Προσφυγικό: Κρούουν τον κώδωνα 12 ΜΚΟ

Αναρτήθηκε Τετάρτη 18 Σεπτέμβριος 2019, 21:31 στην Κατηγορία: Ελλάδα   Ετικέτες: ,       -ΠΗΓΗ-


Δώδεκα μη κυβερνητικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον υπερπληθυσμό των μεταναστών και προσφύγων στα νησιά και ζητούν από τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές να μπει ένα τέλος «στο φαύλο κύκλο του υπερσυνωστισμού και των έκτακτων μέτρων», όπως επίσης και να προχωρήσουν σε βιώσιμες λύσεις για την υποδοχή και ένταξη των προσφύγων στη χώρα.
Συγκεκριμένα, ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση μια μακροπρόθεσμη στρατηγική «που θα λαμβάνει υπόψη της τα πλεονεκτήματα της ένταξης των προσφύγων αλλά και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών υποδοχής».
Προσθέτουν επίσης, ότι απαιτείται ένα συνεκτικό πλάνο για την εξασφάλιση επαρκών υποδομών και ανθρώπινου δυναμικού, την καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, την ενίσχυση της απαιτούμενης τεχνογνωσίας και τη συνεργασία με τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών.

Να εφαρμοστεί έμπρακτα η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζουν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να εφαρμόσουν έμπρακτα την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, δημιουργώντας ένα μόνιμο μηχανισμό καταμερισμού της ευθύνης.
Την ανακοίνωση συνυπογράφουν οι οργανώσεις ActionAid Hellas, ASB, Danish Refugee Council), Defense for Children International Greece, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Διοτίμα, Έλιξ, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, International Rescue Committee (IRC), Solidarity Now και Terre des hommes Hellas.
πηγή