Έτοιμη να «εκραγεί» η χώρα με τους μετανάστες: Ξεσηκωμός Ελλήνων – Μαζεύουν υπογραφές για να κλείσουν κέντρα υποδοχής

Bράζουν οι Ελληνες. καθώς η Κυβέρνηση τους έχει αφήσει πλέον στο έλεος του Θεού. Σε οριακή κατάσταση βρίσκονται τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με τους χιλιάδες εγκλωβισμένους μετανάστες στα κέντρα υποδοχής που αρχικά είχαν σχεδιαστεί για να φιλοξενούν πολύ λιγότερους ανθρώπους.

Στη Σάμο συγκεντρώνουν υπογραφές από την Τρίτη προκειμένου να κλείσει το κέντρο υποδοχής στο Βαθύ στο οποίο βρίσκονται 4.000 αιτούντες άσυλο ενώ οι εγκαταστάσεις του είναι για 650 άτομα.

Στο κείμενο που υπογράφει ο δήμαρχος του νησιού Μιχάλης Αγγελόπουλος τονίζει ότι «τρία χρόνια μετά, η αποσυμφόρηση του ΚΥΤ εξακολουθεί και είναι εξαγγελία χωρίς αντίκρισμα. Η τελευταία από αυτές, από τον κ. Βίτσα, πριν από ελάχιστους μήνες, αναφερόταν σε λύση σε αυτό το διαρκές αιτούμενο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Όμως, ο Σεπτέμβριος έφτασε και οι “φιλοξενούμενοι’’ στο ΚΥΤ πόλεως Σάμου έχουν, εν τω μεταξύ αυξηθεί αντί να μειωθούν!Τρία χρόνια μετά, ενώ οι Δήμοι είναι οι μοναδικοί φορείς που δεν έχουν την παραμικρή ουσιαστική αρμοδιότητα στη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού και υπό τη βαριά σκιά της πρόσφατης αποκάλυψης για τον περίεργο ρόλο που παίζουν κάποιες ανεξέλεγκτες ΜΚΟ στο όλο θέμα, η κατάσταση έχει γίνει ασφυκτική και το ποτήρι έχει ξεχειλίσει».Την ιδιά ώρα πολύ δύσκολη παραμένει η κατάσταση στη Μόρια με τον υπουργό Μεταναστευτικής πολιτικής Δημήτρη Βίτσα να δηλώνει για δεύτερη φορά μέσα σε 24 ώρες ότι «η κατάσταση είναι οριακή». «Από 1η Ιουνίου είχαμε κοντά στις 11.000 αφίξεις. Το ίδιο διάστημα πήραμε 6.200 ανθρώπους από τα νησιά. Αρα στη Μυτιλήνη η κατάσταση είναι οριακή. Πάνω από το 70% από όσους βρίσκονται στη Μόρια έφτασαν την καλοκαιρινή περίοδο» δήλωσε στο ραδιόφωνο news247.
Εντωμεταξύ σήμερα συνάντηση θα έχει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας με τον ευρωπαίο επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο λίγο πριν να μεταβεί στην Αυστρία όπου θα διεξαχθεί άτυπη σύνοδο κορυφής στην οποία θα συζητηθούν οι εξελίξεις για το μεταναστευτικό στην Ευρώπη.

Το ψήφισμα που καλούνται να υπογράψουν οι κάτοικοι της Σάμου έχει ως εξής:

Σαμιώτισσες και Σαμιώτες,

Τρία χρόνια μετά, η αποσυμφόρηση του ΚΥΤ εξακολουθεί και είναι εξαγγελία χωρίς αντίκρισμα. Η τελευταία από αυτές, από τον κ. Βίτσα, πριν από ελάχιστους μήνες, αναφερόταν σε λύση σε αυτό το διαρκές αιτούμενο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Όμως, ο Σεπτέμβριος έφτασε και οι “φιλοξενούμενοι’’ στο ΚΥΤ πόλεως Σάμου έχουν, εν τω μεταξύ αυξηθεί αντί να μειωθούν!Τρία χρόνια μετά, τα προβλήματα με τη στελέχωση των υπηρεσιών εξέτασης και παροχής ή όχι ασύλου και οι αναπόφευκτες, τεράστιες καθυστερήσεις που επιφέρει, παραμένουν.Τρία χρόνια μετά, ενώ οι Δήμοι είναι οι μοναδικοί φορείς που δεν έχουν την παραμικρή ουσιαστική αρμοδιότητα στη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού και υπό τη βαριά σκιά της πρόσφατης αποκάλυψης για τον περίεργο ρόλο που παίζουν κάποιες ανεξέλεγκτες ΜΚΟ στο όλο θέμα, η κατάσταση έχει γίνει ασφυκτική και το ποτήρι έχει ξεχειλίσει.Η δε πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, δεν εξασφαλίζουν στο ελάχιστο το ζητούμενο της τοπικής κοινωνίας που είναι η αποκατάσταση της κανονικότητας και της ασφάλειας.Ως Δήμος Σάμου, είναι θεμελιώδης υποχρέωσή μας να προασπίζουμε τα συμφέροντα του τόπου μας και των πολιτών του, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο . Για το σκοπό αυτό, για μία ακόμη φορά ζητούμε από το νέο Υπουργό Εσωτερικών, αλλά και από τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής να ενεργήσουν άμεσα έτσι ώστε:

Να αποσυμφορηθεί άμεσα το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Βαθέος, σύμφωνα και με την πολύ πρόσφατη, γραπτή και επίσημη δέσμευση του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, που αφορούσε όχι μόνο τη Σάμο, αλλά και τα υπόλοιπα νησιά του Β. και Ν. Αιγαίου στα οποία δημιουργήθηκαν ‘’hot-spots’’ με αποκλειστική πρωτοβουλία, ευθύνη και αρμοδιότητα της Κυβέρνησης.Να κλείσει η υπάρχουσα δομή και να παραχωρηθεί ως χώρος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οποιαδήποτε δομή θα πρέπει να λειτουργεί αποκλειστικά και μόνον ως Κέντρο Καταγραφής (registration) – με μέγιστο χρόνο παραμονής για τους πρόσφυγες/μετανάστες τις 7 ημέρες- και οπωσδήποτε, να βρίσκεται εκτός οικιστικού ιστού.Στην προσπάθειά μας αυτή, ζητούμε την αρωγή και την ενεργό συμμετοχή και των πολιτών της Σάμου

Σαμιώτισσες και Σαμιώτες, σας καλούμε όλες και όλους να υπογράψετε το παρόν ψήφισμα.

Ενώστε τη φωνή σας με τη δική μας. Όλοι μαζί μπορούμε και πρέπει να καταφέρουμε να δοθεί, επιτέλους, ουσιαστική και πραγματική λύση σ’ ένα πρόβλημα για το οποίο δεν έχουμε ευθύνη, αλλά με τρόπο άδικο, έχουμε υποστεί και εξακολουθούμε να υποφέρουμε από όλες τις συνέπειές του.


https://katohika.gr/katohika/etoimi-na-ekragei-i-chora-me-tous-metanastes-ksesikomos-ellinon-mazevoun-ypografes-gia-na-kleisoun-kentra-ypodochis/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+katohika+%28%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%AC+%CE%BD%CE%AD%CE%B1%29