Άνοιξε η πλατφόρμα του Εξοικόνομηση Κατ΄Οίκον για Αττική και Νότιο Αιγαίο



Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» για την Αττική και το Νότιο Αιγαίο στην ηλεκτρονική διεύθυνση exoikonomisi.ypen.gr
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μπαίνουν στη διεύθυνση exoikonomisi.ypen.grπροκειμένου να υποβάλουν τις αιτήσεις τους και η ηλεκτρονική πλατφόρμα. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως και τη Μ.Τετάρτη για να ενεργοποιηθεί εκ νέου την Τρίτη του Πάσχα.
Την περασμένη Παρασκευή έκλεισε η προθεσμία των αιτήσεων για τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας, ενώ από σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα (2 Απριλίου) ακολουθούν η Αττική και το Νότιο Αιγαίο.Με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας διπλασιάστηκαν οι πόροι του προγράμματος προκειμένου να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση. Έτσι, το σύνολο της χρηματοδότησης του προγράμματος μαζί με τα τραπεζικά δάνεια αναμένεται να προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ.Σημειώνεται ότι η Υπουργική Απόφαση με την οποία άλλαξαν οι προθεσμίες υποβολής των αιτήσεων προκειμένου η διαδικασία να γίνει σταδιακά, λόγω των προβλημάτων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, προβλέπει και επιμέρους αλλαγές στις επιλέξιμες δαπάνες ως προς τις μονώσεις, αποσαφηνίζει ότι για τους αυθαίρετους χώρους εκτός από την τακτοποίηση θα πρέπει να έχει καταβληθεί και το σύνολο του προστίμου και διευκρινίζει τα σχετικά με τη φορολογική δήλωση που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του ύψους της ενίσχυσης.
Ειδικότερα η απόφαση προβλέπει ότι:
  • Η κατάταξη (των αιτούντων ως προς το ύψος της ενίσχυσης που δικαιούνται) γίνεται με βάση τα εισοδήματα της τελευταίας, από την υποβολή της αίτησης, εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Εάν η αίτηση στο πρόγραμμα υποβάλλεται σε ημερομηνία που εμπεριέχεται στην περίοδο υποβολής εμπρόθεσμων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, η κατάταξη γίνεται με βάση τα εισοδήματα που δηλώθηκαν με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος κατά το προηγούμενο έτος από το έτος υποβολής της αίτησης. Εάν η ημερομηνία κατά την οποία ο αιτών υποβάλλει αίτηση στο πρόγραμμα είναι μεταγενέστερη της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής εμπρόθεσμων δηλώσεων, απαιτείται πριν την υποβολή της αίτησης στο πρόγραμμα να έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Εάν δεν υφίσταται υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κατά το έτος βάσει των εισοδημάτων του οποίου γίνεται η κατάταξη, θα πρέπει να προσκομιστεί το αντίγραφο της σχετικής υπεύθυνης δήλωσης που έχει κατατεθεί στην αρμόδια Δημόσια Οικονομική υπηρεσία (ΔΟΥ).
  • Στις επιλέξιμες παρεμβάσεις περιλαμβάνεται η «Θερμομόνωση δώματος» (αντί για την «Εξωτερική θερμομόνωση δώματος» που προέβλεπε η αρχική απόφαση). Επίσης, η «Θερμομόνωση στέγης ή οριζόντιας οροφής κάτω από μη θερμομονωμένη στέγη» αντί για «Θερμομόνωση κάτω από μη θερμομονωμένη στέγη»
  • Αν υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές στο κτίριο, πρέπει να προσκομισθεί η δήλωση υπαγωγής του αυθαιρέτου όπου αποτυπώνεται η πλήρης εξόφληση του ενιαίου ειδικού προστίμου.
  • πηγή
https://enwmeniellada.blogspot.gr/2018/04/blog-post_3.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed:+blogspot/dodml+(%CE%95%CE%9D%CE%A9%CE%9C%CE%95%CE%9D%CE%97+%CE%95%CE%9B%CE%9B%CE%91%CE%94%CE%91)