Πόσο μειώθηκαν τα εισοδήματα όλων των Ελλήνων μέσα σε 1 χρόνο


Κατά περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ μειώθηκαν τα εισοδήματα όλων των Ελλήνων, όπως προκύπτει από την πρώτη ανάγνωση των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν φέτος (και αφορούν τα εισοδήματα του 2016).

Όπως...προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις, η υψηλή και «εμμένουσα» ανεργία, η μείωση στις τιμές των ενοικίων (αλλά πιθανόν και η προσπάθεια απόκρυψης εισοδημάτων από ορισμένες κατηγορίες εισοδηματιών) και οι αυξήσεις στους φορολογικούς συντελεστές οδήγησαν στη συρρίκνωση των εισοδημάτων των Ελλήνων φορολογουμένων.Και αυτό παρά την οριακή ανάπτυξη που καταγράφει η ελληνική οικονομία μετά από χρόνια σε αρνητικά πρόσημα.
Οι περισσότερες κατηγορίες φορολογουμένων εμφάνισαν μείωση εισοδημάτων με μεγαλύτερη εκείνη των ελευθέρων επαγγελματιών – αυτοαπασχολούμενων, που εμφανίζουν απώλειες εισοδημάτων της τάξης του 20% (δηλαδή για κάθε 5 ευρώ εισόδημα που δήλωναν το 2015, το 2016 έχασαν 1 ευρώ).
Αναλυτικότερα:
Μισθωτοί και συνταξιούχοι, εμφάνισαν μείωση εισοδημάτων από 58,75 δισ. ευρώ που ήταν τα δηλωθέντα εισοδήματα της συγκεκριμένης κατηγορίας το 2015, το 2016 δηλώθηκαν 57, 88 δισ. δηλαδή περίπου 1 δισ. ευρώ λιγότερα.
Να σημειωθεί ότι μόνον από το μαχαίρι στο ΕΚΑΣ χάθηκαν 200 εκατ.ευρώ, ενώ η συνταξιοδοτική δαπάνη περιορίστηκε από τα 30 δισ. το 2015 στα 29,645 δισ. το 2016, με βάση τους όρους του ελληνικού προγράμματος.
Ελεύθεροι επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι, εμφάνισαν τη μεγαλύτερη (ποσοστιαία) απώλεια εισοδήματος, συνολικά κατά 20%. Από 4,7 δισ. ευρώ που δήλωσε η συγκεκριμένη κατηγορία το 2015, το 2016 μειώθηκαν σε 3,8 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι για τους ελεύθερους επαγγελματίες, το εισόδημα συνδέεται και με το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που καλούνται να πληρώσουν.Ενώ βαρειά αποδεικνύεται και η αύξηση της φορολογικής κλίμακας από το 26%-33% που ήταν μέχρι και πέρυσι στο 22%-45% για τη φετινή χρονιά.
Ιδιοκτήτες ακινήτων (ενοίκια), σύμφωνα με τα δηλωθέντα στις δηλώσεις του 2016, εισέπραξαν ενοίκια 5,96 δισ. ευρώ έναντι 6,08 δισ. ευρώ που δήλωσαν το 2015. Σύμφωνα με τις αναλύσεις, η μείωση αυτή αντανακλά τόσο την μείωση των τιμών των ενοικίων όσο και την προσπάθεια απόκρυψης ποσοστού εισοδημάτος από τους ιδιοκτήτες καθώς η αύξηση της φορολογίας που επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες είναι σημαντικά υψηλότερη, λόγω ανόδου των φορολογικών συντελεστών.Αγρότες, η μοναδική κατηγορία φορολογουμένων που έχει δηλώσει αυξημένα εισοδήματα σε σχέση με το 2015.
Τα συνολικά εισοδήματα που δηλώθηκαν από τη συγκεκριμένη κατηγορία είναι 1.547 δισ. ευρώ, ενώ για το 2015 είχαν δηλώσει 1,258 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι φέτος, πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια εφαρμόστηκε και σ' αυτούς αφορολόγητο όριο εισοδήματος και πιθανόν αυτό να οδήγησε στη δήλωση υψηλότερων εισοδημάτων.

news

Παράλογο χαράτσι σε 300.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων! Δείτε ποιοι θα το πληρώσουν


Ακούγεται απίστευτο και παράλογο είναι όμως στα σχέδια των υπηρεσιών και μάλιστα με στόχο να εφαρμοστεί άμεσα.Ουσιαστικά πρόκειται για ένα παράβολο της τάξης των 20 ευρώ, ωστόσο στην περίπτωση που εφαρμοστεί ως μέτρο για το “ξεκαθάρισμα” της λίστας με τα ανασφάλιστα οχήματα θα αποτελέσει ένα από τα πιο άδικα μέτρα.Σύμφωνα με την εφημερίδα “Δημοκρατία” πρόκειται για ένα μέτρο στην προσπάθεια να σβηστούν από τα μητρώα των ανασφάλιστων αυτοκινήτων παλιά οχήματα άνω των 14 ετών τα οποία έχουν καταστραφεί ή οχήματα τα οποία έχουν κλαπεί.Για να προχωρήσει η διαδικασία θα πρέπει οι (πρώην πλέον) ιδιοκτήτες τους να υποβάλλουν μια σχετική αίτηση για την οποία θα πληρώσουν και ένα παράβολο των 20 ευρώ!
Ουσιαστικά θα κληθούν 300.000 άτομα (τόσοι υπολογίζονται) να πληρώσουν 20 ευρώ για να κάνουν οι υπηρεσίες τη δουλειά που θα έπρεπε να έχουν κάνει εδώ και χρόνια!Ουσιαστικά δηλαδή οι πρώην ιδιοκτήτες αυτών των αυτοκινήτων θα βρεθούν μπροστά σε ένα αδιέξοδο.Εάν δεν υποβάλλουν τη σχετική αίτηση, εάν δεν πληρώσουν αυτό το νέο χαράτσι των 20 ευρώ, θα βρεθούν να πληρώνουν πρόστιμο από 100 ως και 250 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο και τα κυβικά του οχήματος!

crashonline.gr