Μεταναστευτικό: Η ΕΕ μας εγκατέλειψε

Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η μεταναστευτική κρίση αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης.
Είναι γεγονός πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αιφνιδιάσθηκε από την ξαφνική αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Και είναι γεγονός πως σε αντίθεση με άλλα ζητήματα στα οποία η κυβέρνηση φάνηκε προετοιμασμένη, στο μεταναστευτικό φάνηκε αδιάβαστη.
Έτσι, σήμερα, η πρόθεση της κυβέρνησης να αποσυμφορήσει τα νησιά από τους μετανάστες μεταφέροντας τους στην ηπειρωτική χώρα, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Η επίκληση του πατριωτισμού είναι κενός λόγος. Έχει αποδειχθεί και σε άλλες περιπτώσεις πως οι τοπικές κοινωνίες περιχαρακώνονται γύρω από τα συμφέροντα τους.
Ένα πρόβλημα αδυνατούν να το δουν στην εθνική του διάσταση.
Ποια είναι η βέλτιστη προοπτική για την κυβέρνηση στην διαχείριση του μεταναστευτικού;
1.Να ενεργοποιήσει τα ανθρωπιστικά αντανακλαστικά των Ευρωπαίων ηγετών, ώστε να δεχθούν στις χώρες τους μετανάστες που σήμερα είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα. Είναι κοινός τόπος πως το μεταναστευτικό μπορεί να επιλυθεί μόνον με την συνδρομή της ΕΕ. Μόνοι μας το πρόβλημα δεν μπορούμε να το λύσουμε. Στην καλύτερη περίπτωση θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε. Όχι, να το λύσουμε.
2.Σε αυτήν την περίπτωση η κυβέρνηση θα πρέπει, με αποφασιστικές κινήσεις, να δείξει στους πολίτες πως μπορεί και να αποσυμφορήσει τα νησιά και να χειρισθεί με επιτυχία τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών στην ηπειρωτική χώρα.
Το μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι πως δεν έχει να αντιμετωπίσει έναν συγκεκριμένο αριθμό μεταναστών, ώστε να μπορέσει να κάνει τον σχεδιασμό της. Οι αφίξεις διαρκώς αυξάνονται και η διαχείριση προβλήματος γίνεται όλο και πιο περίπλοκη.
Στην πολιτική του διάσταση η κυβέρνηση αισθάνεται πως απειλείται πλέον από τα δεξιά της. Η δυσαρέσκεια του κόσμου δεν προέρχεται λόγω μιας απάνθρωπης συμπεριφορά των αρχών απέναντι στους μετανάστες, αλλά για ακριβώς τους αντίθετους λόγους. Επιζητούν οι πολίτες σκληρότερη και πιο αποφασιστική αντιμετώπιση των μεταναστών. Η κοινή γνώμη σε παρόμοιες περιπτώσεις, που άπτονται και πολιτισμικών θεμάτων, λειτουργεί, ισοπεδωτικά, με απόλυτους όρους.
Συνεπώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, να δείξει στους πολίτες συγκεκριμένο έργο. Οι επιτροπές χορηγήσεως ασύλου να επιταχύνουν τους ρυθμούς λειτουργίας τους και να κατασκευαστούν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.
Η ΕΕ απέδειξε πως δεν διαθέτει την κοινοτική αλληλεγγύη. Συνειδητά, έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε μόνιμο τόπο διαμονής των μεταναστών, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις των Ελλήνων πολιτών και για τις επιπτώσεις που έχει στην ζωή τους η παρουσία των μεταναστών.
Σήμερα τιμωρούν την Ελλάδα για την πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που ήθελαν να γεμίσουν την Ευρώπη με τζιχαντιστές. Τα κλειστά ευρωπαϊκά σύνορα δεν προέκυψαν από το πουθενά. Ηταν η ανάγκη των ευρωπαϊκών κρατών να περιφρουρήσουν την δημόσια τάξη και ασφάλεια τους, από τους εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που είχε καλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να έρθουν στην Ελλάδα τράνζιτο.
Οι πολίτες δεν φαίνεται να δίνουν μεγάλη πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση, που ξεκινά την προσπάθεια της από μηδενική βάση. Θα πρέπει να εκμεταλλευθεί το προσεχές χρονικό διάστημα που θα έχουν μειωθεί οι μεταναστευτικές ροές, λόγω του χειμώνα, οπότε το πρόβλημα θα είναι πιο διαχειρίσιμο.
Ας ανάψουν τις μηχανές και ας δουλέψουν.