Κορονοϊός: Νέα μέτρα για αυτοκίνητα, ταξί και ΜΜΜ – Ισχύουν μέχρι τέλος Μαΐου


Δείτε αναλυτικά τι προβλέπεται στην εγκύκλιο που υπέγραψε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών


ΕΛΛΑΔΑ
18:40
01/04/2020
Κορονοϊός: Νέα μέτρα για αυτοκίνητα, ταξί και ΜΜΜ - Ισχύουν μέχρι τέλος Μαΐου

1


Συμπληρωματικά μέτρα για τη μετακίνηση των επιβατών με κάθε είδους μεταφορικά μέσα, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης (όπως ταξί, τρόλεϊ λεωφορεία, πούλμαν κ.λπ.) εφαρμόζονται με εγκύκλιο που υπέγραψε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης προς αποφυγή της διασποράς και της διάδοσης του κορονοϊού.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, τα εν λόγω μέτρα έχουν ισχύ έως 31.5.2020 και δύνανται να παραταθούν, εφόσον οι έκτακτες συνθήκες το επιβάλουν.
Αναλυτικά προβλέπονται :
  • Για επιβατικά οχήματα μέχρι 5 θέσεις, δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ) ή ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.), επιτρέπεται η μεταφορά ενός επιβάτη. Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται και η μεταφορά δεύτερου επιβάτη, εφόσον η μεταφορά εκτελείται για ιατρικούς λόγους (μεταφορά σε νοσοκομείο, ιατρικό κέντρο ή άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα).
  • Για επιβατικά οχήματα 6 ή 7 θέσεων, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης, επιτρέπεται η μεταφορά δύο επιβατών.
  • Για επιβατικά οχήματα 8 ή 9 θέσεων, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης, επιτρέπεται η μεταφορά τριών επιβατών.
Στις ανωτέρω περιπτώσεις επιτρέπεται κατ' εξαίρεση η υπέρβαση των ορίων επιβατών, μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν γονέας με τα ανήλικα τέκνα του.
Επίσης, για όλα τα λεωφορεία δημόσιας χρήσης (λεωφορεία και τρόλεϊ Ο.ΣΥ., λεωφορεία Ο.Α.Σ.Θ., λεωφορεία αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ, λεωφορεία μεμονωμένων αυτοκινητιστών άγονων γραμμών και τουριστικά λεωφορεία) ή λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης, συμπεριλαμβανομένης και της δημοτικής συγκοινωνίας, επιτρέπεται η μεταφορά επιβατών μέχρι πλήρωσης ποσοστού 50% των προβλεπόμενων θέσεων του οχήματος.
Επίσης, με εγκύκλιο του υπουργείου δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις που διαθέτουν Ειδικά Τουριστικά Λεωφορεία Δημόσιας Χρήσης ή Ειδικά Τουριστικά Λεωφορεία Δημόσιας Χρήσης Ανοικτού Τύπου Αστικής Περιήγησης Πόλεων να καταθέσουν προσωρινά την άδεια κυκλοφορίας και τις κρατικές πινακίδες των οχημάτων ιδιοκτησίας τους. Η προσωρινή ακινησία που χορηγείται διαρκεί έως τις 31 Μαΐου.

Επίδομα 800 ευρώ: Τα έξι κλικ για να πάρετε τα χρήματα – Βήμα βήμα η δήλωση των εργαζομένων



10.000 δηλώσεις στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr μέσα σε λίγες ώρες - Βήμα - βήμα η υποβολή


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
13:24
01/04/2020
Επίδομα 800 ευρώ: Τα έξι κλικ για να πάρετε τα χρήματα - Βήμα βήμα η δήλωση των εργαζομένων


Έξι βήματα στην πλατφόρμα https://supportemployees.yeka.gr χρειάζεται να κάνουν οι εργαζόμενοι για τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης και την ένταξη στον μηχανισμό στήριξης για τον κορονοϊό με την πληρωμή αποζημίωσης 800 ευρώ, τη μείωση ενοικίου 40% για δύο μήνες, την αναστολή πληρωμής των φορολογικών τους υποχρεώσεων για ένα τετράμηνο και το «πάγωμα» των απολύσεων.
Η πλατφόρμα άνοιξε ήδη από χθες τα μεσάνυχτα της Τρίτης και σήμερα Τετάρτη 1η Απριλίου μπορούν να υποβάλλουν δήλωση οι εργαζόμενοι σε αναστολή των οποίων το ΑΦΜ λήγει σε 1. Μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης 1η Απριλίου είχαν γίνει 10.000 αιτήσεις εργαζομένων.
Σημειώνεται ότι, στην υπεύθυνη δήλωση, που καλούνται να υποβάλουν οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων, των οποίων είτε η επιχειρηματική δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί, με εντολή δημόσιας αρχής, είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το υπουργείο Οικονομικών Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ), λόγω του κορονοϊού, συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών τους στοιχείων και του αριθμού πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», τα οποία αντλούνται αυτόματα από το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» και τα στοιχεία του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού τους (ΙΒΑΝ).
Επίσης, δηλώνουν και το αν μισθώνουν κύρια κατοικία, καθώς και τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μίσθιου ακινήτου, προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα τηρείται για το σκοπό αυτό στη Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Το διάστημα στο οποίο μπορούν οι εργαζόμενοι να υποβάλλουν την αίτηση είναι από σήμερα 1η Απριλίου μέχρι και τις 10 Απριλίου. Η υποβολή γίνεται με βάση τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ τους.
Δηλαδή την 1η Απριλίου θα υποβάλλουν τα στοιχεία τους οι ασφαλισμένοι των οποίων το νούμερο ΑΦΜ τελειώνει σε 1, στις 2 Απριλίου όσοι έχουν το 2 στο τέλος κοκ.
Αναλυτικά:
  • 1/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 1
  • 2/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 2
  • 3/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 3
  • 4/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 4
  • 5/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 5
  • 6/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 6
  • 7/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 7
  • 8/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 8
  • 9/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 9
  • 10/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 0
Σημειώνεται, ότι δεν είναι δυνατή η είσοδος στην εφαρμογή, όταν το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ του χρήστη δεν αντιστοιχεί με την ημερομηνία εισόδου σύμφωνα μ το πάνω χρονοδιάγραμμα. Στην περίπτωση αυτή εμφανίζεται το σχετικό μήνυμα «Η πρόσβαση για τα ΑΦΜ που τελειώνουν σε[...] επιτρέπεται από [...]έως [...]».
Η πρόσβαση στο Μηχανισμό εφαρμογής των μέτρων στήριξης των εργαζομένων πραγματοποιείται με τη χρήση κωδικών Taxisnet.

Τα βήματα για την αίτηση στην πλατφόρμα

Βήμα 1: Είσοδος στην πλατφόρμα https://supportemployees.yeka.gr
Βήμα 2: Ανοίγει η υπηρεσία. Πριν την είσοδό του, ο επισκέπτης/χρήστης καλείται να διαβάσει προσεκτικά τους όρους χρήσης (κάτω δεξιά στην οθόνη) και να προβεί σε επίσκεψη/χρήση των ιστοσελίδων /ηλεκτρονικών υπηρεσιών του μόνο εφόσον τους αποδέχεται πλήρως (πατώντας αποδοχή). Επίσης, βλέπει ότι η πρόσβαση θα γίνει με κωδικούς που χρησιμoποιεί στο ΤAXIS.
Βήμα 3: Καταχωρεί τον ΑΦΜ του. Αν το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ δεν έχει σειρά υποβολής της αίτησης, τότε δεν ανοίγει το επόμενο πεδίο. Στην περίπτωση που το σύστημα δεν επιτρέπει την είσοδο εμφανίζεται σχετικό μήνυμα (Η πρόσβαση για τα ΑΦΜ που τελειώνουν σε ….. επιτρέπεται από …….. έως …….). Για σήμερα στην εφαρμογή καταχώρισης του ΑΦΜ μπαίνουν όσα λήγουν σε 1. Αύριο 2/4 όσα λήγουν σε 2 κοκ.
Βήμα 4: Ο εργαζόμενος καταχωρεί τους κωδικούς ΤAXISnet (Username και Password) και στη συνέχεια εισέρχεται στις υπηρεσίες WEB της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Εδώ απαιτείται επιβεβαίωση κωδικών με την επιλογή «Εξουσιοδότηση» για τη συγκατάθεσή του ώστε η εφαρμογή του ειδικού μηχανισμού εφαρμογής των μέτρων στήριξης να αποκτήσει πρόσβαση στα βασικά στοιχεία μητρώου (ΑΦΜ, Όνομα, Επώνυμο, Πατρώνυμο, Μητρώνυμο, Έτος Γέννησης) που παρέχονται από το φορολογικό μητρώο του υπουργείου Οικονομικών.
Βήμα 5: «Κλικ» στο κουμπί (Υπεύθυνη Δήλωση) και ο εργαζόμενος μεταβαίνει στο κύριο μενού των στοιχείων της αίτησης. Αφορά προσυμπληρωμένα στοιχεία της δήλωσης και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ως αποζημίωση ειδικού σκοπού και το αίτημα του ενδιαφερομένου να υπαχθεί στον ειδικό μηχανισμό στήριξης ή στοιχεία που συμπληρώνονται από τον ενδιαφερόμενο.
Συμπληρώνεται αυτόματα η ημερομηνία της αναστολής σύμβασης εργασίας με την επιχείρηση/εργοδότη, ή εφόσον η σύμβαση εργασίας με επιχείρηση/εργοδότη έχει λυθεί από 1/3/2020 έως και 20/3/2020 με καταγγελία σύμβασης εργασίας ή οικειοθελή αποχώρηση συμπληρώνεται (Ναι) στο αντίστοιχο πεδίο και συμπληρώνεται η σχετική ημερομηνία.
Συμπληρώνεται (Ναι ή Οχι) στα αντίστοιχα πεδία που αφορούν τη μίσθωση κύριας κατοικίας, τα στοιχεία του εκμισθωτή (Ονοματεπώνυμο και τον ΑΦΜ του εκμισθωτή), στην περίπτωση που η επιχείρηση/εργοδότης ανήκει σε εκείνους που ανεστάλη η επιχειρηματική τους δραστηριότητα με εντολή δημόσιας αρχής.
Προσοχή: Στοιχεία επικοινωνίας εργαζόμενου: Το τηλέφωνο επικοινωνίας – κινητό και ηλεκτρονική διεύθυνση (E-mail) συμπληρώνονται από τον ενδιαφερόμενο υποχρεωτικά. Η χρήση του αριθμού κινητής τηλεφωνίας θα καθιστά δυνατή την παροχή της υπηρεσίας ενημέρωσης SMS όπως και η χρήση της ηλεκτρονικής διεύθυνσης θα καθιστά δυνατή τη χρήση ή τη συνέχιση παροχής της υπηρεσίας ενημερώσεων.
Στο 5ο βήμα, και στο πεδίο «ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΣΤΟ Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ» συμπληρώνεται ο αριθμός πρωτοκόλλου της δήλωσης αναστολής σύμβασης εργασίας που έκανε ο εργοδότης.
Στο 5ο βήμα (στοιχεία αίτησης) και στο πεδίο «Τίτλος Τράπεζας», επιλέγεται η τράπεζα από λίστα και ο κωδικός της συμπληρώνεται αυτόματα από το σύστημα, ενώ ο Αριθμός Λογαριασμού IBAN συμπληρώνεται από τον ενδιαφερόμενο.
Βήμα 6: Έλεγχος και τελική υποβολή. Με «κλικ» στο πεδίο [Υποβολή] πραγματοποιείται έλεγχος των στοιχείων του εντύπου και εφόσον δεν εντοπισθούν σφάλματα, αυτό οριστικοποιείται με την απόδοση αριθμού πρωτοκόλλου και την αποτύπωση της ημερομηνίας και ώρας της υποβολής.
Δείτε τις οδηγίες συμπλήρωσης αναλυτικά εδώ.

ΗΠΑ: Η πανδημία επιταχύνει την κρίση και προετοιμάζει την ταξική σύγκρουση που έρχεται!

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr.
Όπως έπρεπε να αναμένεται, η πανδημία του κοροναϊού σαρώνει τις Ηνωμένες Πολιτείες, και γι’αυτό αποκαλύπτει και κυρίως, επιταχύνει την -ήδη ιστορική- κρίση που περνάει η βορειο-αμερικανική κοινωνία τα τελευταία 3-4 χρόνια. Αποκαλύπτει, επειδή είναι προφανώς τώρα που η πανδημία ρημάζει τη χώρα, που βγάζει μάτια τόσο η τραγική κατάσταση του συστήματος υγείας της, όσο και η ακραία απάνθρωπη και ταξική κτηνωδία της πολιτικής της ηγεσίας. Και επιταχύνει, επειδή οξύνοντας - σε βαθμό που να τις κάνει θανατηφόρες - τις προϋπάρχουσες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές κρίσεις, η πανδημία πολλαπλασιάζει την εκρηκτική τους γόμωση και τις κάνει να συγκλίνουν προς μια κατακλυσμική κρίση η έκβαση της οποίας ενδιαφέρει άμεσα ολάκερη την ανθρωπότητα !…
Μια από τις συνέπειες αυτής της κατάστασης είναι ότι μοιάζει πια εντελώς άκαιρο και έξω από τις προτεραιότητες του αμερικάνικου πληθυσμού ακόμα και να γίνεται λόγος για εκλογές (προκριματικές και άλλες). Εξάλλου, η ραγδαία διάδοση της πανδημίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και το πλήθος των κάθε λογής πρωτόγνωρων και καταστροφικών καταστάσεων που δημιουργεί, καθιστούν τουλάχιστον αβέβαιη τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών τον προσεχή Νοέμβριο. Με απλά λόγια, οι Αμερικανοί και ειδικά οι « από κάτω », έχουν από εδώ και πέρα εντελώς άλλες έγνοιες και εντελώς διαφορετικές προτεραιότητες... 
Πράγματι, με 86 εκατομμύρια βόρειο-Αμερικανούς πολίτες να έχουν καθόλου ή μόνο μερική υγειονομική περίθαλψη, η εκθετική αύξηση της διάδοσης της πανδημίας μοιάζει προκαταβολικά εξασφαλισμένη, καθώς μάλιστα η άρνηση της εργοδοσίας να αναγνωρίσει στους μισθωτούς το δικαίωμά τους στην άδεια μετ’αποδοχών υποχρεώνει εκατομμύρια -ίσως μολυσμένους- εργαζόμενους και εργαζόμενες να πάνε να δουλέψουν για να μην πεθάνουν από πείνα. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο άξεστος, τρελός για δέσιμο και παραληρηματικός ρατσιστής που είναι ο Ντόναλντ Τραμπ (1) δεν εγκαταλείπει την εγκληματική του πρόθεση να κάνει δεκάδες εκατομμύρια εργαζόμενους “να επιστρέψουν στις εργασίες τους” αμέσως μετά το Πάσχα (!)...καθώς ακόμα και οι ζωές των από κάτω δεν αξίζουν για αυτόν απολύτως τίποτα μπροστά στα καθαγιασμένα κέρδη των τόσο προσφιλών του δισεκατομμυριούχων. Ωστόσο, προσοχή: Το χειρότερο είναι ότι ο Τραμπ δεν είναι μόνος του να υπερασπίζεται τέτοια σχέδια, αντάξια των καλύτερων γενοκτονικών παραδόσεων του 20ου αιώνα. Τον σιγοντάρει μια διόλου αμελητέα μερίδα της βόρειο-αμερικάνικης εργοδοσίας, που ενθαρρύνεται από τα κύρια άρθρα της αξιοσέβαστης Wall Street Journal, που πρώτη αυτή έριξε την ιδέα της “επιστροφής στις εργασίες” την ώρα που σαρώνει η πανδημία!
Είναι λοιπόν καταμεσής αυτής της εφιαλτικής κατάστασης που η αμερικάνικη καπιταλιστική τάξη από κοινού με τον Τραμπ και τους Ρεπουμπλικάνους του, αλλά και με τη συνενοχή του Δημοκρατικού Κατεστημένου, αποπειρώνται τώρα να δώσουν σάρκα και οστά στο προαιώνιο ταξικό τους όνειρο: Να εξαλείψουν μια κι έξω τα εργασιακά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα που μπόρεσαν οι εργαζόμενοι να κατακτήσουν χάρη στους συχνά ηρωικούς αγώνες τους! Επωφελούμενοι της σύγχυσης και αποθάρρυνσης των από κάτω που είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους, χωρίς περίθαλψη, απολυμένοι από τις δουλειές τους (σχεδόν 4 εκατομμύρια απολύσεις μέσα σε μια μόνο βδομάδα, πράγμα πρωτοφανές στην ιστορία της χώρας!), και τρομοκρατημένοι από τη προοπτική της μαζικής ανεργίας, οι Ρεπουμπλικάνοι του Τραμπ υποστηριζόμενοι από τη μεγάλη πλειονότητα των Δημοκρατικών βουλευτών, εξαπολύουν τώρα μια από τις πιο φιλόδοξες αντεργατικές επιθέσεις της ιστορίας. Αρχίζοντας μάλιστα με την ψήφιση αυτού που αποκαλούν “το πιο μεγάλο σχέδιο σωτηρίας της αμερικανικής οικονομίας”, που όμως δεν είναι στη πραγματικότητα, παρά η μεγαλύτερη ληστεία της ιστορίας που έχουν διαπράξει οι πάμπλουτοι σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού! (2)
Καμμιά έκπληξη λοιπόν που αυτή η πραγματική αντεπανάσταση των από πάνω συμπληρώνεται από τις -όλο και πιο άμεσες και επίμονες- απόπειρές τους να περιορίσουν αν όχι να εξαφανίσουν ό,τι απομένει από τα δημοκρατικά δικαιώματα των βόρειο-Αμερικανών πολιτών. Εξάλλου, ο Τραμπ δεν έκρυψε ποτέ τον θαυμασμό του ούτε για τους κάθε λογής δικτάτορες, ούτε τον διακαή πόθο του να κυβερνήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες...αιώνια, ούτε τη ροπή του για “λύσεις” αντιδημοκρατικές ή και εντελώς αυταρχικές. Και είναι για αυτό που αρχίζει τώρα να απλώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες η έκδηλη ανησυχία σχετικά με τον ενδεχόμενο πειρασμό που διακατέχει τον Τραμπ να προβάλει ως πρόσχημα τη σημερινή κατάσταση για να κηρύξει κάτι σαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή ακόμα και στρατιωτικό νόμο προκειμένου να ξεφορτωθεί -ντε φάκτο- οριστικά τα τελευταία δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες των συμπατριωτών του...
Οδεύουμε λοιπόν προς ένα προαναγγελθέντα ιστορικό θρίαμβο του Τραμπ και των δισεκατομμυριούχων του; Και επίσης, προς μια όχι λιγότερο ιστορική συντριπτική ήττα των εργαζομένων και λοιπών απόκληρων του νεοφιλελευθερισμού; Η απάντησή μας είναι κατηγορηματική: Αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο. Επειδή οι βόρειο-Αμερικανοί από κάτω δεν είναι πια το 2020 τόσο άοπλοι όσο ήταν το 2015. Γιατί; Μα, επειδή η εισβολή του Μπέρνι Σάντερς στο βόρειο-αμερικανικό πολιτικό προσκήνιο άφησε βαθειά ίχνη, φέρνοντας τα πάνω κάτω στο πολιτικό τοπίο, ριζοσπαστικοποιώντας όσο ποτέ άλλοτε τη νεολαία, μεταβάλλοντας σοβαρά την κοινωνική πραγματικότητα της χώρας και εμπνέοντας μια νέα γενιά (νεαρών) λαϊκών, μαχητικών σοσιαλιστών ηγετών και κυρίως, ηγετισών!

Όμως, είναι προφανώς το χωρίς προηγούμενο μαζικό κίνημα που αναφέρεται στον πολιτικό αγώνα του Μπέρνι Σάντερς, που συνιστά τον πιο μεγάλο και πιο πολύτιμο νεωτερισμό στο πολιτικό και κοινωνικό πανόραμα των ΗΠΑ. Παρά τις εμφανείς αδυναμίες του, την απειρία και την -αναμενόμενη και κατανοητή- παρούσα αμηχανία του, αυτό το κίνημα είναι “καταδικασμένο” όχι μόνο να ξανασταθεί στα πόδια του αλλά και να παίξει στην εντέλεια τον ηγετικό του ρόλο. Με ποιο τρόπο; Μα, προσφέροντας το πλαίσιο, το συντονισμό ή και την ηγεσία στις διάφορες πρωτοβουλίες αλληλοβοήθειας, αντίστασης και αυτό-οργάνωσης που , αναπόφευκτα, θα αρχίσουν να ξεφυτρώνουν μέσα από τα τρίσβαθα της αμερικάνικης κοινωνίας.
Με λίγα λόγια, μπαίνοντας επικεφαλής των λαϊκών κινημάτων, κινητοποιήσεων και δικτύων που ήδη αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους, καθώς περισσότερο από ποτέ, αυτό που απειλείται άμεσα δεν είναι τώρα πια μόνο το μεροκάματο και η απασχόληση αλλά η ίδια η ζωή δεκάδων εκατομμυρίων βόρειο-Αμερικανών πολιτών!
Και σ’αυτό το σημείο αξίζει να γίνει ειδική αναφορά στην υπό εξέλιξη -παγκοσμίως πρωτοποριακή και παραδειγματική- κινητοποίηση των εργατών της General Electric στα εργοστάσιά της στη Μασαχουσέτη και στη Βοστώνη, με αίτημα όχι μόνο να πάρει η εταιρία πίσω την απόλυσή τους αλλά και να τους βάλει αμέσως να δουλέψουν -φυσικά, με μέτρα ασφάλειας- όχι πια κατασκευάζοντας άχρηστα σήμερα προϊόντα αλλά αυτούς ακριβώς τους αναπνευστήρες που σώζουν ζωές και που στερείται τώρα το πανάθλιο αμερικανικό σύστημα υγείας! Είναι προφανές ότι αυτή η κινητοποίηση των Αμερικανών εργατών πρέπει να προβληθεί παντού -και βέβαια και στην Ελλάδα- από τα εργατικά κινήματα και την αριστερά και να βρει το ταχύτερο δυνατό μιμητές σε όλο το κόσμο καθώς αυτό που έχει σήμερα απόλυτη προτεραιότητα δεν είναι τα κέρδη των καπιταλιστών που τους προσφέρει η παραγωγή εντελώς άχρηστων προϊόντων αλλά η προστασία της υγείας και της ζωής των ανθρώπων. Και φυσικά, δεν είναι τυχαίο ότι ο πρώτος που έσπευσε να στηρίξει την κινητοποίηση των εργατών της General Electric ήταν ο Μπέρνι Σάντερς με μια προτροπή που θα έπρεπε να γίνει σήμερα σημαία και κεντρικό σύνθημα αγώνα όλης της ανθρωπότητας: “Βάλτε τους εργάτες να φτιάξουν τους σωτήριους αναπνευστήρες που χρειαζόμαστε”...
Και ακριβώς επειδή έτσι έχουν τα πράγματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, γι’αυτό και η έκβαση της γιγάντιας ταξικής σύγκρουσης που μόλις τώρα αρχίζει, προβλέπεται ανοικτή και αβέβαιη.
Όλα είναι δυνατά, το χειρότερο αλλά και το καλύτερο...
Σημειώσεις
1. Είναι άξιο προσοχής ότι η σκανδαλώδης προστασία του Τραμπ από τα διεθνή ΜΜΕ μεταφράζεται στην λογοκρισία στην οποία αυτό-επιβάλλονται όταν αποκρύβουν συστηματικά τις αναρίθμητες εξωφρενικές αναλήθειες και λοιπές άκρως επικίνδυνες απειλές που εκστομίζει κατά ριπές (πολλές δεκάδες ημερησίως) ο ένοικος του Λευκού Οίκου. Αν το ευρωπαϊκό -και ελληνικό- κοινό είχε γνώση ακόμα και του ενός δεκάτου αυτών των προφορικών και ηλεκτρονικών δηλώσεων του Τραμπ, θα ένοιωθε σίγουρα τρόμο και πανικό και θα προετοιμαζόταν καλύτερα για την εξαιρετικά επίφοβη συνέχεια των εξελίξεων...
2. Όποιοι και όποιες επιθυμούν να έλθουν σε επαφή με το κλίμα που επικρατεί αυτό το καιρό στην αμερικανική κοινωνία αλλά και να πληροφορηθούν από πρώτο χέρι για τα γεγονότα και τις εξελίξεις στην κορυφή και ειδικότερα στη βάση της βοειοαμερικανικής κοινωνίας, πρέπει να γνωρίζουν ότι όλα αυτά καλύπτονται με χιλιάδες τοποθετήσεις, πληροφορίες και αναλύσεις, κείμενα, βίντεο και εικόνες των ίδιων των αμερικανικών κινημάτων, προοδευτικών οργανώσεων, και ιστοσελίδων, που ανεβαίνουν κάθε δυο ώρες στο Facebook “Έλληνες για το μαζικό κίνημα του Μπέρνι Σάντερς” που επιμελούμαστε εδώ και σχεδόν 4 χρόνια.
Πηγήcontra-xreos.gr

Covid-19: Το καλύτερο βίντεο για τον ιό (πρέπει να δράσουμε όλοι)


Covid-19: Πως θα περιορίσουμε τον ιό
Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από έναν νέο, άγνωστο ιό, ο οποίος είναι αρκετά επικίνδυνος, ιδιαίτερα μεταδοτικός, αλλά δεν έχουμε ούτε θεραπεία ούτε πρόληψη; Απλά, δεν μπορούμε.
Αν δεν καταφέρουμε να τον περιορίσουμε αμέσως μόλις εμφανιστεί, το μόνο που μένει να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να επιβραδύνουμε την εξάπλωσή του. Να κερδίσουμε χρόνο δηλαδή, ελπίζοντας να προλάβουμε να βρούμε τη θεραπεία, ή τουλάχιστον να προλαβαίνουμε να διαχειριστούμε τα κρούσματα όπως αυτά θα προκύπτουν. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την απομόνωση, με κοινωνική αποστασιοποίηση.
Κάποιοι βρίσκουν τα μέτρα που έχουν παρθεί ως τώρα υπερβολικά ή δυστοπικά, αλλά είναι το μόνο μας όπλο εναντίον της. Και δεν είναι καν καινούριο. Σε όλες τις μεγάλες επιδημίες που γνώρισε η ανθρωπότητα, την εποχή που δεν υπήρχε καν η Ιατρική όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, η μόνη τους ελπίδα ήταν η κοινωνική αποστασιοποίηση.
Το βίντεο που ακολουθεί είναι μια μετάφραση του ελληνικού καναλιού στο Youtube, «I Dream Of Logic» και είναι ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί μέχρι στιγμής ώστε να κατανοήσει μέχρι και ο τελευταίος επιπόλαιος, πως αυτός ο ιός, δεν είναι παιχνίδι.


Πηγή κειμένου: I Dream Of Logic
Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης
Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram