Die Welt: Ποιος είναι ο τρόμος της Μέρκελ…

GERMANIA

«Το ελληνικό θέμα καταστρέφει την ατζέντα της Μέρκελ στη σύνοδο των G 7»γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt στην ηλεκτρονική της έκδοση. Και συμπληρώνει: «Στα βουνά της Βαυαρίας έχει πέσει βαριά η σκιά του ΣΥΡΙΖΑ» γράφει η συντηρητική  γερμανική  εφημερίδα και εξηγεί: Η καγκελάριος είχε επενδύσει μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο στο θέμα της Ελλάδας πριν την έναρξη της συνόδου την προηγούμενη εβδομάδα. Ένα πράγμα δεν γνωρίζει όμως ακόμη, μετά την έντονη διπλωματική προσπάθεια: Αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έρθει σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους και αν το κόμμα του θα τον ακολουθήσει. Σύμφωνα με την Die Welt «ο εφιάλτης είναι μήπως η Γερμανία θεωρηθεί κύρια υπεύθυνη ακόμη και για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Το μότο θα είναι: Η Γερμανία, η χώρα που ξεκίνησε δύο παγκόσμιους πολέμους στον 20ό αιώνα, που διέπραξε τρομερά εγκλήματα στην Ελλάδα, τώρα πιέζει να βγει η χώρα αυτή από την καρδιά της ΕΕ, τη Νομισματική της Ένωση. Αυτός είναι ο τρόμος της Μέρκελ».Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει -όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ- ότι στη Σύνοδο των Επτά, η καγκελάριος ήθελε να συζητηθούν άλλα θέματα. Σε πολλά πεδία στόχευε να επιτευχθεί μια μικρή, αλλά θετική πρόοδος. Το σχέδιο ήταν ο«μερκελισμός» του κόσμου. Μετά τη δραματική αυτή εβδομάδα, όμως, λόγω του ελληνικού ζητήματος, η Μέρκελ είναι ξαφνικά σε απόγνωση: Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, το ΔΝΤ, ακόμη και το ίδιο της το κόμμα, αλλά και ο υπουργός της των Οικονομικών άσκησαν ισχυρή πίεση, αλλά σε διαφορετικές κατευθύνσεις.Κρίση στις σχέσεις Μέρκελ-Σόιμπλε
Η Die Welt εκτιμά μάλιστα ότι το σημαντικότερο πρόβλημα για τη Μέρκελ είναι πως δεν βρίσκεται πλέον στο ίδιο μήκος κύματος όσον αφορά στο θέμα της Ελλάδας με τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν ήταν ποτέ μια σοβαρή επιλογή για την καγκελάριο. Αντίθετα, ο Σόιμπλε, θέλοντας να υπερασπιστεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες, υποστηρίζει ότι «μια μεγαλύτερη ευελιξία θα έχει πιο σοβαρές συνέπειες από μια χρεωκοπία της Αθήνας».Αυτήν την εβδομάδα η ρωγμή έγινε βαθύτερη. Η εφημερίδα Bild έγραψε ότι ο Σόιμπλε ενδέχεται να παραιτηθεί αν η καγκελάριος κάνει σημαντικές παραχωρήσεις. Το δημοσίευμα διαψεύστηκε, αλλά για τους περισσότερους αναλυτές το θέμα υφίσταται.

Σήμερα, προσοχή στην ανάγνωση!

imageΣήμερα, Κυριακή, κυκλοφορούν εφημερίδες που προσπαθούν να παρουσιάσουν το ελληνικό σχέδιο ως μία τεράστια επίθεση της ελληνικής κυβέρνησης προς τους Μικρομεσαίους.Όπου «Μικρομεσαίους», εννοούν όσους αμείβονται με 2.500 ευρώ το μήνα.Προφανώς, το κοντέρ τους έχει μείνει σε πριν από το 2010 μεγέθη. Διότι, στο μεταξύ, η πενταετής επιδρομή διαφοροποίησε δραματικά τα μεγέθη. Όμως εκείνοι, όσο συνέβαινε η πραγματική επίθεση, κοίταζαν αλλού.Άλλο εννοούν, διότι άλλο συνεχίζουν να ζουν εκείνοι, οι άνθρωποι που συναναστρέφονται και οι άνθρωποι που υπηρετούν.Προσοχή στην ανάγνωση λοιπόν.Ν.Μ.