" Οι Έλληνες δεν θα αντέξουν άλλο" Άρθρο παρέμβαση του νομπελίστα οικονομολόγου Πολ Κρούγκμαν στους New York Times

Τις καταστροφικές συνέπειες της πενταετούς ελληνικής κρίσης υπογραμμίζει με άρθρο-παρέμβαση στους New York Times, ο αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν. Ο Πολ Κρούγκμαν ο οποίος έχει και στο παρελθόν εκφράσει την έντονη διαφωνία του απέναντι στην αυστηρή λιτότητα που επιβάλει η Γερμανία, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους εμπλεκόμενους ηγέτες αναφέροντας πως η Ελλάδα δεν μπορεί αντέξει άλλο την πίεση, την λιτότητα και το ενδεχόμενο μιας νέας κρίσης. "Η Ελλάδα φαίνεται πως ξαναβρίσκεται σε κρίση. Θα πάρουμε το σωστό μάθημα αυτή την φορά;" αναφέρει ο Κρούγκμαν στο άρθρο των ΝΥΤ με τίτλο 'Mad as Hellas'. "Η ελληνική δημοσιονομική κρίση ξέσπασε πριν από πέντε χρόνια, και οι παρενέργειές της συνεχίζουν να προκαλούν τεράστια ζημιά στην Ευρώπη και τον κόσμο. Εδώ ωστόσο δεν μιλάμε για τις παρενέργειες που μπορεί να έχετε κατά νου αλλά για το πώς η καταστροφική επίδραση της ελληνικής κρίσης αλλοίωσε την οικονομική πολιτική, κάνοντας υποτίθεται σοβαρούς ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη να προβούν σε λάθος συμπεράσματα." αναφέρει ο Κρούγκμαν στην εισαγωγή του."Η καταστροφή στην Ελλάδα είναι μεγάλη. Η χώρα έχει προχωρήσει σε τεράστιες μεταρρυθμίσεις μειώνοντας την απασχόληση στο δημόσιο, συρρικνώνοντας τους μισθούς, και περικόπτοντας τα κοινωνικά της προγράμματα ενώ αυξάνει τους φόρους." αναφέρει ο Κρούγκμαν ο οποίος αναγνωρίζει και χαρακτηρίζει ως "καλό νέο" μια μικρή ανάπτυξη λόγω της αύξησης του τουρισμού.Ο ίδιος όμως αναφέρει στην συνέχεια πως αυτή η ανταμοιβή για τα τόσα χρόνια λιτότητας είναι πολύ μικρή. Ο Κρούγκμαν αναγνωρίζει την προθυμία των Ελλήνων να υποστούν την αυστηρή λιτότητα προκειμένου να φτάσουν στην ανάκαμψη αλλά σημειώνει πως οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν πως οι Έλληνες έχουν φτάσει στα όριά τους."Η σημερινή κυβέρνηση επιχειρεί έναν απελπισμένο πολιτικό ελιγμό για να αναβάλει τις εκλογές. Και εάν αποτύχει, ο πιθανός νικητής των εκλογών θα είναι ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιδιώκει επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος λιτότητας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αντιπαράθεση με τη Γερμανία και έξοδο από το ευρώ". αναφέρει. " Το σημαντικό σημείο δεν είναι μόνο πως οι Έλληνες που είναι 'τρελοί' (θυμωμένοι) όπως η Ελλάς (λογοπαίγνιο με την έκφραση Mad as Hellas) δεν θα αντέξουν άλλο.
Κοιτάξτε τι γίνεται στη Γαλλία, όπου η Marine Le Pen, η ηγέτης του Εθνικού Μετώπου, προηγείται των δεξιών και αριστερών υποψηφίων των mainstream κομμάτων.
Κοιτάξτε προς την Ιταλία, όπου οι μισοί ψηφοφόροι υποστηρίζουν ριζοσπαστικά κόμματα όπως η Λίγκα του Βορρά και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων.Κοιτάξτε την Βρετανία, όπου η αντιμεταναστευτική πολιτική και οι Σκωτσέζοι αυτονομιστές, απειλούν την πολιτική τάξη.
Αυτό συμβαίνει όταν μια ελίτ επιμένει να κυβερνά με βάση την υποτιθέμενη τεχνογνωσία της και την κατανόησης της κατάστασης ενώ στη συνέχεια δείχνει πως όχι μόνο δεν ξέρει τι κάνει αλλά και ότι είναι τόσο ιδεολογικά άκαμπτη που δεν μπορεί να μάθει από τα λάθη της." σημειώνει στον επίλογο του άρθρου του.


Πηγή: www.lifo.gr