Άγριο τσεκούρι στο επίδομα θέρμανσης – Κόβουν και το ποσό και οι δικαιούχοι μειώνονται κατά 50%

- Σχεδόν τα μισά χρήματα θα πάρουν οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης
- Ελάχιστοι θα μπορούν πλέον να πάρουν το επίδομα καθώς αλλάζουν τα κριτήρια
- Κανείς ακόμη δεν ξέρει πότε θα γίνουν οι αιτήσεις και φυσικά πότε θα μπουν τα χρήματα

Το newsit.gr έχει στη διάθεσή του και δημοσιεύει το τελικό σχέδιο για το επίδομα θέρμανσης. Πρόκειται για την τελική εισήγηση προς τον υπουργό και προβλέπει δραματικές μειώσεις σε σχέση με πέρυσι.Πρώτα απ' όλα μειώνεται το ποσό ανά λίτρο που θα δοθεί ως ενίσχυση στους δικαιούχους από τα 0,35 στα 0,25 λεπτά το λίτρο.Η μείωση ωστόσο είναι διπλή καθώς παράλληλα πέφτει τσεκούρι στα εισοδηματικά κριτήρια που πλέον θα είναι τα εξής:
- 12.000 εισόδημα για άγαμο με περιουσία μέχρι 100.000
- 20.000 για έγγαμους με περιουσία μέχρι 150.000
- 22.000 για έγγαμους με ένα τέκνο και 2.000 παραπάνω για κάθε τέκνο
Πέρυσι είχαν δικαίωμα στο επίδομα 5.500.000 φορολογούμενοι αλλά έκανα αίτηση μόνο 1.100.000
Φέτος το επίδομα δικαιούνται με τα νέα κριτήρια περίπου 2.300.000 φορολογούμενοι αλλά εκτιμάται πως θα κάνουν αίτηση 700.000. Έτσι και με βάση τη μείωση του επιδόματος κατά 0,10 ευρώ/λίτρο η κυβέρνηση εκτιμά ότι το ποσό που θα χρειαστεί να δώσει δεν θα υπερβαίνει τα 105 εκατομμύρια όπως έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές.Μέσα σε όλα αυτά μένει ανοιχτό και το πότε θα δοθεί το ποσό στους δικαιούχους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πρώτα χρήματα δεν πρόκειται να μπουν στους λογαριασμούς των δικαιούχων πριν την αλλαγή του χρόνου...
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΥΡΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ

Η Siemens στο σκαμνί της Ελληνικής Δικαιοσύνης ..

Η 27η Νοεμβρίου 2015 δεν θα είναι μια συνηθισμένη μέρα για την Ελληνική Δικαιοσύνη. Εκείνη τη μέρα, η λέξη "μαύρα ταμεία" που πλούτισε το λεξιλόγιο των Ελλήνων πολιτών επί μια ατυχή 20ετία, θα πάρει υπόσταση ποινικού αντικρίσματος αφού η Ελληνική Δικαιοσύνη "κατάφερε" μετά από...10 χρόνια ερευνών ή "ερευνών" να οδηγήσει σε δίκη την υπόθεση Siemens. Οι τόνοι από μελάνι και χαρτί που έχουν καταναλωθεί για να αναλύσουν τα εν Ελλάδι έργα (σ.σ. μίζες) του Γερμανικού κολοσσού έχουν μετουσιωθεί σε χιλιάδες σελίδες δικογραφίας, με άφθονο υλικό "κουτσομπολιού" αλλά πιθανόν ουσία μηδέν. Γιατί; Μα γιατί απλώς το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο της τελευταίας 30ετίας θα δικαστεί χωρίς (ή σχεδόν  χωρίς) πολιτικά πρόσωπα ως κατηγορούμενους.
Ο Τσουκάτος και ο Χριστοφοράκος
Η δίκη θα γίνει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με 64 κατηγορουμένους για βαριά κακουργήματα και μεταξύ των προσώπων που παραπέμπονται, εκτός από τους Έλληνες πρώην στελέχη της γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα, βρίσκονται κατηγορούμενοι και 15 Γερμανοί, υψηλού κύρους στη χώρα τους με κυρίαρχο πρόσωπο τον πρώην επικεφαλής της Siemens Heinrich von Pierer, ο οποίος ακόμα και σήμερα συνδέεται στενά με τη γερμανική ηγεσία. Το ενδιαφέρον εστιάζεται όμως σε έναν απόντα και έναν παρόντα κατηγορούμενο.Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος ζει και βασιλεύει στο Μόναχο μακριά από τις σκοτούρες της ποινικής δίκης. Προφανώς και ο ίδιος κατέχει όλα τα μυστικά και τις αμαρτίες της πολιτικής ζωής του τόπου, αλλά αφού φρόντισε να εξαφανιστεί από τη χώρα τώρα διαρρέει ότι  έχει πρόσφατα ζητήσει την άρση των ενταλμάτων σε βάρος του για να παραστεί στη διαδικασία. Η αιτίαση αυτή προκαλεί μάλλον γέλωτα. Είναι σχεδόν βέβαιον πως θα παραμείνει εξ αποστάσεως παρατηρητής.Ο πάλαι ποτέ στρατηγός της κυβέρνησης Σημίτη, Θόδωρος Τσουκάτος θα σηκώσει δια της παρουσίας του στους ώμους του όλο το βάρος και το ανάθεμα του δικομματισμού αφού μαρτυρίες αλλά και δικαστική απόφαση αναφέρουν πως τα δύο μεγάλα κόμματα (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) δέχθηκαν χορηγίες από τη γερμανική εταιρεία. Όμως  ένα μόνο ποσό έχει εντοπιστεί, αυτό του 1.000.000 ευρώ στον Θόδωρο Τσουκάτο. Και εδώ υπάρχει το ζήτημα. Ο Τσουκάτος είπε ότι τα χρήματα τα πήρε για το κόμμα και εκείνο τον άδειασε. Τι θα κάνει όμως στη δίκη ο στρατηγός της Χαριλάου Τρικούπη όταν θα βρεθεί αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο μιας βαριάς καταδίκης; Αυτό που έκανε πάντα. Δεν θα πει τίποτα περισσότερο όπως λένε αυτοί που γνωρίζουν. 
Η αυτοκτονία
Φυσικά δεν θα δικαστεί ποτέ ο Heinz-Joachim Neubuerger, ο οποίος βρέθηκε νεκρός πέφτοντας με το αυτοκίνητό του σε γέφυρα του Μονάχου, πριν από αρκετούς μήνες. Ο 62χρονος Neubuerger όμως δεν ήταν κάποιο τυχαίο πρόσωπο. Κατείχε μία ισχυρή θέση στον τεχνολογικό κολοσσό. Πριν ενταχθεί στο δυναμικό της Siemens είχε εργαστεί για την JP Morgan. Το 1998 τοποθετήθηκε στη θέση του οικονομικού διευθυντή, ωστόσο το 2006 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το πόστο του λόγω εμπλοκής του στο πολύκροτο σκάνδαλο δωροδοκίας που ήρθε στο φως. Δεν παραδέχθηκε ποτέ την ενοχή του και μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου διαφθοράς και δωροδοκίας ο Neubuerger φώναζε συνεχώς για την αθωότητά του. Προσήλθε σε δίκη το 2013 οπότε του επιβλήθηκε πρόστιμο 15 εκατομμυρίων ευρώ για παράβαση καθήκοντος, απόφαση για την οποία άσκησε έφεση. Για να κλείσει το κεφάλαιο διαφθοράς, οι δύο πλευρές κατέληξαν πέρυσι σε συμβιβασμό και το πρώην στέλεχος κατέβαλε 2,5 εκατ. ευρώ στη Siemens.
55 εκατομμύρια
Η δίκη της Siemens είναι από αυτές που όχι μόνο έχουν έντονο πολιτικό ενδιαφέρον αφού η υπόθεση είναι φανερό ότι ενδιαφέρει ιδιαίτερα και τη γερμανική πλευρά, αλλά χαρακτηρίζεται από πολλούς και ως δίκη – μαμούθ. Οι παραπεμπόμενοι κατηγορούμενοι είναι δεκάδες και στο ίδιο σημείο θα βρίσκονται πρόσωπα τα οποία παρεμπιπτόντως ασχολήθηκαν ή παραενεβλήθησαν στην πορεία χρημάτων που διακινήθηκαν. Δίπλα τους θα είναι αυτοί οι οποίοι ως στελέχη του ΟΤΕ εισέπραξαν χρήματα, χωρίς πάντως να έχει εντοπιστεί η μερίδα του λέοντος των εκατομμυρίων ευρώ που διακινήθηκαν. Στην υπόθεση, είναι στον «αέρα» τουλάχιστον 55 εκατ. ευρώ, τα οποία χαρακτηρίζονται από την Ελληνική Δικαιοσύνη και τους ανακριτές ως αγνώστου αποδέκτη. Ως πρωταγωνιστής στη διακίνηση του χρήματος εμφανίζεται ο κατηγορούμενος Πρόδρομος Μαυρίδης με 46 εκατ. ευρώ να έχουν κατασχεθεί σε τράπεζες της Ελβετίας. Τα χρήματα στέλνονταν από τους διαχειριστές των «μαύρων ταμείων» της εταιρείας Reinhard Siekaczek και Michael Kutschenreuter, οι οποίοι επίσης απολογήθηκαν στη χώρα μας ενώπιον των ανακριτών Μαρίας Νικολακέα και Νίκου Πιπιλίγκα. Κατηγορούμενοι για διακίνηση πάνω από 20 εκατ. ευρώ είναι και ο άφαντος Χρήστος Καραβέλας, αλλά και ο Ηλίας Γεωργίου, ο οποίος δικάζεται ήδη για την ίδια υπόθεση στο Εφετείο μαζί με τον πρώην υπουργό Αναστάσιο Μαντέλη.
Η σύμβαση του ΟΤΕ  
Η υπόθεση αφορά τη σύμβαση 8002/97 του ΟΤΕ, η οποία σύμφωνα με το κατηγορητήριο επέφερε ζημιά στο ελληνικό Δημόσιο (ήταν τότε κρατικός, ενώ σήμερα ελέγχεται κατά πλειοψηφία από τη γερμανική Deutsche Telecom) τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ. Το βούλευμα είναι 4.500 σελίδες, δεν έχει ακόμα μεταφραστεί, γεγονός το οποίο θα αποτελέσει και αντικείμενο ένστασης, όπως φαίνεται από τις πρώτες ημέρες της δίκης, όποτε και όταν αρχίσει. Το δεύτερο «φάντασμα» της δίκης είναι η ένσταση για το ne bis in idem (ουδείς δικάζεται για δεύτερη φορά σε ευρωπαϊκή χώρα για το ίδιο αδίκημα), ένσταση η οποία θα υποβληθεί από τους Γερμανούς που έχουν ήδη δικαστεί από τα γερμανικά δικαστήρια.