Εφιάλτης: Ερχονται κατασχέσεις περιουσίας για 1,7 εκατ. οφειλέτες


Οι κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών τρέχουν με τα χίλια και φέρνουν ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία
Υπό το φόβο κατάσχεσης ή δέσμευσης της περιουσίας τους, βρίσκονται περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια Ελληνες οι οποίοι έρχονται να προστεθούν στους άνω του ενός εκατομμυρίου που ήδη έχουν ζήσει τον εφιάλτη των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, μισθών, συντάξεων, λοιπών περιουσιακών στοιχείων....Η κατάσταση των νοικοκυριών είναι απελπιστική και αποδεικνύει ότι μπορεί τα μακροοικονομικά νούμερα να ευημερούν, η καθημερινότητα ωστόσο, είναι εντελώς διαφορετική.Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά το γεγονός ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη κατέγραψαν ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ, φτάνοντας σχεδόν τα 102 δισ. ευρώ, οι οφειλέτες αυξάνονται καθώς αδυνατούν να πληρώσουν ακόμη τη δόση από τη ρύθμιση που έχουν κάνει.Ούτε οι περίπου 500 κατασχέσεις κάθε ημέρα δεν μπορούν να ανακόψουν την πορεία των απλήρωτων οφειλών που αυξάνονται μήνα με το μήνα, διογκώνοντας το ιδιωτικό χρέος και απειλώντας να τινάξουν στον αέρα την οικονομία.Οι κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών έφεραν πάνω από 5 δις ευρώ το 2017, την ώρα που τα ληξιπρόθεσμα χρέη εκτοξεύτηκαν και αγγίζουν τα 102 δις ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου. Μόνο τον τελευταίο μήνα του 2017 οι φόροι που δεν πλήρωσαν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις ανήλθαν σε 1,3 δις. ευρώ ενώ τα νέα χρέη που προστέθηκαν πέρυσι στην τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών έφθασαν τα 12,931 δις. ευρώ.
Συγκεκριμένα, τον εφιάλτη των κατασχέσεων έχουν ήδη ζήσει 1.050.077 φορολογούμενοι ενώ ανοιχτοί σε αναγκαστικά μέτρα (κατασχέσεις και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων) βρίσκονται ακόμη 1.744.115 οφειλέτες. Με χρέη στην εφορία εμφανίζονται 4.068.857 φορολογούμενοι.
Αποκαλυπτικά στοιχεία
Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι αποκαλυπτικά :

- Στο τέλος Δεκεμβρίου 2017 οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς το δημόσιο διαμορφώθηκαν στα 101,85 δις ευρώ.

- Οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων, δηλαδή αυτές που δημιουργήθηκαν το 2017 διαμορφώθηκαν σε 12,931 δις ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 1,3 δις. ευρώ σε σχέση με τον Νοέμβριο και σχεδόν όλο το ποσό αφορά φορολογικές υποχρεώσεις που έμειναν απλήρωτες από τους φορολογούμενους (πχ ΕΝΦΙΑ, φορολογικά πρόστιμα, ΦΠΑ κλπ).

- 4.068.857 άτομα έχουν χρέη στην Εφορία. Τον Δεκέμβριο ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 138.260 άτομα.

- Η ΑΑΔΕ έχει ήδη επιβάλλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε πάνω από ένα εκατομμύριο οφειλέτες της. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των φορολογούμενων στους οποίους έχουν επιβληθεί κατασχέσεις διαμορφώθηκε το Δεκέμβριο σε 1.050.077 παρουσιάζοντας μέσα σε έναν μόνο μήνα αύξηση κατά 14.781 οφειλέτες.

- Μέσω του μπαράζ των κατασχέσεων και των ρυθμίσεων εισπράχθηκαν 5,069 δις. ευρώ από τα οποία 2,687 δις. από παλαιά χρέη και 2,391 δις. ευρώ από νέες οφειλές.


Πηγή

ΟΑΕΔ: Επίδομα ανεργίας σε απλήρωτους εργαζόμενους – Ποιοι μπαίνουν στη ρύθμιση – Τα δικαιολογητικά


Επίδομα ανεργίας μπορούν να εξασφαλίσουν χιλιάδες εγκλωβισμένοι εργαζόμενοι που μένουν όμηροι καθυστέρησης δεδουλευμένων μισθών, λύνοντας τη σχέση τους με εξώδικο ή αγωγή κατά του εργοδότη τους.
Οριστικοποιώντας διάταξη νόμου που προώθησε τον Σεπτέμβριο στη Βουλή η υπουργός Εργασίας, Έφη Ατχσιόγλου, ο ΟΑΕΔ εξέδωσε εγκύκλιο για τη διαδικασία απόδοσης επιδόματος ανεργίας σε μισθωτούς, οι οποίοι θεωρούν απόλυση τη μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας τους.
Η επιδότηση είναι δύο ταχυτήτων:
Άμεση με βάση το εξώδικο ή την αγωγή, αλλά τελεί υπό αναίρεση και ενέχει κίνδυνο επιστροφής χρημάτων σε περίπτωση που το δικαστήριο δεν δικαιώσει τον εργαζόμενο, εκ των υστέρων και αναδρομική μετά την τελεσίδικη δικαστική απόφαση.
Την «ταχύτητα» με την οποία θα λάβει το επίδομα ανεργίας την επιλέγει ο ίδιος ο ασφαλισμένος με ειδική Υπεύθυνη Δήλωση που συνοδεύει την αίτηση επιδότησής του.
Στη διάταξη μπορούν να υπαχθούν και όσοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις η εξώδικη δήλωση συνιστά παραίτηση από το δικαίωμα και το επίδομα της επίσχεσης.Ο εργαζόμενος επιδοτείται εφόσον υποβάλει αίτητη στον ΟΑΕΔ εντός 60 ημερών από την επίδοση στον εργοδότη του εξώδικου ή της αγωγής, προσκομίζοντας και την έκθεση επιδότητης.
Χρήση της διάταξης μπορούν να κάνουν όσοι υποβάλλουν ή έχουν υποβάλει αίτηση τακτικής επιδότησης από 13/09/2017 και εξής.
Ο ΟΑΕΔ προβαίνει σε έκδοση δελτίου ανεργίας και δίνει επίδομα άμεσα ή αναδρομικά ως εξής:
Α. Άμεσα με εξώδικο ή αγωγή. Πρόκειται για πρόδρομη, υπό αίρεση, επιδότηση, εφόσον χορειγείται πριν αποδεχθεί η καταγγελία της σύμβασης.
Γίνεται με δύο τρόπους:

Α1. Με εξώδικο: Ο ασφαλισμένος αναλαμβάνει την υποχρέωση να προσκρομίσει εντός 6 μηνών από την υποβολή της αίτησης δικαιολογητικά από τα οποία προκύπτει η απόλυση. Αν δεν τα προσκομίσει εντός 6μήνου, ανακαλείται το δελτίο ανεργίας και η επιδότησή του ενώ πρέπει να επιστρέψει τα ποσά που έλαβε.
Δεσμεύεται να προσκομίσει:
Δικαιολογητικά για την καταβολή μέρους ή εξόφληση της αποζημίωσης. Η επιδότητση συνεχίζεται καθώς αποδεικνύεται η απόλυση. Το πρόβλημα λύνεται εξωδικαστικά. Δεν απαιτείται έντυπο καταγγελίας σύμβασης.
Την αγωγή που τελικά κατέθεσε. Η επιδότηση καταβάλλεται αλλά παραμένει υπό αίρεση μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση. Εργοδότης και εργαζόμενος έχουν παράληλη υποχρέωση να προσκομίσουν στον ΟΑΕΔ, αντίγραφο της τελεσίδικης απόφασης εντός 60 ημερών από τη δημοσίευση, αλλιώς κινδυνεύει με πρόστιμο 300 ευρώ.

Α.2. Με εξαρχής αγωγή: Ο ασφαλισμένος δεσμεύεται μόνο για την προσκόμιση της τελεσίδικης απόφασης εντός 60 ημερών επί ποινή προστίμου 300 ευρώ.
Τελεσίδικη απόφαση:
Σύμφωνα με το «Έθνος», η επιδότηση ανακαλείται και καταλογίζεται ως χρέος το σύνολο των καταβληθέντων επιδομάτων – χωρίς να ανακαλείται το δελτίο ανεργίας – αν με την τελεσίδικη απόφαση δεν αναγνωρίζεται η μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας του ασφαλισμένου ως καταγγελία της σύμβασης εργασίας του αλλά ως παραίτησή του.
Β. Αναδρομικά, αφού η καταγγελία της σύμβασης αναγνωριστεί με τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Ο ασφαλισμένος υποβάλλει αγωγή στον εργοδότη και αίτηση στον ΟΑΕΔ. Ο οργανισμός θέτει την αίτηση σε εκκρεμότητα μέχρι να εκδοθεί η τελεσίδικη δικαστική απόφαση, την οποία ο ασφαλισμένος υποχρεούται να προσκομίσει εντός 60 ημερών από τη δημοσίευσή της. Εφόσον αναγνωρίζεται η καταγγελία της σύμβασης, ο ασφαλισμένος λαμβάνει αναδρομικά το σύνολο της επιδότησης. Δικαστική απόρριψη της αγωγής συνεπάγεται απόρριψη και του αιτήματος. Οι ασφαλισμένοι ιπου προσφεύγουν στα δικαστήρια, διατηρούν το δικαίωμά τους να υποβάλλουν αίτηση ακόμα και 60 ημέρες μετά τη δημοσίευση της τελεσίδικης απόφασης.