Ποιοι εξελέγησαν δήμαρχοι στους μεγάλους δήμους της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Εφιαλτική πρόβλεψη από τη Morgan Stanley: «Παγκόσμια ύφεση σε ένα χρόνο λόγω εμπορικού πολέμου» – «Ωρολογιακή βόμβα» η οικονομία

Posted on


Εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις των διεθνών οικονομικών οίκων για την παγκόσμια οικονομία. Όπως αναφέρει η Morgan Stanley, έαν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, θα έρθουμε αντιμέτωπη με μια παγκόσμια οικονομική ύφεση σε ένα χρόνο.
Ωστόσο, το κλίμα δεν φαίνεται αισιόδοξο, καθώς χθες, ο Κινέζος υπουργός Άμυνας προχώρησε σε δηλώσεις αναφερόμενος σε έναν πιθανό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας και τις καταστροφικές συνέπειές του. Στο ίδιο κλίμα αντέδρασε το αμερικανικό Πεντάγωνο. Προς το παρόν παρατηρούμε μια επιθετική ρητορική και από τις δύο πλευρές, με την οικονομία να αποτελεί το σημαντικό «χαρτί».
Οι επενδυτές μπορεί να εξακολουθούν να υποτιμούν το πλήρες ρίσκο του εμπορικού πολέμου για την παγκόσμια οικονομία, προειδοποιεί η Morgan Stanley. Και τούτο παρά το γεγονός ότι οι αγορές μετοχών έζησαν το χειρότερο μήνα του έτους.
Όπως εκτιμούν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας ότι εάν ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει πράξη την απειλή για δασμούς 25% και στις υπόλοιπες κινεζικές εισαγωγές αξίας 300 δισ. δολαρίων, η Κίνα οπωσδήποτε θα απαντήσει με αντίποινα και τότε η ύφεση δεν θα αργήσει. Θα μπορούσε να έρθει σε εννέα μήνες ή ένα χρόνο.
«Οι πρόσφατες συζητήσεις με επενδυτές ενισχύουν την αίσθηση ότι υποτιμούν τον αντίκτυπο των εμπορικών εντάσεων. Οι επενδυτές γενικά είναι της άποψης ότι οι εμπορικές αντιπαραθέσεις θα είναι παρατατέμενες, αλλά δεν υπολογίζουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους στο παγκόσμιο ΑΕΠ» αναφέρει σε σημείωμά της.
Πρόσφατα και η Goldman Sachs προειδοποίησε για δραματικές συνέπειες, καθώς εκτιμά ότι οι ΗΠΑ τελικά θα επιβάλλουν δασμούς 10% στο υπόλοιπο των κινεζικών εισαγωγών αξίας 300 δισ. δολαρίων, αλλά και στις εισαγωγές από το Μεξικό. Για το δεύτερο εξάμηνο του 2019 η Goldman αναθεώρησε την πρόβλεψη για τους ρυθμούς ανάπτυξης κατά μισή μονάδα στο 2%.
Το χάσμα μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και της Κίνας κλιμακώθηκε μετά από αλληλοκατηγορίες για την κατάρρευση των συνομιλιών. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Τραμπ γιόρτασε τις εμπορικές πολιτικές του και την πρόσφατη κίνηση για επιβολή δασμών στα μεξικανικά προϊόντα ως απάντηση στην παράνομη μετανάστευση.
«Αν και τα αποθέματα έχουν μειωθεί, οι επενδυτές εξακολουθούν να αγνοούν τον αντίκτυπο που θα έχει ο εμπορικός πόλεμος στις παγκόσμιες μακροοικονομικές προοπτικές», υπογραμμίζει ο Ahya λέγοντας ότι «η ανάπτυξη θα υποστεί πλήγμα καθώς το κόστος των προϊόντων θα αυξηθεί σημαντικά και η καταναλωτική ζήτηση θα επιβραδύνεται.
Η λήψη πολιτικών αποφάσεων πιθανότατα θα αργήσει και δεν θα καταφέρει να αναστρέψει τις αρνητικές επιπτώσεις από τις αυξήσεις των δασμών στα προϊόντα.
Κίνα σε ΗΠΑ: Ο πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών θα είναι μια καταστροφή
Ο Κινέζος υπουργός Άμυνας Γουέι Φένγκε επέκρινε χθες τις ΗΠΑ για τη στήριξή της στην Ταϊβάν και για τις ναυτικές επιχειρήσεις στη διαφιλονικούμενη Νότια Σινική Θάλασσα, σημειώνοντας ότι η σύγκρουση ή ο πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών θα είναι μια καταστροφή. Ο Φένγκε έδωσε με αυτό τον τρόπο συνέχεια στους υψηλούς τόνους μια μέρα μετά την ομιλία, σε επιθετικό ύφος, του επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου Πάτρικ Σάναχαν.
Μιλώντας στο φόρουμ του Διαλόγου του Σάνγκρι-Λα, ο Γουέι δήλωσε ότι η Κίνα «θα πολεμήσει μέχρι τέλους» αν κάποιος προσπαθήσει να χωρίσει την Κίνα από την Ταϊβάν που το Πεκίνο θεωρεί ιερό έδαφος, το οποίο και θα πάρει δια της βίας αν αυτό είναι αναγκαίο.
«Καμία απόπειρα διαχωρισμού της Κίνας δεν θα πετύχει. Οποιαδήποτε παρέμβαση στο ζήτημα της Ταϊβάν είναι καταδικασμένη να αποτύχει», τόνισε ο Κινέζος υπουργός Άμυνας, που μίλησε φορώντας τη στρατιωτική του στολή, ως στρατηγός του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.
Όπως είπε, η Κίνα δεν θα παραιτηθεί της χρήσης βίας στη διαδικασία της επανένωσης με την Ταϊβάν, χαρακτηρίζοντας «πολύ επικίνδυνη» μια ενδεχόμενη υποτίμηση της αποφασιστικότητας του Πεκίνου. «Θα αγωνιστούμε για τη διαδικασία της ειρηνικής επανένωσης με απόλυτη ειλικρίνεια και θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, αλλά δεν δίνουμε καμία υπόσχεση ότι θα παραιτηθούμε από τη χρήση βίας», διεμήνυσε ο Κινέζος υπουργός Άμυνας.
«Οποιαδήποτε υποτίμηση της αποφασιστικότητας και της βούλησης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού είναι εξαιρετικά επικίνδυνη», δήλωσε.
Στο λεκτικό μπραντεφέρ, ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Σάναχαν τόνισε πως οι ΗΠΑ δεν θα «τηρούν πλέον παθητική στάση» αναφορικά με τη συμπεριφορά της Κίνας στην Ασία.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιζητούν τη σύγκρουση, αλλά γνωρίζουμε ότι το να έχεις την ικανότητα να κερδίσεις έναν πόλεμο είναι ο καλύτερος τρόπος για να τον αποφύγεις», σημείωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου, καλώντας τους Ασιάτες συμμάχους των ΗΠΑ, να αυξήσουν τις δαπάνες τους στην ασφάλεια, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση των ΗΠΑ στην περιοχή.
Σε μια ξεκάθαρη αναφορά του προς τις ΗΠΑ, ο Γουέι χθες ανέφερε: «Κάποιες χώρες από έξω από την περιοχή έρχονται στην Νότια Σινική Θάλασσα να κάνουν επίδειξη δύναμης στο όνομα της ελευθερίας ναυσιπλοΐας».
Η Κίνα «θα πολεμήσει ως το τέλος» αν οι ΗΠΑ επιθυμούν πόλεμο σε εμπορικά θέματα, προειδοποιήσε ο Γουέι. Ωστόσο τόνισε ότι εάν η Ουάσινγκτον επιθυμεί συνομιλίες «θα κρατήσουμε την πόρτα ανοιχτή».
pentapostagma.gr

Φορολογικές δηλώσεις 2019: Παρατείνεται η υποβολή τους μέχρι τέλος Ιουλίου

Τι αναφέρει η απόφαση της υφυπουργού ΟικονομικώνΦορολογικές δηλώσεις 2019: Παρατείνεται η υποβολή τους μέχρι τέλος Ιουλίου

Παρατείνεται έως 29 Ιουλίου 2019 η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις, όπως προβλέπεται σε απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου. Η αρχική προθεσμία έληγε 30 Ιουνίου.
Σύμφωνα με την απόφαση:
1. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 των φυσικών προσώπων του άρθρου 3 του ν. 4172/2013, παρατείνεται μέχρι την 29η Ιουλίου 2019.
2. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του ν. 4172/2013, που δεν έχουν υποβληθεί μέχρι τη δημοσίευση της παρούσας και των οποίων η προθεσμία υποβολής δεν έχει λήξει, παρατείνεται μέχρι την 29η Ιουλίου 2019https://www.news.gr/oikonomia/article/1767986/forologikes-dilosis-2019-paratinete-i-ipovoli-tous-mechri-telos-iouliou.html