Πως θα πληρωθεί (ή δεν θα πληρωθεί) η υποχρεωτική αργία της 26ης Δεκεμβρίου 2017

Πως θα πληρωθεί (ή δεν θα πληρωθεί) η υποχρεωτική αργία της 26ης Δεκεμβρίου 2017

Όπως είχε γράψει το ergasiaka-gr.net, η 26η Δεκεμβρίου, με απόφαση της υπουργού εργασίας Έφης Αχτσιόγλου καθορίστηκε ως υποχρεωτική αργία, για τις επιχειρήσεις που απαγορεύεται η λειτουργία τους κατά τις Κυριακές και αργίες. Η απόφαση με αριθμό 59635/1063, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β' 4487/19-12-2017. Από το δημοσιευμένο κείμενο, φαίνεται ότι η απόφαση της υπουργού εργασίας στηρίχτηκε στο άρθρο 4 παράγρ. 4 του ΒΔ 748/66, βάσει του οποίου δίδεται η δυνατότητα στον εκάστοτε υπουργό εργασίας να ορίζει και άλλες αργίες,  εκτός των γνωστών αργιών που ισχύουν, στον ιδιωτικό τομέα.  Η εν λόγω απόφαση δεν αναφέρεται στον τρόπο πληρωμής της ημέρας αυτής, ούτε γίνεται μνεία στις διατάξεις που προβλέπουν προσαύξηση 75% σε όσους εργαστούν, όπως π.χ. στο ΝΔ 3755/57, το οποίο κατονομάζει τις αργίες για τις οποίες οι απασχολούμενοι κατά τις ημέρες αυτές θα πληρωθούν με προσαύξηση 75% επί των νομίμων αποδοχών τους. Ετσι λοιπόν, όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν απασχοληθούν την 26η Δεκεμβρίου 2017, δεν δικαιούνται το ημερομίσθιό τους, ενώ όσοι απασχοληθούν νόμιμα μισθωτοί ή ημερομίσθιοι, θα λάβουν κανονικά τις αποδοχές τους για την ημέρα αυτή χωρίς καμμιά προσαύξηση.
Οι επιχειρήσεις για τις οποίες με βάση την παραπάνω απόφαση, απαγορεύεται η λειτουργία στις 26 Δεκεμβρίου, δεν θα πρέπει να προγραμματίζουν ρεπό των εργαζομένων τους για την ημέρα αυτή, εκτός κι αν αυτό προκύπτει με βάση το σταθερό πρόγραμμα εργασίας ή το κυκλικό σύστημα καθορισμού των ημερών εβδομαδιαίας ανάπαυσης.  Επίσης, όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται την ημέρα της αργίας της 26ης Δεκεμβρίου σε κανονική άδεια, η ημέρα αυτή δεν θα πρέπει να υπολογιστεί, αφού στην κανονική άδεια περιλαμβάνονται μόνο εργάσιμες ημέρες.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ

-Αν από ΣΣΕ, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο, η επιχείρηση παραμένει κλειστή αλλά καταβάλλει στους εργαζόμενους το αντίστοιχο ημερομίσθιο, αυτό θα συνεχίσει να ισχύει.
-Αν η επιχείρηση λειτουργούσε τα προηγούμενα χρόνια αλλά ειδικά φέτος ο εργοδότης αποφάσισε μονομερώς να μη λειτουργήσει, οφείλει να καταβάλλει στους αμειβόμενους με ημερομίσθιο το ημερομίσθιό τους.
-Αν η επιχείρηση δεν λειτουργούσε τα προηγούμενα χρόνια και φέτος ο εργοδότης αποφάσισε τη λειτουργία της, τότε οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο δικαιούνται το  ημερομίσθιο τους, ενώ οι αμειβόμενοι με μισθό πρέπει να λάβουν επί πλέον 1/25 του μισθού τους, επειδή θα εργαστούν σε ημέρα η οποία δεν ήταν για αυτούς εργάσιμη και συνεπώς δεν συμπεριλαμβανόταν στο μισθό τους η αμοιβή για την ημέρα αυτή.

Μανώλης Αμαργιωτάκης 
Οικονομολόγος - Σύμβουλος Εργασιακών Σχέσεων


πηγή: http://www.ergasiaka-gr.net/2017/12/Pos-tha-plirothei-i-ypoxreotiki-argia-tis-26is-Dekembrioy-2017.html#ixzz51yUG09f8