ΟΑΕΔ: Ποιοι άνεργοι θα πάρουν επιπλέον δύο μήνες το επίδομα ανεργίας

19/03/2020

ΟΑΕΔ: Ποιοι άνεργοι θα πάρουν επιπλέον δύο μήνες το επίδομα ανεργίας

Τουλάχιστον 70 φορτηγά μετέφεραν πτώματα για αποτέφρωση σε άλλες περιοχές – Πόλη «φάντασμα» το Μπέργκαμο – Συγκλονιστική η εικόνα των άδειων δρόμων

Σκηνές από το πιο εφιαλτικό σενάριο για την ανθρωπότητα διαδραματίζονται στην πραγματικότητα της γειτονικής Ιταλίας, η οποία κάθε μέρα «μετρά» εκατοντάδες νεκρούς από την επέλαση του νέου κωρονοϊού. Η εικόνα που δημοσίευσε η ηλεκτρονική έκδοση της La Repubblica προκαλεί το απόλυτο σοκ. Ένα τεράστιο κομβόι από στρατιωτικό οχήματα διασχίζει τους δρόμους της πόλης Μπέργκαμο, η οποία έχει μετατραπεί σε «φάντασμα», μεταφέροντας τους δεκάδες νεκρούς από την επιδημία, τους οποίους αδυνατούν να διαχειριστούν οι δομές και οι αρχές της περιοχές, καθώς δεν χωράνε στο νεκροταφείο.

Εικόνες που δεν είχαμε διανοηθεί ότι θα αντικρίσουμε σε καιρό ειρήνης, συμβαίνουν στη γειτονική μας χώρα, η οποία διαλύεται κομμάτι-κομμάτι κάθε μέρα. Οι Ιταλοί αψήφησαν σε αρχικό στάδιο τις προειδοποιήσεις και όταν αντιλήφθηκαν ότι όντως κάτι σοβαρό συμβαίνει, ήταν πλέον αργά.

Κορωνοϊός – Ιταλία: Φωτογραφία σοκ από το Μπέργκαμο – Στρατιωτικό κομβόι μεταφέρει πτώματα

Η εικόνα με τα στρατιωτικά οχήματα που διασχίζουν το κέντρο του Μπέργκαμο, στους δρόμους του οποίου δεν κυκλοφορεί πλέον ούτε ένας άνθρωπος, ξεπερνούν κάθε παραλογισμό που θα μπορούσε να σκεφτεί ο νους ανθρώπου.
Οι νεκροί δεν χωράνε στο νεκροταφείο της πόλης και δεκάδες πτώματα ανθρώπων που νόσησαν και κατέληξαν από τον κορωνοϊό, μεταφέρονται με στρατιωτικά οχήματα σε αποτεφρωτήρια άλλων περιοχών.
Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, τουλάχιστον 70 φορτηγά του στρατού συμμετείχαν στο νεκρικό κονβόι. Μία εικόνα που δοκιμάζει τις αντοχές όλων όσων την παρακολουθούμε από απόσταση, αν και ήδη βιώνουμε και εδώ στην Ελλάδα τις συνέπειες της επιδημίας COVID-19, πόσω μάλλον των ανθρώπων που ζουν στην Ιταλία και που καθημερινά θρηνούν τον χαμό δικών τους ανθρώπων, ενώ ζουν σε ένα περιβάλλον τεράστιου νεκροταφείου, με τον θάνατο να είναι ολοένα και πιο συχνός γύρω τους.

Η εικόνα από το Μπέργκαμο, που μέχρι πρότινος ήταν γεμάτο ζωή, αποδεικνύει την κρίσιμη σημασία που έχει για την επιβίωσή μας -και- στην Ελλάδα, η οδηγία «μένουμε σπίτι».

Δείτε το δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας:

Ακολουθεί το βίντεο με το κομβόι από το Μπέργκαμο στην Ιταλία

«Ξέρω την επιθετικότητά του»: Σημαντικές πληροφορίες από τον Ιταλό γιατρό που θεραπεύτηκε από τον κοροναϊό



Θεραπεία Ιταλού γιατρού από κοροναϊό: Ο γιατρός που νόσησε από τον κοροναϊό και που θεραπεύτηκε, παραχώρησε συνέντευξη. Ο λόγος γίνεται για τον 53χρονο αναισθησιολόγο, Angelo Vavassori, ο οποίος εργάζεται στο Νοσοκομείο του Bergamo και που μίλησε για όλους και για όλα. Αναλυτικότερα, η συνέντευξη που παραχώρησε σε γνωστό μέσο της Ιταλίας:

Θεραπεία Ιταλού γιατρού από κοροναϊό: Οι απαντήσεις του γιατρού, Angelo Vavassori

– Δημοσιογράφος: Πως καταλάβατε ότι είχατε μολυνθεί;
– Γιατρός: Από τις 22 Φεβρουαρίου θεράπευα τους πρώτους μολυσμένους. Από τις 28.2.2020 το Τμήμα Ανάνηψης ήταν αποκλειστικά γι’αυτούς. Το Σάββατο 29.2 μου ανέβηκε λίγο ο πυρετός, αλλά είναι δύσκολες μέρες και την Κυριακή τελείωσα την βάρδια μου τα μεσάνυχτα. Την Δευτέρα το πρωί ήμουν καλά, προς το βράδυ είχα ήδη 38.9.
– Δημοσιογράφος: Πως αντιδράσατε;
– Γιατρός: Η ασπιρίνη ήταν άχρηστη. Σκέφτηκα δυο πράγματα. Αν μου είχε επιτεθεί ο Covid-19 δεν μπορούσε να το έκανε όταν με προστασία θεράπευα άλλους μολυσμένους. Συνέβη νωρίτερα: όταν ήμουν σε επαφή με τους χειρουργημένους ασθενείς. Η ΜΕΘ ήταν υπερπλήρης, κλείστηκα σε ένα δωμάτιο του σπιτιού μου.
– Δημοσιογράφος: Η οικογένεια σας δεν φοβήθηκε την μόλυνση;
– Γιατρός: Επί δυο ημέρες μου άφηναν το φαγητό μπροστά στην κλειστή πόρτα. Το έπαιρνα με γάντια και μάσκα, μετά απολύμανα τα πάντα. Μιλούσαμε στο τηλέφωνο. Δεν ήταν αρκετό: Η γυναίκα μου και ο 18χρονος γιος μου μολύνθηκαν. Τα 14χρονα δίδυμα και η 11χρονη κόρη μας, όχι για την ώρα.

Θεραπεία Ιταλού γιατρού από κοροναϊό: Κι άλλες απαντήσεις του γιατρού, Angelo Vavassori

– Δημοσιογράφος: Πότε εκτροχιάστηκε η κατάσταση;
– Γιατρός: Την Τετάρτη 4.3 μου έκαναν το τεστ, την Πέμπτη επιβεβαιώθηκε ότι ήμουνα θετικός. Ο πυρετός παρέμενε γύρω στο 39. Το βράδυ άρχισα να αναπνέω με δυσκολία. Μέσα σε λίγα λεπτά έχασα την όσφρηση και την γεύση και έβλεπα όλο και λιγότερο. Λόγω της έλλειψης οξυγόνου παρουσίασα πονοκεφάλους και δυσεντερία.
– Δημοσιογράφος: Ποιος σας μετέφερε στο νοσοκομείο;
– Γιατρός: Εγώ τηλ, αλλά δεν υπήρχε κρεβάτι. Ήξερα ότι δεν θα αντέξω για πολύ ακόμα. Ανέπνεα, αλλά στους πνεύμονες μου δεν έμπαινε πλέον οξυγόνο. Στις 23:00 μου τηλ ένας συνάδελφος για να μου πει οτι άδειασε ένα κρεβάτι. Η ακτινογραφία επιβεβαίωσε οτι είχε ξεκινήσει η πνευμονία.
– Δημοσιογράφος: Πως θεραπευτήκατε;
– Γιατρός: H δύσπνοια κόβει τελείως την ανάσα. Με έβαλαν αμέσως στον αναπνευστήρα θετικής τελοεκπνευστικής πίεσης των αεραγωγών [Peep]. Προσπάθησα να αντέξω χωρίς διασωλήνωση και νάρκωση. Χάνεις πάντως τη συνείδηση, δεν ήταν εύκολο.

Θεραπεία Ιταλού γιατρού από κοροναϊό: Επιπλέον, απαντήσεις του γιατρού, Angelo Vavassori

– Δημοσιογράφος: Ποιά είναι η πio δύσκολη στιγμή;
– Γιατρός: Η αρχή. Στον αναπνευστήρα PEEP ο θόρυβος είναι εκκωφαντικός, η ροή του οξυγόνου ζεστή. Ιδρώνεις και αισθάνεσαι οτι ασφυκτιάς περισσότερο απο ο,τι πριν. Μετά όμως, αισθάνεσαι οτι όταν εισπνέεις, μπαίνει αέρας. Είμαι αναισθησιολόγος, για μέρες θεράπευα τους ασθενείς: το οτι γνώριζα τις αντιδράσεις του με βοήθησε να αντέξω
– Δημοσιογράφος: Τί φάρμακα σας έδωσαν;
– Γιατρός: Το κοκτέιλ αντιρετροϊκών που προβλέπεται απο το πρωτόκολλο. Χρειάζεται να δώσεις χρόνο στα αντισώματα που ενσωματώνονται και μπλοκάρουν τον ιο, πριν επηρεάσει τους πνεύμονες. Οι μακροφάγοι απορροφούν μετά τόσο τον νεκρό ιο, όσο και τα αντισώματα.
– Δημοσιογράφος: Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να επιστρέψετε στην ζωή;
– Γιατρός: Για 2 περίπου μέρες ήμουν απών. Αντιλαμβάνεσαι στον ύπνο σου οτι οι γιατροί και τα μηχανήματα σε τροφοδοτούν οξυγόνο και σε ενυδατώνουν. Ο χρόνος συμπυκνώνεται σε μια στιγμή. Τώρα ξέρω οτι είναι εκείνη η επιτάχυνση που διαγράφει το παρελθόν και το παρόν, τα σύνορα ανάμεσα στην ζωή και τον θάνατο.

Θεραπεία Ιταλού γιατρού από κοροναϊό: Οι υπόλοιπες απαντήσεις του γιατρού, Angelo Vavassori

– Δημοσιογράφος: Πως ήταν η αφύπνιση;
– Γιατρός: Νόμιζα ότι βρισκόμουνα στο σπίτι κ οτι μόλις είχα αποκοιμηθεί. Βρισκόμουν όμως στο κρεβάτι, δίπλα σε έναν απο τους ασθενείς μου, τον οποίο είχα θεραπεύσει απο τον Covid-19. Σαν τα μωρά, κάθετι φαντάζει νέο και υπέροχο. Αυτό το δράμα μας διδάσκει την αξία κάθε μικρού πράγματος.
– Δημοσιογράφος: Τώρα που βρίσκεστε;
– Γιατρός: Είμαι στην Γαστρεντερολογική, που έγινε Κλινική Covid-19. Αναπνέω με μια μάσκα που δίνει 70% οξυγόνο, περίπου 12 λίτρα/λεπτό. Δίπλα μου υπάρχουν οι ασθενείς μου: Εξεπλάγησαν όταν κατάλαβαν οτι έγινα ένας απο αυτούς.
– Δημοσιογράφος: Τί θέλετε να πείτε σε όποιον παλεύει όπως εσεις για να ζήσει;
– Γιατρός: Να μην παραλύσει απο τον φόβο. Θα πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να αφεθούμε στους γιατρούς. Σε τραβάνε πίσω, κάθε πνευμονία υποχωρεί. Η δική μου ανησυχία όμως είναι άλλη.
– Δημοσιογράφος: Ποιά;
– Γιατρός: Όταν σκέφτομαι τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας, συγκινούμαι. Είμαστε στα όρια μας και ξέρουμε οτι η μάχη θα είναι μεγάλης διάρκειας. Ζητώ απο όλους σας να μας βοηθήσετε, μένοντας σπίτια σας. Έτσι είστε στο πλευρό μας. Εγω ελπίζω απο Δευτέρα να επιστρέψω στην δουλειά.