Πότε και πως θα εφαρμοστεί η ρύθμιση χρεών σε 100 δόσεις


Από την 1 Νοεμβρίου θα αρχίσει να εφαρμόζεται το σύστημα της εξόφλησης τωνοφειλών στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης και ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Μαυραγάνης κατέληξαν, ύστερα από πολλές συσκέψεις, στην τελική ρύθμιση.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι η θέσπιση χαμηλότερης δόσης 50 ευρώ, το «κούρεμα» προστίμων και προσαυξήσεων ως 100% αν η οφειλή καταβληθεί εφάπαξ, η απαλλαγή από το φόβο των κατασχέσεων, η συμμετοχή και αυτών που ήδη βρίσκονται σε ρύθμιση και η ευνοϊκότερη μεταχείριση όσων από τους τελευταίους είναι συνεπείς στις πληρωμές τους.
Θα πρέπει να επισημανθεί πως για τη συμμετοχή στη ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν πληρώσει τον Οκτώβριο αν η αίτηση γίνει το Νοέμβριο ή τους δύο προηγούμενους μήνες αν η αίτηση υποβληθεί το Δεκέμβριο.
με την ένταξη των χρεών σε ρύθμιση παύουν αυτόματα οι ποινικές διώξεις και αναβάλλονται οι κατασχέσεις που αφορούν στα εισοδήματα , την κινητή η την ακίνητη περιουσία των οφειλετών
Θα προβλέπεται επίσης «κούρεμα» ακόμα και ως 100%, καθώς και μείωση του επιτοκίου υπερημερίας στο 4,6% από 8,76%
Η ρύθμιση των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας έχει και τη συγκατάθεση της τρόικα.Η κυβέρνηση ελπίζει έτσι να περιοριστούν τα χρέη των ιδιωτών που εξακοντίστηκαν στα 90 δις. ευρώ και να εισπράξει σημαντικά ποσά από τους οφειλέτες ως 15.000 ευρώ που ανέρχονται σε 2.500.000.
Αναλυτικότερα στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα προβλέπεται ότι:

1. Οι δόσεις ως τις 15.000 θα μπορούν να φτάσουν τις 100. Για μεγαλύτερα ποσά και ως 1.000.000 θα είναι 72, ενώ για μεγαλύτερα ποσά θα ισχύσουν οι ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια που θα προωθηθούν με σχέδιο νόμου το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή το Νοέμβριο.
2. Το μικρότερο ποσό της δόσης είναι 50 ευρώ και εκείνο που θα πληρώνει ο κάθε οφειλέτης θα εξαρτηθεί από το ύψος του εισοδήματος που δηλώνει στη φορολογική δήλωση.
3. Δεν θα απαιτούνται εμπράγματες εγγυήσεις ή υποθήκες σε ακίνητα για ολόκληρο το ποσό της οφειλής.
4. Για τις 100 δόσεις θα μειώνονται τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις κατά 50%.
5. Για χρέη πάνω από 15.000 ευρώ θα σβήνονται όλες οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα αν καταβληθεί ολόκληρη η οφειλή.
6. Οσοι έχουν χρέη πάνω από 15.000 ευρώ και επιλέξουν την πληρωμή σε δόσεις, τότε η περικοπή προστίμων και προσαυξήσεων μπορεί να φτάσει στο 90% ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων. Ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων θα είναι 12 , 24 , 36 , 48 , 60 ή 72.
7. Για χρέη μεγαλύτερα από 15.000 οι μειώσεις προστίμων και προσαυξήσεων είναι 90% αν η εξόφληση γίνει σε 12 δόσεις, 70% για 24 δόσεις, 60% για 36 δόσεις, 50% για 48 δόσεις, 40% για 60 δόσεις και 30% για 72 δόσεις.
8. Το ετήσιο επιτόκιο υπερημερίας μειώνεται στο 4,6% από 8,76% σήμερα.
Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί ότι οι προαναφερόμενες ρυθμίσεις ισχύουν για οφειλές που έγιναν ληξιπρόθεσμες ως το τέλος Σεπτεμβρίου. Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές μετά τον Σεπτέμβριο οι δόσεις αυξάνονται σε 24 από 12 και φυσικά το ποσό θα τοκίζεται με 4,6% αντί 8,76%.Οι ενδιαφερόμενοι να προχωρήσουν σε ρύθμιση των οφειλών τους πρέπει να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά από την 1 Νοεμβρίους ως τις 31 Ιανουαρίου.
Τέλος, με την ένταξη των χρεών σε ρύθμιση παύουν αυτόματα οι ποινικές διώξεις και αναβάλλονται οι κατασχέσεις που αφορούν στα εισοδήματα , την κινητή η την ακίνητη περιουσία των οφειλετών.
Επιπρόσθετα θα χορηγείται πιστοποιητικό οφειλής (φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα) το οποίο θα ανανεώνεται κάθε μήνα με βασικό βέβαια κριτήριο ότι ο οφειλέτης είναι συνεπής αποπληρώνοντας κανονικά τα χρέη του.

Θανάσης Λυρτσογιάννης