Παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος: Οι δασμοί Τραμπ, τα αντίποινα από ΕΕ, Καναδά, Μεξικό


Φωτογραφία αρχείου: AP Photo/Evan Vucci
Σε παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο εξελίσσεται η απόφαση Τραμπ να επιβάλει δασμούς για εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τον Καναδά, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση.Η προθεσμία που είχε δώσει ο Τραμπ - ελπίζοντας σε τυχόν παραχωρήσεις από τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ - έληγε την Παρασκευή, 1 Ιουνίου 2018, αλλά ο αμερικανός πρόεδρος προχώρησε από σήμερα στην επιβολή δασμών.Ετσι τερμάτισε μια δίμηνη εξαίρεση και ετοιμάζει το σκηνικό για έναν ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο με ορισμένους από τους πιο σημαντικούς συμμάχους της Αμερικής.Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος δήλωσε στους δημοσιογράφους σε τηλεφωνική ενημέρωση πως δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου από την ΕΕ, τον Καναδά και το Μεξικό θα τεθούν σε ισχύ τα μεσάνυχτα (07:00 της Παρασκευής ώρα Ελλάδας).«Προσβλέπουμε στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, τόσο με τον Καναδά και το Μεξικό από τη μία πλευρά, και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την άλλη, επειδή υπάρχουν άλλα θέματα τα οποία πρέπει επίσης να επιλύσουμε», είπε.Ο Ρος δεν έδωσε λεπτομέρειες για το τι μπορούν να κάνουν η ΕΕ, ο Καναδάς και το Μεξικό προκειμένου να αρθούν οι δασμοί.


Πηγή: Παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος: Οι δασμοί Τραμπ, τα αντίποινα από ΕΕ, Καναδά, Μεξικό | iefimerida.gr

Capital Control: Στα 5.000 ευρώ το όριο αναλήψεων

ΑΤΜ τραπεζικού υποκαταστημάτος

Υπερδιπλασιάζεται το μηνιαίο ποσό ανάληψης, αυξάνεται το ποσό μεταφοράς ευρώ ή ξένου νομίσματος στο εξωτερικό, διευκολύνεται περαιτέρω η μεταφορά κεφαλαίων προς το εξωτερικό από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στάλθηκε σήμερα η απόφαση του υπουργού Οικονομικών, με την οποία έρχεται νέα χαλάρωση στους Ελέγχους Κεφαλαίων.Συγκεκριμένα από τη Δευτέρα 4 Ιουνίου, το μηνιαίο ποσό ανάληψης μετρητών αυξάνεται στις 5.000 από τις 2.300 που είναι σήμερα, ενώ από 1η Ιουλίου διευκολύνονται οι συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων.Αυτό προβλέπει απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου που εστάλη για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, και η οποία τροποποιεί τους περιορισμούς στην ανάληψη μετρητών και στη μεταφορά κεφαλαίων (capital controls) που θεσπίστηκαν με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 18ης Ιουλίου 2015 (Α΄ 84).
Σύμφωνα με την απόφαση :
• Αυξάνεται το ποσό ανάληψης μετρητών από 2.300 ευρώ σε 5.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η πραγματοποίηση ανάληψης μετρητών έως του ποσού των 5.000 ευρώ, ανά ημερολογιακό μήνα, ανά καταθέτη (Customer ID) ανά πιστωτικό ίδρυμα, από τα ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.• Αυξάνεται το ποσό μεταφοράς ευρώ ή ξένου νομίσματος στο εξωτερικό από 2.300 ευρώ σε 3.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή/ και σε ξένο νόμισμα ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό.• Διευκολύνεται περαιτέρω η μεταφορά κεφαλαίων προς το εξωτερικό από τα πιστωτικά ιδρύματα και τα ιδρύματα πληρωμών. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η αποδοχή και εκτέλεση εντολών μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό έως του ποσού των 4.000 ευρώ, ανά κωδικό πελάτη (Customer ID) και ανά ημερολογιακό δίμηνο, από την 1η Ιουλίου 2018.• Διευκολύνονται οι συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, μέσω της αύξησης του ποσού που μπορούν να στείλουν στο εξωτερικό, από 20.000 ευρώ σε 40.000 ευρώ, για κάθε συναλλαγή ανά πελάτη και ανά ημέρα. Οι ανωτέρω συναλλαγές θα διεκπεραιώνονται απευθείας από το δίκτυο των καταστημάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων.Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η απόφαση αυτή αποτελεί ένα ακόμη βήμα στο πλαίσιο του Οδικού Χάρτη για τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και στη μεταφορά κεφαλαίων, της 15ης Μαΐου 2017. Σημειώνεται, σύμφωνα με το υπουργείο, ότι οι αρχές στοχεύουν στην πλήρη άρση των περιορισμών το συντομότερο δυνατόν, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη χρηματοπιστωτική και μακροοικονομική σταθερότητα.

Πακέτο «αμοιβάδα»: Ποιοι θα αρπάζουν πλέον ακίνητα και κινητά Ελλήνων

Η κερκόπορτα άνοιξε και κανείς δεν ξέρει που θα οδηγηθούν τα πράγματα!Έναντι τιμήματος 430 εκατ. ευρώ μεταβιβάστηκε από την Τράπεζα Πειραιώς στην Bain Capital Credit το χαρτοφυλάκιο Amoeba (αμοιβάδα)!

Τι είναι αυτό…Πρόκειται για το πρώτο χαρτοφυλάκιο κόκκινων επιχειρηματικών δανείων με εξασφαλίσεις σε ακίνητα που μεταβιβάζεται από ελληνική τράπεζα!
Τι σημαίνει αυτό;Η εν λόγω κίνηση ανοίγει ουσιαστικά τις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, που έχουν ως collateral εμπράγματες εξασφαλίσεις, σε ξένα χέρια.
Η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου που μεταβιβάστηκε ανέρχεται σε 1,9 δισ. ευρώ (η λογιστική διαμορφώνεται στο 1,4 δισ. ευρώ) και το τίμημα που, σύμφωνα με πληροφορίες, επιτεύχθηκε αντιπροσωπεύει το 21,5% της συνολικής αξίας του.
Με βάση τις εκτιμήσεις της αγοράς, η τιμή, που διαμορφώθηκε σε υψηλά επίπεδα, αντανακλά το αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει από ξένα επενδυτικά funds για τη διαχείριση κόκκινων επιχειρηματικών δανείων που συνοδεύονται με εξασφαλίσεις.
Τι είναι εξασφάλιση;
Η εξασφάλιση, με απλά λόγια, είναι ένα αντικείμενο αξίας το οποίο ο δανειστής μπορεί να πάρει από τον δανειολήπτη σε περίπτωση που αυτός δεν αποπληρώσει το δάνειο με βάση τους όρους που έχουν συμφωνηθεί. Ένα απλό παράδειγμα είναι το στεγαστικό δάνειο. Κανονικά, για να χορηγήσει η τράπεζα το δάνειο ζητεί από τον δανειολήπτη το ακίνητό του ως εξασφάλιση. Αυτό σημαίνει ότι αν ο δανειολήπτης δεν τηρήσει τους όρους αποπληρωμής του δανείου, η τράπεζα έχει το δικαίωμα να αποκτήσει την κυριότητα του ακινήτου του. Στη συνέχεια η τράπεζα μπορεί να προχωρήσει στην πώληση αυτού προκειμένου να πάρει πίσω τα χρήματα που δάνεισε. Αν η αξία του ακινήτου είναι χαμηλότερη από το ποσό που χρωστά ο δανειολήπτης, τότε εκείνος εξακολουθεί να χρωστά.

Με το να μεταβιβάζονται κόκκινα δάνεια εξασφαλίσεων σε ξένα funds, αυτό σημαίνει πλέον πως Έλληνες πολίτες δεν θα χρωστούν σε ελληνικές τράπεζες, αλλά σε διεθνείς οίκους και αργότερα, ενδεχόμενα, σε ένα κέντρο, το οποίο θα συγκεντρώσει-εξαγοράσει όλα τα χρέη, προκειμένου να ελέγχει κράτη και λαούς.
Όλοι θα εξαρτώνται από αυτό, καθώς η περιουσία τους θα έχει περάσει σε ξένα χέρια, Πρώτα σε υπερδανείζουν, λέγοντας πως υπάρχει χρήμα στην αγορά και προοπτική αποπληρωμής του χρέους και μετά, προκαλείται μία «ωραιότατη» κρίση ρευστότητας και αρπάζουν κινητή και ακίνητη περιουσία, με την διαφορά πως πλέον αυτό θα γίνεται απευθείας από παγκόσμιους τοκογλύφους.
Αυτούς θα παρακαλούν ουσιαστικά για την διαβίωσή τους!
Τον χορό ξεκίνησε η Τράπεζα Πειραιώς με την πώληση του χαρτοφυλακίου Amoeba, ενώ σταδιακά αναμένεται, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», να ακολουθήσουν και οι άλλες τράπεζες.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ:
Τα δάνεια που πουλήθηκαν προέρχονται από 180 επιχειρήσεις, οφειλέτριες, και ο αριθμός των ακινήτων ανέρχεται σε 1.737. Ο κύριος κορμός τους είναι ωστόσο 500 περίπου ακίνητα (χωρίς να περιλαμβάνονται οι χώροι στάθμευσης ή τα συμπληρωματικά κτίρια), στα οποία συγκαταλέγονται καταστήματα, εργοστάσια, ξενοδοχεία και ορισμένες κατοικίες.
Μέρος των ακινήτων που μεταβιβάστηκε και συγκεκριμένα ποσοστό 20% – 25% συνδέεται με επιχειρήσεις που έχουν ήδη πτωχεύσει και άρα τα έσοδα από τη διαχείριση αυτού του χαρτοφυλακίου θα προέλθουν ουσιαστικά από την πλειστηριασμό τους.
Στους σχεδιασμούς της επόμενης μέρας είναι η διάθεση προς πώληση από τη Eurobank ενός δεύτερου πακέτου κόκκινων δανείων, που σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι ύψους 1,5 δις ευρώ.
Σε αντίστοιχες κινήσεις θα προχωρήσει και η Alpha Bank ετοιμάζοντας ένα πακέτο μικρών επιχειρηματικών δανείων με εξασφαλίσεις, με την επωνυμία Jupiter, το ύψος του οποίου εκτιμάται στα 800 εκατ. ευρώ, καθώς και ένα δεύτερο πακέτο καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών, χωρίς εξασφαλίσεις ύψους 1,5 δις ευρώ.
Η διοίκηση της Εθνικής έχει προαναγγείλει την πώληση άλλων δύο πακέτων μη εξυπηρετούμενων δανείων εντός του 2018.
Το πρώτο αφορά επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις επαγγελματικά ακίνητα, οικόπεδα, επιταγές από τρίτους και γενικότερα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη. Το δεύτερο αφορά δάνεια μικρών και μεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων (καταλυμάτων, μικρών ξενοδοχειακών μονάδων κ.ά.).
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τι έχει να γίνει…
Του Κίμωνα Χαραλάμπους
el.gr