Για πρώτη φορά ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων – Ποιο το πλεονέκτημα με τις επιστροφές φόρων

Δευτέρα 31 Δεκέμβριος 2018, 21:32   Ενημέρωση


Για πρώτη φορά η εφορία δίνει τη δυνατότητα ξεχωριστών φορολογικών δηλώσεων. Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ, που δημοσιεύθηκε λίγο πριν φύγει το 2018, ουσιαστικά ενεργοποιεί την επίμαχη διατάξη, η οποία φέρνει τα πάνω- κάτω, δημιουργώντας νέα δεδομένα στη διαδικασία της υποβολής φορολογικών δηλώσεων, η οποία δεν αποκλείεται φέτος να ξεκινήσει πολύ νωρίτερα.
Έτσι, ενώ μέχρι πρόσφατα μιλούσαμε για σενάρια φορολόγησης του οικογενειακού και όχι του ατομικού εισοδήματος, προέκυψε η δυνατότητα υποβολής ξεχωριστών φορολογικών δηλώσεων.Ποιος είναι ο κανόνας; Οι σύζυγοι, κατά τη διάρκεια του γάμου, υποβάλλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους. Υπόχρεος για την υποβολή της κοινής δήλωσης είναι ο σύζυγος και για τα εισοδήματα της συζύγου του. Ο φόρος, τα τέλη και οι εισφορές που αναλογούν στα εισοδήματα εκάστου συζύγου βεβαιώνεται χωριστά και η ευθύνη της καταβολής βαρύνει κάθε σύζυγο. Τα ανάλογα ισχύουν και για όσους συνδέονται με σύμφωνο συμβίωσης.Ποια είναι η αλλαγή; Η δήλωση δύναται να υποβάλλεται χωριστά, εφόσον ένας τουλάχιστον εκ των συζύγων ή των μερών του συμφώνου συμβίωσης το επιλέξει, με ανέκκλητη δήλωσή του για κάθε φορολογικό έτος, μέχρι την 28η Φεβρουαρίου του έτους υποβολής της δήλωσης. Η επιλογή αυτή είναι δεσμευτική ως προς το φορολογικό έτος που αφορά και για τον άλλο σύζυγο. Τουτέστιν, ακόμα κι αν ο ένας από τους δύο το επιθυμεί, μπορεί να δηλώσει στην εφορία ως το τέλος Φεβρουαρίου, ότι φέτος θα υποβάλει ξεχωριστή δήλωση.Και τι γίνεται με τα ανήλικα παιδιά; Το εισόδημα τους προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο συνολικό εισόδημα και φορολογείται στο όνομά του. Αν οι γονείς έχουν ίσο ποσό συνολικού εισοδήματος, το εισόδημα του ανήλικου τέκνου προστίθεται στο εισόδημα του πατέρα και φορολογείται στο όνομά του. Σε περίπτωση που ένας εκ των γονέων έχει τη γονική μέριμνα, το εισόδημα του ανήλικου τέκνου προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα αυτού.Για ποιόν λόγο θα ήθελε κάποιος να υποβάλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση; Για να πάρει την επιστροφή φόρου που δικαιούται, την οποία τη “χάνει” εάν το έτερο ήμισυ οφείλει φόρο και δεν είναι λίγες αυτές οι περιπτώσεις. Μια ακόμα σοβαρή περίπτωση είναι ο ένας εκ των δύο να χρωστάει στην εφορία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δοθεί φορολογική ενημερότητα ούτε στον άλλο κι αυτό το πρόβλημα, πλέον, αντιμετωπίζεται.
Και τι γίνεται τα τεκμήρια; Εδώ τα πράγματα ζορίζουν για όσους κινούνται στο όριο ήτοι βαρύνονται με δαπάνες διαβίωσης ή δαπάνες αγοράς, που ενδεχομένως δεν μπορούν να καλυφθούν από το εισόδημα τους. Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για τις ξεχωριστές δηλώσεις είναι ξεκάθαρη:
1. Το ελάχιστο τεκμήριο για τον καθένα είναι 3.000 ευρώ, αντί των 5.000 ευρώ που έχουν ως ζευγάρι
2. Για την κάλυψη ή τον περιορισμό της διαφοράς που προκύπτει μεταξύ τεκμαρτών- δηλωθέντων εισοδημάτων, λαμβάνονται υπόψη τα αναγραφόμενα στη δήλωση χρηματικά ποσά, όπως αυτά δηλώνονται από τον κάθε σύζυγο χωριστά. Κοινώς, ο ένας δεν μπορεί, πλέον, να καλύψει το τεκμήριο του άλλου με ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών
3. Οι αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες, καθώς και οι δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, που αφορούν τον κάθε σύζυγο βαρύνουν αυτόν ατομικά, κοινώς ο καθένας μόνος του
Η αρχή “ο καθένας μόνος του” θα ισχύει και για το “χτίσιμο” του αφορολογήτου, όπου σήμερα το “περίσσευμα” αποδείξεων του ενός μπορεί να καλύψει το “κενό” του άλλου κι αυτό το σημείο χρειάζεται προσοχή εν όψει αλλαγών στα ποσοστά ηλεκτρονικών συναλλαγών, που θα απαιτεί το υπουργείο Οικονομικών, για το αφορολόγητο.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, με Απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ θα ρυθμιστούν διάφορα άλλα θέματα, που μπορεί να ανακύψουν κατά την εφαρμογή της διάταξης και μια από τις “παρενέργειες” είναι το πώς θα εντοπίζονται τα οικογενειακά εισοδήματα, στην περίπτωση αιτήσεων καταβολής επιδομάτων, όπως για παράδειγμα το επίδομα τέκνων.

Σημαντικοί άνθρωποι που έφυγαν από τη ζωή το 2018


Ταλαντούχοι Έλληνες άφησαν την τελευταία τους πνοή μέσα στο 2018, προκαλώντας θλίψη στα αγαπημένα πρόσωπα, στους συναδέλφους τους και στους θαυμαστές τους.
Σπουδαίοι καλλιτέχνες, ηθοποιοί και τραγουδιστές, αλλά και καταξιωμένοι δημοσιογράφοι έφυγαν από τη ζωή, κάνοντας «φτωχότερο» τον χώρο του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας.
Κάποια από τα πρόσωπα που έφυγαν από τη ζωή μέσα στο 2018 ήταν οι:

Τζίμης Πανούσης

Ο σπουδαίος τραγουδοποιός πέθανε στις 13 Ιανουαρίου του 2018. Μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό με καρδιακό επεισόδιο. Στο νοσοκομείο έγιναν προσπάθειες ανάνηψης από τους γιατρούς, όμως δεν ανταποκρίθηκε και κατέληξε.
Τζίμης Πανούσης
Γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου του 1954 από Μικρασιάτες πρόσφυγες γονείς στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Χολαργό. Το 1973 βρήκε από αγγελία δουλειά σε περιοδεύοντα θίασο. Στα μέσα με τέλη της δεκαετίας του 1970, ο Τζίμης Πανούσης συμμετείχε στο συγκρότημα «Μουσικές Ταξιαρχίες», όπου τραγουδούσε και έγραφε στίχους και μουσική. Από το 1986, συνέχισε σόλο.  Ασχολήθηκε και με το ραδιόφωνο για περίπου 15 χρόνια, αλλά και με την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, αφήνοντας το δικό του μοναδικό στίγμα στον χώρο της ψυχαγωγίας και της σάτιρας.

Χάρρυ Κλυνν

Χάρρυ Κλυνν
Σε ηλικία 78 ετών πέθανε στις 21 Μαΐου του 2018. Αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και πολλούς μήνες ήταν καθηλωμένος σε καροτσάκι και ανέπνεε με τη βοήθεια οξυγόνου. Μετά τον θάνατο του γιου του Νίκου πριν μερικά χρόνια η υγεία του Βασίλη Τριανταφυλλίδη χειροτέρεψε αρκετά, με συνέπεια να πεθάνει την άνοιξη του 2018. Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, άρχισε τις πρώτες του θεατρικές εμφανίσεις στα θέατρα «ΑΚΡΟΠΟΛ» και «ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΥ». Από το 1964 έως το 1974 έζησε και εργάστηκε στη Β. Αμερική όπου διακρίθηκε ως συγγραφέας και stand up comedian. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1974 και άλλαξε με τις παραστάσεις του τη μορφή της νυχτερινής διασκέδασης.

Τζέση Παπουτσή

Τζέση Παπουτσή
Η ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 62 ετών, την 1η Ιουλίου 2018. Αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, μάλιστα λίγο πριν φύγει από τη ζωή, έπασχε από όγκο στο κεφάλι και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς». Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και για 20 και παραπάνω χρόνια δούλευε στο Εθνικό Θέατρο. Ήταν παντρεμένη με τον επίσης ηθοποιό και στιχουργό Γιάννη Μάνιο. Αυτός ήταν ο δεύτερος γάμος της, καθώς είχε υπάρξει παντρεμένη με τον ηθοποιό Θάνο Καληώρα, με τον οποίο έχουν αποκτήσει ένα γιο, τον Γιώργο.

Χρήστος Σιμαρδάνης

Χρήστος Σιμαρδάνης
Ο αγαπημένος ηθοποιός Χρήστος Σιμαρδάνης και χαρακτηριστική «φωνή» του Mega πέθανε στις 12 Μαρτίου, σε ηλικία 60 ετών. Ο Χρήστος Σιμαρδάνης, έχοντας στο πλευρό του τον σύντροφό του και καλούς του φίλους, αντιμετώπιζε το πρόβλημά του μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Γεννήθηκε το 1957 και έζησε μέχρι την ηλικία των 6 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Έντο Νταλάρα

Τον Απρίλιο στη Ρώμη, σε ηλικία 85 ετών πέθανε ο δημοσιογράφος ο οποίος υπήρξε επί πολλά έτη, ανταποκριτής του ΑΝΤ1 και ανταποκριτής της εφημερίδας «Έθνος».

Ρίκα Βαγιάνη

Ρίκα Βαγιάνη
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 56 ετών στις 7 Αυγούστου του 2018. Η Μαρίκα Ζούλα, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, ήταν κόρη του δημοσιογράφου Οδυσσέα Ζούλα και της Βαρβάρας Δράκου. Γεννήθηκε στο Παγκράτι το 1962 και αποφοίτησε από την Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου το 1982. Έπαιξε στο Εθνικό, στο Θεσσαλικό, σε αρκετές ταινίες, αλλά και σε σίριαλ, όπως το Μινόρε της Αυγής. Διετέλεσε αρχικά συντάκτης και στη συνέχεια διευθύντρια σύνταξης στα περιοδικά «Cosmopolitan» και «Colt», ενώ αρθρογραφούσε στα περιοδικά «Ένα» «Και», «Τέταρτο» και από το 1994 με καθημερινή στήλη στην Απογευματινή και από το 2005 στο Έθνος. Η Ρίκα Βαγιάνη ήταν παντρεμένη με τον ψυχίατρο Νίκο Στεφανή και έχουν αποκτήσει έναν γιο, τον Οδυσσέα.

Νατάσα Βαρελά

Νατάσα Βαρελά
Η νεαρή δημοσιογράφος έφυγε ξαφνικά από την ζωή σε ηλικία 30 ετών από διάτρηση στομάχου. Σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, αλλά και στο Εθνικό και Καποδιστριακό πανεπιστήμιο στο τμήμα Μέσων Ενημέρωσης. Εργάστηκε στο Extra, μετά στο κανάλι Epsilon ενώ τελευταία, εργαζόταν στο Νέο Κανάλι, όπου παρουσίαζε μαζί με την Βασιλική Πετρίδου εκπομπή με θέματα υγείας.

Χρύσα Σπηλιώτη

Χρύσα Σπηλιώτη
Η ηθοποιός και ο σύζυγός της Δημήτρης Τουρναβίτης ταυτοποιήθηκαν ως νεκροί στην ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι. Η Χρύσα παρέμεινε για αρκετές μέρες αγνοουμένη, αλλά μόλις 7 μέρες μετά γράφτηκε ο τραγικός επίλογος. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, παρακολούθησε μαθήματα αυτοσχεδιασμού στη Γαλλία και εργάστηκε για πολλά χρόνια ως ηθοποιός – έκανε την παρθενική της τηλεοπτική εμφάνιση στη σειρά του Mega, «Καρέ της ντάμας».

Μάνος Αντώναρος

Μάνος Αντώναρος
Ο Μάνος Αντώναρος πέθανε το περασμένο καλοκαίρι σε ηλικία 62 ετών. Έχασε την μάχη στην εντατική του νοσοκομείου Ευαγγελισμός όπου νοσηλευόταν, αφού είχε προσβληθεί από το βακτήριο της λεγιονέλλας. Ο δημοσιογράφος και αδελφός του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Ευάγγελου Αντώναρου, έδινε επί μέρες αυτό που είχε περιγράψει ο αδελφός του ως άνιση μάχη. Ο Μάνος Αντώναρος είχε εργαστεί ως αρθρογράφος, διευθυντής στο Κανάλι-5 και παραγωγός στον ΑΝΤ1 Radio και στον Alpha. Εργάστηκε στην παραγωγή ειδήσεων του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1, διευθυντής προγράμματος στον ΣΚΑΙ, διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων του MEGA, παρουσιαστής 2 εκπομπών στο Seven-X και συντονιστής στο δορυφορικό πρόγραμμα της ΕRT-SAT.

Νίκος Κούρος

nikos_koyros.jpg
Μια αγαπημένη μορφή της τηλεόρασης έφυγε από την ζωή, τον περασμένο Οκτώβριο. Ο Νίκος Κούρος, τον οποίο αγαπήσαμε μέσα από τον ρόλο του «φαρμακοποιού»  στην τηλεοπτική σειρά ΡΕΤΙΡΕ, πέθανε φέτος σε ηλικία 90 χρόνων. Ο Νίκος Κούρος γεννήθηκε το 1928 στη Χαλκίδα. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πιάνο και τραγούδι στο «Ωδείο Αθηνών» και θέατρο στη δραματική σχολή του «Ελληνικού Ωδείου». Ήταν για αρκετά χρόνια μέλος του Θεάτρου Τέχνης – Καρόλου Κουν και εργάστηκε ως εκφωνητής θεατρικών και λογοτεχνικών εκπομπών και ως πολιτικός σχολιαστής στο Ελληνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (1954-1957), ενώ ασχολήθηκε με τη σκηνοθεσία και τη λογοτεχνία.

Σπύρος Μερκούρης

Σπύρος Μερκούρης
Το περασμένο καλοκαίρι, ο Σπύρος Μερκούρης – ο αδερφός της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη – άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 88 ετών. Η υγεία του ήταν αρκετά επιβαρυμένη και τα ξημερώματα της 24ης Αυγούστου έφυγε από την ζωή από καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια, στο νοσοκομείο Νίμιτς. Προερχόταν από μία πολιτική οικογένεια. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη διάρκεια της κατοχής έλαβε μέρος στην εθνική αντίσταση.

Μάνος Ελευθερίου

Μάνος Ελευθερίου, Γιώργος Νταλάρας
Μεγάλη απώλεια στον χώρο των γραμμάτων και της τέχνης ήταν εκείνη του Μάνου Ελευθερίου. Ο σπουδαίος Έλληνας ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών το καλοκαίρι του 2018, αφήνοντας πίσω του μια μεγάλη παρακαταθήκη. Ο Μάνος Ελευθερίου είχε υποβληθεί σε εγχείρηση στον πνεύμονα και απεβίωσε στις 22 Ιουλίου από ανακοπή καρδιάς.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ερμούπολη της Σύρου. Ο Μάνος Ελευθερίου έχει γράψει ποιητικές συλλογές, διηγήματα, μία νουβέλα, δύο μυθιστορήματα και περισσότερα από 400 τραγούδια. Παράλληλα έχει εργαστεί ως αρθρογράφος, επιμελητής εκδόσεων, εικονογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός.

Γιώργος Παπαζήσης

Γιώργος Παπαζήσης
Στις 25 Σεπτεμβρίου του 2018 άφησε την τελευταία του πνοή στα 80 του χρόνια έπειτα από μάχη που έδωσε με τον καρκίνο. Ο αγαπημένος ηθοποιός του ελληνικού κινηματογράφου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του «Ελληνικού Ωδείου» και στη Μουσική Σχολή του Μ. Θεοφανίδη. Το 1961 έκανε ντεμπούτο στη σκηνή με το έργο των Τσιφόρου – Βασιλειάδη «Τα Κοκόρια των Δώδεκα». Γρήγορα καθιερώθηκε και διακρίθηκε στο μουσικό θέατρο. Στο σινεμά ξεκίνησε το 1962 με την ταινία «Τέρμα τα Δίφραγκα». Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Τιτίκα Στασινοπούλου.

Μαριάννα Τόλη

Μαριάννα Τόλη
Πέθανε το Σάββατο 29 Δεκεμβρίου. Η Μαριάννα Τόλη ακολούθησε κλασικό τραγούδι και τέλειωσε τη δραματική σχολή του Εθνικού. Από εκεί άρχισε την καριέρα της συμμετέχοντας στη «Λυσιστράτη» στην Επίδαυρο. Το 1977 πήρε μέρος στη Γιουροβίζιον με το «Μάθημα Σολφέζ» του Γιώργου Χατζηνάσιου. Η γνωστή ηθοποιός έπαιξε σε πολλά μιούζικαλ, όπως στα «Άννυ», «Ίρμα», «Σικάγο». Υπήρξε η αντικαταστάτρια της Αλίκης Βουγιουκλάκη στο «Εβίτα», ενώ πρωταγωνίστησε στις ταινίες «Γλυκιά ζωή» του Μιχάλη Κακογιάννη και «Ρόδινα ακρογιάλια» του Ευθύμιου Χατζή. Είχε ιδιαίτερη σχέση με τα παιδιά και το παιδικό θέατρο και τα τελευταία τρία χρόνια είχε αναλάβει το θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου, όπου ανέβαζεhttps://fimotro.gr/simantiki-anthropi-pou-efygan-apo-ti-zoi-to-2018/ επί το πλείστον παιδικές παραστάσεις.