Κακοκαιρία Ηφαιστίων: Σε αυτές τις περιοχές θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες

Αναρτήθηκε Σάββατο, 4 Ιανουαρίου 2020, 18:30 στην Κατηγορία: Ελλάδα         -ΠΗΓΗ-


Απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων

Nεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές φέρνει η κακοκαιρία «Ηφαιστίων» από το βράδυ της Κυριακής. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της ηπειρωτικής χώρας (στα πεδινά της Θεσσαλίας, Μακεδονίας και Θράκης). Κατά τόπους θα είναι πυκνές στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου (ενδεικτικό υψόμετρο 200-400 μέτρα και πιθανώς και σε πεδινές περιοχές) και τα ορεινά-ημιορεινά της Κρήτης. Τα φαινόμενα στα βορειοδυτικά βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν στα Δωδεκάνησα νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ στρεφόμενοι από το βράδυ σε βόρειους με την ίδια ένταση. Στα υπόλοιπα από βόρειες διευθύνσεις 7 με 8 και στο Αιγαίο 9 και τοπικά 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά, κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια, τις πρωινές και βραδινές ώρες.
ΤΡΙΤΗ 07-01-2020
Στα δυτικά και τα βόρεια λίγες νεφώσεις, αυξημένες στα βορειοανατολικά όπου θα σημειωθούν παροδικές χιονοπτώσεις μέχρι το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και στονότιο Αιγαίο σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα μέχρι το απόγευμα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σταανατολικά ηπειρωτικά, κατά διαστήματα πυκνές στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, καθώς και στα ορεινά ημιορεινά της Κρήτης, που βαθμιαίαθα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά 6 με 7, στο Αιγαίο 8 με 9 και πιθανόν το πρωί τοπικά 10 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από αργά το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί κυρίως στα ηπειρωτικά, κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια τις πρωινές και βραδινές ώρες.
ΤΕΤΑΡΤΗ 08-01-2020
Στα ανατολικά και νότια νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές στις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης και πρόσκαιρα στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις βραδινές ώρες στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά 4 με 6, στο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ και τις πρωινές ώρες πιθανώς στα Δωδεκάνησα 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές, όμως παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια.
ΠΕΜΠΤΗ 09-01-2020
Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τοπρωί στην Εύβοια.Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 6, στο Αιγαίο τοπικά 7 και το πρωίστα Δωδεκάνησα τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπουςστα ηπειρωτικά τις πρωινές και τις βραδινές ώρες στα βόρεια.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10-01-2020
Γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις στα ανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, στα δυτικά 3 με 4, στα ανατολικά 4 με 6 και τοπικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα μικρή άνοδο. Παγετός θα σημειωθεί τιςπρωινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά.
Απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων Kυριακή και Δευτέρα σε ΠΑΘΕ και Ιονία Οδό
Η Κοινοπραξία Νέα Οδός, ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με Απόφαση της Τροχαίας από αύριο Κυριακή 5 Ιανουαρίου και ώρα 6:00 έως τη Δευτερά 6 Ιανουαρίου και ώρα 24:00, τίθεται σε ισχύ πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων άνω του 1,5 τόνου για λόγους ασφαλείας και αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων, εξαιτίας των επικείμενων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
Η διακοπή αφορά το σύνολο του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ καθώς και τον αυτοκινητόδρομο της Ιόνιας Οδού .
Η Κοινοπραξια παρακαλεί όλους τους επαγγελματίες οδηγούς να συμμορφωθούν με τις εντολές της Τροχαίας.
Η Νέα Οδός, υπογραμμίζει ότι έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείριση των φαινομένων και υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων πρέπει να αποφεύγονται όλες οι άσκοπες μετακινήσεις.
Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η Κεντρική Οδός, για τα φορτηγά άνω του 1,5 τόνου για το σύνολο του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ, καθώς και το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Ε65 που βρίσκεται σε λειτουργία από Ξυνιάδα έως και Τρίκαλα.
Επίσης παρόμοιο απαγορευτικό έχει εκδόσει η Τροχαία και για την Ολυμπία Οδό ( Ελευσίνα- Πάτρα) αλλά για τους Αυτοκινητοδρόμους Αιγαίου (Λαμία – Κατερίνη).
Η Ολυμπία Οδός δίνει στους οδηγούς τις παρακάτω συμβουλές προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν :
Πριν από το ταξίδι
  •  Συμβουλευτείτε το δελτίο πρόγνωσης καιρού, ενημερωθείτε για τις συνθήκες στο οδικό δίκτυο και αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων. Αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο, μην ταξιδέψετε.
  • Μην ξεκινάτε χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες και εάν δεν είστε απόλυτα σίγουροι ότι ξέρετε να τις τοποθετήσετε. Ένα ζευγάρι αδιάβροχα λεπτά γάντια είναι απαραίτητα για την τοποθέτηση.
  • Προτιμήστε να ταξιδέψετε πρωινές ώρες.
  • Βεβαιωθείτε ότι το καλοριφέρ & το σύστημα κλιματισμού του αυτοκινήτου λειτουργούν σωστά και ότι έχετε μαζί τρίγωνο ασφαλείας και ανακλαστικό γιλέκο.
  • Γεμίστε το ντεπόζιτο με καύσιμα και το δοχείο αποθήκευσης νερού για τον καθαρισμό των τζαμιών με αντιπηκτικό υγρό.
Οδηγώντας στο χιόνι
  • Μην πατάτε δυνατά το γκάζι και αποφεύγετε τις απότομες αυξομειώσεις ταχύτητας.
  • Οδηγείτε ήρεμα, χωρίς βιασύνη, με χαμηλή ταχύτητα και απαλές κινήσεις του τιμονιού.
  • Επιβραδύνετε, κατεβάζοντας σταδιακά τις ταχύτητες και αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε το πεντάλ του φρένου.
  • Διευκολύνετε το έργο των εκχιονιστικών κρατώντας αποστάσεις. Μην τα προσπερνάτε και μην τους φράσσετε τον δρόμο.
  • Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες της Τροχαίας και του αρμόδιου προσωπικού της λειτουργίας του αυτοκινητόδρομου.
Τοποθέτηση αλυσίδων
  • Εάν η Τροχαία διατάξει την υποχρεωτική χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων, σταματήστε στο πλησιέστερο parking ή Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Σ.Ε.Α.) του αυτοκινητόδρομου, προκειμένου να τις τοποθετήσετε.
Μην ξεχνάτε ότι οι αλυσίδες:
  • Τοποθετούνται πάντα στους κινητήριους τροχούς και στα οχήματα με μόνιμη τετρακίνηση τοποθετούνται στους μπροστινούς τροχούς.
  • Είναι σωστά τοποθετημένες όταν δείχνουν και είναι τεντωμένες.
  • Η ταχύτητα με αλυσίδες σε χιονισμένο οδόστρωμα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 40χλμ./ώρα.
Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης  υποδεικνύει στους οδηγούς να καλέσουν στο 1025 ή στο 2710-562.000.