.Bloomberg: Ερχεται κοινωνική αναταραχή στην Ελλάδα.

syntaxiouxoi orgismenoi
Καλύτερα από το τίποτα θεωρεί το πρακτορείο Bloomberg, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τονίζοντας παράλληλα ότι η επίτευξη πλεονάσματος 3,5% για μια δεκαετία μετά το 2018 ανήκει..... στη σφαίρα της φαντασίας.Το διεθνές πρακτορείο σε εκτενές ρεπορτάζ του για την απόφαση του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, σημειώνει ότι τα νέα βραχυπρόθεσμα μέτρα είναι καλύτερα μεν από το τίποτα ωστόσο δεν δίνουν λύση σε ένα πρόβλημα που σέρνεται από καιρό και τονίζει ότι όσο το θέμα του ελληνικού χρέος παραμένει ανεπίλυτο, η χώρα θα παραμένει αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές, πλήττοντας τις προοπτικές της και προσθέτοντας επιπλέον βάρος στις κυβερνήσεις της ΕΕ.«Επιτρέποντας στην Ελλάδα να παραμένει ένας ικέτης -σε συνδυασμό με την πολιτική αμηχανία σε άλλες κυβερνήσεις- δημιουργείται μια πιθανή πηγή νέας αστάθειας» επισημαίνεται στη σχετική ανάλυση.
Αναφορικά με τα μέτρα που αποφασίστηκαν τονίζεται ότι η αναμενόμενη μείωση του χρέους κατά 20% έως το 2060 είναι πολύ μικρή, ενώ η προοπτική ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πλεονάσματα 3,5% την επόμενη δεκαετία ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας.
Γίνεται αναφορά στα όσα έχει κάνει μέχρι τώρα η Ελλάδα και ειδικότερα στη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, στην καταγραφή του πρωτογενούς πλεονάσματος και στην προώθηση έστω και με αργούς ρυθμούς των αποκρατικοποιήσεων. Αυτές οι προσπάθειες δικαιολογούν την επέκταση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής και την ανταλλαγή ποσοστού χρέους με κυμαινόμενο επιτόκιο σε σταθερό στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα, όπως ανακοινώθηκε, σημειώνεται.
Η λιτότητα και η κοινωνική αντίδραση
Το Bloomberg κάνει λόγο για το ενδεχόμενο επιδείνωσης της κοινωνικής αντίδρασης στη χώρα εξαιτίας των μέτρων λιτότητας και κάνει αναφορά στις απεργιακές κινητοποιήσεις.
«Το σχέδιο λιτότητας -μικρότερες συντάξεις, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, υψηλότεροι φόροι κλπ) που έχει αποφασιστεί ώστε η Ελλάδα να μπει σε τροχιά ανάπτυξης, έχει ήδη προκαλέσει πραγματικές δυσκολίες» υπογραμμίζει και προσθέτει:
«Η ανεργία είναι άνω του 23%, ενώ σχεδιάζονται νέες απεργίες αλλά και άλλες διαμαρτυρίες. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η ΕΕ η επιδείνωση της κοινωνικής αντίδρασης στην Ελλάδα που θα προστεθεί στην αναταραχή λόγω της Ιταλίας» τονίζεται στο ίδιο άρθρο, το οποίο καταλήγει ότι για το δικό τους συμφέρον οι πιστωτές της κυβερνήσης πρέπει να είναι περισσότερο αποφασιστικοί...
iefimerida