΜΗΕ, και είναι γενική γραμματέας του συλλόγου επιστημονικού προσωπικού των εργαζομένων. 
Ο ΑΔΜΗΕ είναι ο "Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας", που μέχρι πρόσφατα ήταν κομμάτι της ΔΕΗ, αλλά τώρα θα πουληθεί στο πλαίσιο κάποιας "απελευθέρωσης" (και η λέξη απελευθέρωση είναι, κατά την γνώμη μου, χυδαίος ευφημισμός, αντίστοιχος άλλων τέτοιων ευφημισμών με την λέξη "ελευθερία").  

Η κα Παπαδέδε ανέφερε από την αρχή ότι οι απόψεις της είναι αυτές εργαζομένων στην ΔΕΗ και όχι της Διοίκησης της ΔΕΗ.  Ωστόσο, προσθέτω εγώ, η πρόσφατη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος του ΑΔΜΗΕ, λέει περίπου τα ίδια που ανέφερε η κα Παπαδέδε για τα αιολικά, ίσως λιγότερο εκλαϊκευμένα, αλλά σας τα παρέθεσα σε προηγούμενη ανάρτηση, για να τα δείτε μόνοι σας.
 
 
Τα αιολικά προωθούνται στο πλαίσιο κάποιας λεγόμενης "Πράσινης Ανάπτυξης" για την "Προστασία του Κλίματος" και η παραπάνω εικόνα είναι παράδειγμα των συνεπειών της Πράσινης Ανάπτυξης όπου ενθαρρύνουμε δήθεν οικολογικά πέλετς για θέρμανση, που περιβαλλοντικά, είναι επιεικώς ..παλαβό σε αστικά περιβάλλοντα και σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με "Προστασία του Κλίματος", αλλά έχει σαν συνέπεια να κρυώνει ο κόσμος και να καίει ότι βρίσκει για να ζεσταθεί.
 
 
Η κα Παπαδέδε εξέφρασε αμφιβολίες για την λεγόμενη "Κλιματική Αλλαγή",΄και παρουσίασε στοιχεία ότι πρόκειται για επικερδή "μπίζνα" για μερικούς μεγάλους (και μικρούς πλασιέ, θα προσέθετα εγώ).  
 
 
Επειδή τα αιολικά προωθούνται σαν να έχουν κάποια σχέση με ηλεκτροδότηση και μάλιστα με φθηνή, ή καθαρή ηλεκτροδότηση, η κα Παπαδέδε παρουσίασε στοιχεία από την Γερμανία. Ενδεικτικά, πώς η "απελευθέρωση" και η "ενεργειακή μεταστροφή σε ΑΠΕ", απλά ακρίβυναν το ρεύμα για όλους. Είναι δημοσιευμένο κατά κόρον στην Γερμανία και στις ΗΠΑ ότι η χρήση των ΑΠΕ για ηλεκτροδότηση απλά ...διπλασίασε το κόστος του ρεύματος και έκανε το ρεύμα είδος πολυτελείας.

 
'Οσο για "ηλεκτροδότηση", η Γερμανία ηλεκτροδοτείται από θερμικούς σταθμούς, δηλαδή κάρβουνο και πυρηνικά, και ενώ έχει αέριο φθηνότερο από εμάς, από το 2011 που έκλεισε ορισμένα πυρηνικά της, αύξησε την χρήση λιθάνθρακα και λιγνίτη για να έχει ρεύμα, και να περιορίσει το κόστος του ρεύματος. Η Γερμανία έχει πάρα πολλά αιολικά (μεταξύ 25 και 30 γιγαβάτ, ή χιλιάδες μεγαβάτ) αλλά μόνο 8% της ηλεκτροδότησής της είναι από αυτά τα πάμπολλα αιολικά. Βέβαια, η Γερμανία εξάγει αιολικά, και σε εμάς, και φυσικά τα αιολικά αυτά δεν κατασκευάζονται από αιολική ενέργεια (δεν είναι εφικτό κάτι τέτοιο) αλλά από συμβατική ηλεκτροπαραγωγή. Η Γερμανία που προωθεί αιολικά είναι μάλλον ...υποκριτική και δίγλωσση, προσθέτω εγώ.
 
 
Ένας απλός πίνακας για τις ΑΠΕ στην Ελλάδα δείχνει γιατί μερικοί στηρίζουν τις ΑΠΕ και γιατί μπαίνουν ΑΠΕ. Μπαίνουν επειδή επιδοτούνται, την επιδότηση αυτή την πληρώνουμε εμείς, είτε λέγεται "τέλος υπέρ ΑΠΕ", είτε λέγεται "ΕΤΜΕΑΡ". Αυτό ανεβαίνει ραγδαία, είναι ήδη αθροιστικά πάνω από 4 δις, όσο περίπου δηλαδή όλος ο τζίρος της ΔΕΗ ολόκληρης(!) και έχει ξεπεράσει σε κόστος τα ελλείμματα του ασφαλιστικού συστήματος.  Και το χειρότερο είναι ότι όλες αυτές οι επιδοτήσεις, ούτε ηλεκτροδοτούν, ούτε μειώνουν ρύπους. 

Οι ΑΠΕ (το λέει και η Μελέτη Επάρκειας Ισχύος που παρέθεσα παραπάνω) χρειάζονται εφεδρείες από θερμικές μονάδες που όχι μόνο καίνε ούτως ή άλλως, αλλά πρέπει να είναι ακριβό αέριο.  Τα αιολικά στην Τήνο, δεν θα ηλεκτροδοτούν την Τήνο. Δεν θα ηλεκτροδοτούν τίποτα. Η κα Παπαδέδε ξεκαθάρισε ότι τα αιολικά, όταν δουλεύουν, "εγχέουν", και η "έγχυση" δεν είναι "ηλεκτροδότηση", αφού είναι τυχαία, μεταβλητή, και σε μεγάλες ποσότητες βλάπτει το δίκτυο μάλλον, παρά συμβάλει σε ηλεκτροδότηση. 

Πόσα αιολικά χρειάζεται η Τήνος για την ηλεκτροδότησή της; "Κανένα", είπε χαρακτηριστικά. Ούτε 1, ούτε 10, ούτε 100. Και η αύξηση στην υπάρχουσα διασύνδεση γίνεται όχι για την ηλεκτροδότηση της Τήνου, αλλά για να ξεφορτωνόμαστε το κατά άλλα τυχαίο αιολικό ρεύμα, που διοχετευόμενο στο υπόλοιπο δίκτυο θα δημιουργεί μικρότερο πρόβλημα. Θα πληρώσουμε ακριβά και τα αιολικά και την διασύνδεσή τους και αυτό φαίνεται και θα φανεί πολύ περισσότερο στους λογαριασμούς.
 
 
Τα στοιχεία κόστους είναι σαφή. Και θα προσθέσω εγώ, ότι και δωρεάν εάν ήταν οι ΑΠΕ, πάλι θα ακρίβαιναν το ρεύμα λόγω των προβλημάτων που δημιουργούν στην συμβατική ηλεκτροπαραγωγή. Και, φυσικά, μόνο "δωρεάν" δεν είναι και οι "τιμή" των ΑΠΕ δεν έχει σχέση με "κόστος" πραγματικής ηλεκτροδότησης, αλλά με "ταρίφα", που είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε σε αυτούς που βάζουν ΑΠΕ, είτε θέλουμε το ρεύμα που "εγχέεται" είτε όχι. Πολλά και πεταμένα λεφτά.
 
Το μήνυμα της κας Παπαδέδε, δύσκολα μπορεί να μεταφερθεί σε κείμενο ή σε ανάρτηση σαν αυτή, και συγγνώμη εάν η μεταφορά εδώ είναι ανεπαρκής.  Καλύτερα να περιμένετε να την δείτε είτε στην τηλεόραση είτε στο YouTube.  Δείτε και ακούστε την για την ώρα, π.χ. εδώ

 
Η Φλώρα Παπαδέδε έχει άποψη για αυτά που γίνονται με την ΔΕΗ.  Και ενώ κάποιος που ακόμα βάζει ταμπέλες "αριστερός" και "δεξιός" εύκολα θα σας πει, π.χ., ότι η κα Παπαδέδε είναι "αριστερή" ενώ εγώ π.χ. δεν είμαι, συμφωνώ απόλυτα, 100%, με τις απόψεις της. Η ΔΕΗ φτιάχτηκε για να ηλεκτροδοτήσει την Ελλάδα, εκεί που πολλές μικρές, τοπικές, εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής δεν μπορούσαν να το κάνουν. 

Η ΔΕΗ, λόγω μεγέθους, μπόρεσε να χρηματοδοτηθεί, να φτιάξει μονάδες "βάσης", μεγάλες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες που στήριξαν, και στηρίχτηκαν από, την βιομηχανία. Χωρίς ΔΕΗ δεν θα είχαμε ρεύμα στα χωριά και στα νησιά, δεν θα είχαμε βιομηχανία, και χωρίς ΔΕΗ δεν θα έχουμε βιομηχανία (ή οικονομία! -- αν δηλαδή νομίζει κάποιος αφελής ότι θα έχουμε οικονομία που να βασίζεται μόνο σε καφετέριες, εποχιακά σπορ, μπαρ και οικολογικές "δράσεις").  

Το ότι "σπάμε" την ΔΕΗ σε κομμάτια στο όνομα μιας δήθεν απελευθέρωσης είναι, κατά την γνώμη μου, μεγάλο και μη διορθώσιμο λάθος. Εξυπηρετεί μόνο ξένα ολιγοπώλια που έχουν σαν σκοπό το δικό τους κέρδος, και ζημιωμένοι θα είμαστε όλοι εμείς οι Έλληνες.  Το ότι θα βγάλουν ποσοστά και χαρτζιλίκι λίγοι ντόπιοι απατεωνίσκοι, τους διαβεβαιώ ότι θα είναι πρόσκαιρο.

Και ξεχάστε το "ιδεολογικό". Θα είμαστε όλοι ζημιωμένοι γιατί θα  είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε το ρεύμα "χρυσό", και ούτε θα το έχουμε πάντα, όπως θα το θέλαμε, ούτε θα έχει ρεύμα η βιομηχανία που θα αναγκαστεί να κλείνει ή να μετακομίζει, και πολλοί από εμάς θα ανακαλύψουν την "ενεργειακή φτώχεια" ("ένδεια" την αποκάλεσε η κα. Παπαδέδε). 


Η ενεργειακή φτώχεια σημαίνει ότι αναγκάζεται κάποιος να πρέπει να διαλέξει μεταξύ τροφής και στέγης από την μία, και ηλεκτρικού ρεύματος ή θέρμανσης, από την άλλη. Είναι αυτό που θα περικόψει σπουδές, ιατρική περίθαλψη, και πράγματα που πολλοί θεωρούν δεδομένα. Να το πω απλά, είναι επιστροφή σε καταστάσεις πριν του 1960, μόνο που πριν το 1960 οι Έλληνες είχαμε έναν τρόπο ζωής που είχε κάποια αυτάρκεια και την αξιοπρέπεια που αυτή συνεπάγεται, ενώ τώρα είμαστε αποχαυνωμένοι και αποβλακωμένοι και η ενεργειακή φτώχεια θα είναι μία βίαιη και δυσάρεστη επιστροφή στο παρελθόν. Ειδικά στο θέμα της ΔΕΗ, εάν ψάχνετε τον "φταίχτη", αυτός είναι η Γραικυλίστικη υποταγή σε "Ευρωπαϊκές προοπτικές".  

Η Ευρώπη έχει ενεργειακούς και ηλεκτροδοτικούς κολοσσούς πολύ μεγαλύτερους από την ΔΕΗ, που όχι μόνο δεν πειράζονται από τις "απελευθερώσεις" αλλά ενισχύονται από αυτές. Εμείς είμαστε ένα μικρό και εύκολο θύμα.  Τα αιολικά είναι μέρος μόνο του εγκλήματος που γίνεται σε βάρος της χώρας μας.

Και αφού ανέφερα τους "κολοσσούς", η ENEL, που είναι συνεταίρος της ΕΛΙΚΑ ΑΕ (και που μάλλον θα αγοράσει τις αιολικές άδειες, είναι ένας "κολοσσός" που υπέγραψε, μαζί με άλλους κολοσσούς, αίτημα να κοπούν οι επιδοτήσεις σε ΑΠΕ, επειδή ...οι επιδοτούμενες ΑΠΕ καταστρέφουν την ηλκτροπραγωγή. Και να την η ENEL να θέλει να κάνει την Τήνο σκουπιδότοπο, για να εισπράττει ...αιολικές επιδοτήσεις. Κάποιος μας κοροϊδεύει.



 πηγή