ΦΠΑ τέλος για «μικρούς»

ΦΠΑ τέλος για «μικρούς»Καταβολή του ΦΠΑ που αντιστοιχεί σε κάθε συναλλαγή χονδρικής σε κλειστό τραπεζικό λογαριασμό μελετά η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.Πρόκειται για ένα από τα μέτρα που εξετάζονται προκειμένου να περιοριστεί η φοροκλοπή 10 δισ. ευρώ τον χρόνο από ΦΠΑ που δεν φθάνει ποτέ στο Δημόσιο. Το σχέδιο που επεξεργάζεται η ΓΓΔΕ σε συνεργασία με τα κλιμάκια της τεχνικής βοήθειας προβλέπει ότι σε κάθε συναλλαγή χονδρικής, η πληρωμή του τιμολογίου θα σπάει στα δύο. Το πρώτο τμήμα της συναλλαγής που θα αφορά την καθαρή της αξία θα πληρώνεται είτε με μετρητά είτε μέσω τραπεζικού λογαριασμού αν πρόκειται για συναλλαγή αξίας άνω των 500 ευρώ.Για το τμήμα της συναλλαγής όμως που θα αφορά την αξία του ΦΠΑ ανεξαρτήτως ύψους, ο αγοραστής δεν θα μπορεί να τον καταβάλλει στον πωλητή παρά μόνο σε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό ΦΠΑ.
Τα χρήματα από τον λογαριασμό αυτόν δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλον λόγο παρά μόνο για να πληρωθεί ΦΠΑ σε άλλον επιτηδευματία ή για να αποδοθούν στο Δημόσιο.Πηγές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων εκτιμούν ότι κόβεται η δυνατότητα κλοπής ΦΠΑ με τη μη απόδοσή του στο Δημόσιο στις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων και θα υπάρξει ένα άμεσο και ισχυρό χτύπημα στη φοροδιαφυγή.Στη συμφωνία με την τρόικα μάλιστα έχει περιληφθεί πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία έως τον Ιούνιο θα καθιερωθεί ένα όριο απαλλαγής από την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ για μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με σχετικά μικρό τζίρο καθώς και για εργαζομένους που αμείβονται με μπλοκάκια και εμπίπτουν στις διατάξεις σχετικά με τον ΦΠΑ.Για το θέμα αυτό στο υπουργείο Οικονομικών επικρατούν δύο γραμμές. Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, κατά πληροφορίες, εισηγείται ο πήχης της απαλλαγής να μην τεθεί σε ύψος μεγαλύτερο από τα 10.000 ευρώ τζίρου.Από την άλλη πλευρά, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης αλλά και τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας προτείνουν το όριο της απαλλαγής να τεθεί στα 25.000 ευρώ.

Πηγή: Τα Νέα

Nέο άρθρο από το ΒΗΜΑ προειδοποιεί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την εκλογική καταστροφή που (τους) έρχεται

Με ένα αρκετά ενδιαφέρον άρθρο του ο Γ.Μαλλούχος στο ΒΗΜΑ, επιχειρεί και αυτός, μετά τον διευθυντή της εφημερίδας Α.Καρακούση που προσπάθησε να "αθωώσει" τις εταιρείες δημοσκοπήσεων για το κάζο που έρχεται, να προετοιμάσει για την επερχόμενη ήττα της συγκυβέρνησης στις εκλογές.
Ας το δούμε ολόκληρο:
"Παρά τα όσα περί του αντιθέτου προπαγανδίζει η κυβέρνηση, η αλήθεια είναι στις τάξεις της επικρατεί πανικός σχετικά με τις επερχόμενες διπλές εκλογές. Η ανησυχία είναι μεγάλη, πολύ μεγαλύτερη από αυτή που θα δικαιλογούσαν οι “επίσημες” μετρήσεις. Και δεν έχουν άδικο να ανησυχούν. Το αντίθετο μάλιστα...