Κρούσματα κορωνοϊού: Η «ακτινογραφία» των 73 – Κλείνουν ΚΑΠΗ, ακυρώνονται εκδρομές, «κεκλεισμένων των θυρών» οι αγώνες




Share
Με εντατικό ρυθμό συνεχίζεται η ιχνηλάτηση των επαφών των 73 επιβεβαιωμένων ασθενών με νόσο Covid-19 στη χώρα μας, παράλληλα με την εφαρμογή μιας σειράς στοχευμένων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.
Οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) πραγματοποιούν με εντατικό ρυθμό την αναζήτηση των επαφών των 73 ασθενών που έχουν επιβεβαιωθεί προκειμένου να διατηρηθεί η αδρή εικόνα που έχουν σχηματίσει για τη δυναμική του κορωνοϊού στις πληττόμενες περιοχές της Ηλείας, Αχαΐας, Ζακύνθου, αλλά και στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.
Ο αριθμός των κρουσμάτων ανέβηκε δραστικά μέσα στο Σαββατοκύριακο, καθώς από τα 45 κρούσματα που είχαν καταγραφεί μέχρι και την περασμένη Παρασκευή, εχθές έφτασαν τα 73. Όλα χαρακτηρίστηκαν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων των προηγούμενων ημερών.
Η συντριπτική πλειονότητα των θετικών περιστατικών εκδηλώνει ήπια συμπτώματα και βρίσκεται σε κατ’ οίκον απομόνωση. Όσα περιστατικά νοσηλεύονται είναι σε νοσοκομεία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας.
Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου σηκώνει στην παρούσα φάση το μεγαλύτερο βάρος των ασθενών. Σε αυτό νοσηλεύονται 15 ασθενείς, οι 13 στις κλινικές που έχουν μετατραπεί σε κλινικές αποκλειστικά για ασθενείς με νόσο Covid-19 και οι δυο στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Μονάδα εκτός από τον 66χρονο, που αποτέλεσε και το πρώτο εισαγόμενο κρούσμα από το Ισραήλ – όταν ο άνθρωπος νόσησε, ανέφερε το ιστορικό του ταξιδιού, αλλά η χώρα δεν υπήρχε στις οδηγίες προς τους επαγγελματίες υγείας και τα νοσοκομεία ως περιοχή συνεχιζόμενης μετάδοσης του κορωνοϊού- βρίσκεται και ένας άλλος ασθενής τις τελευταίες δυο ημέρες ο οποίος παρουσίασε επιπλοκές.
Στο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη νοσηλεύονται τέσσερις ασθενείς. Στο Αττικόν νοσηλεύονται δύο ασθενείς και στο Σωτηρία πέντε.
Ωστόσο, αυτήν την εβδομάδα όπως φαίνεται θα αρχίσουν να δίδονται και τα πρώτα εξιτήρια καθώς συμπληρώνονται για αρκετούς ασθενείς το διάστημα των 14 ημερών που κατά τους επιδημιολόγους μπορεί να μεταδοθεί ο κορωνοϊός. Όπως έχει εξηγήσει ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, το ιικό φορτίο των ασθενών ελέγχεται με δύο διαδοχικές εξετάσεις οι οποίες πρέπει να είναι αρνητικές, ενώ η παρακολούθηση τους θα συνεχιστεί και μετά το εξιτήριο.
Τα προληπτικά μέτρα
Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις το τελευταίο 48ωρο της Επιτροπής Αντιμετώπισης Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες καθώς και συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, αποφασίστηκαν μια σειρά από προληπτικά μέτρα που σε αυτή τη φάση, όπως επισήμανε ο κ. Τσιόδρας, στοχεύουν κυρίως στην προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού από πιθανή εξάπλωση της νόσου.
Στο πλαίσιο αυτό τίθενται σε ισχύ από σήμερα τα εξής:
· Αναστολή της λειτουργίας των ΚΑΠΗ όλης της χώρας για 4 εβδομάδες.
· Αναστολή οιασδήποτε συνεδριακής εκδήλωσης στην επικράτεια για τις επόμενες 4 εβδομάδες.
· Αναστολή όλων των σχολικών εκδρομών στο εσωτερικό της χώρας για 2 εβδομάδες.
· Διεξαγωγή όλων των αθλητικών εκδηλώσεων κεκλεισμένων των θυρών, για τις επόμενες 2 εβδομάδες.
Τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν πριν από τη λήξη τους.
Τέλος, ο δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε πως από σήμερα και για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες οι Λέσχες Φιλίας του Δήμου θα παραμείνουν κλειστές.
Συστάσεις δόθηκαν από το υπουργείο Υγείας και προς τα κολυμβητήρια, ιδίως σε ό,τι αφορά την αυστηρή τήρηση όλων των όρων υγιεινής, αλλά και τη διασφάλιση της ποιότητας του νερού.
Ποια σχολεία θα κλείσουν προληπτικά
Κλειστά θα παραμείνουν από σήμερα Δευτέρα προληπτικά πολλά σχολεία της χώρας λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Λόγω των νέων δεδομένων που προκύπτουν συνεχώς και της διαρκούς επικαιροποίησης των μέτρων που λαμβάνονται προληπτικά για τον κορωνοϊό, οι πολίτες καλούνται να επισκέπτονται τακτικά την ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ώστε να ενημερώνονται σχετικά με τις σχολικές μονάδες των οποίων η λειτουργία αναστέλλεται προσωρινά. Το υπ. Παιδείας εξετάζει το ενδεχόμενο της εξ αποστάσεως διδασκαλίας με τη χρήση τεχνολογίας στα σχολεία ενώ το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο δηλώνει έτοιμο να βοηθήσει με την τεχνογνωσία του στα θέματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης της χώρας λόγω κορωνοϊού σε κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης που θα την χρειαστεί.
Ηδη έχουν δοθεί οδηγίες για την αναπλήρωση των χαμένων ωρών διδασκαλίας στα σχολεία που παρέμειναν κλειστά. Επίσης καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται απουσίες 14 ημερών από την ημερομηνία επιστροφής τους από πληττόμενες περιοχές. Ειδικότερα η εγκύκλιος προβλέπει τα εξής: «Σας ενημερώνουμε ότι για τους/τις μαθητές/τριες που επέστρεψαν από πληττόμενες περιοχές με SARS-CoV-2, όπως αυτές αναφέρονται στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, όπως επικαιροποιείται κάθε φορά, με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών, καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται απουσίες δεκατεσσάρων (14) ημερών, από την ημερομηνία επιστροφής τους, εφόσον προσκομίσουν στη σχολική μονάδα άμεσα τα σχετικά ταξιδιωτικά έγγραφα». Επίσης ορίστηκε από την κρατική προεδρία της ΕΕ τηλεδιάσκεψη των υπουργών Παιδείας των κρατών μελών της ΕΕ για την Πέμπτη προκειμένου να συντονίσουν οι υπουργοί τις δράσεις τους απέναντι στον κορωναιο και τις επιπτώσεις τους στην εκπαίδευση. καθώς και προτάσεις αντιμετώπισης ζητημάτων που έχουν ανακύψει, και να ανταλλάξουν καλές πρακτικές (π.χ. αναφορικά με την αναστολή λειτουργίας εκπαιδευτικών δομών, μεθόδους κάλυψης της εκπαιδευτικής ύλης).
Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι η λειτουργία των σχολείων θα αναστέλλεται κατά περίπτωση, και όχι οριζόντια, ανάλογα με την εμφάνιση κρουσμάτων κορωνοϊού. Αναφορικά με τις εκπαιδευτικές μονάδες κάθε βαθμίδας, συνεχίζεται η προληπτική αναστολή λειτουργίας, που εφαρμόζεται ανά περίπτωση σε συγκεκριμένες μονάδες, ανάλογα με τα ευρήματα που προκύπτουν από την ιχνηλάτηση επαφών, που πραγματοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Αποφασίστηκε η αναστολή όλων των σχολικών εκδρομών στο εσωτερικό της χώρας για 2 εβδομάδες.Τα μέτρα ισχύουν από σήμερα Δευτέρα , και θα επαναξιολογηθούν πριν τη λήξη τους.Σύμφωνα με τα ισχύοντα έως τώρα σε περίπτωση απώλειας διδακτικών ωρών, η αναπλήρωση τους εξασφαλίζεται με τους ακόλουθους τρόπους α) αξιοποίηση των σχολικών εορτών με την παράλληλη πραγματοποίηση των εορτών και των μαθημάτων,β) περιορισμός των εργάσιμων ημερών των πολυήμερων εκδρομών και γ)περικοπή περιπάτων και εκδρομών.
Υπενθυμίζεται ότι κλειστά για 15 ημέρες θα μείνουν τα σχολεία σε Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθο.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ισχύουν τα εξής:
Μέχρι τις 11 Μαρτίου 2020 θα παραμείνει κλειστό το ΕΠΑΛ Επανωμής (Θεσσαλονίκη)
Μέχρι τις 12 Μαρτίου 2020 θα παραμείνει κλειστό το 105ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
Θα παραμείνουν κλειστά τα εξής σχολεία:
1. 1ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών
2. Λεόντειο λύκειο Πατησίων
3. 1ο ΓΕΛ Γλυφάδας
4. 1ο Γυμνάσιο Γλυφάδας
5. 19ο Νηπιαγωγείο Περιστερίου
6. 5ο Δημοτικό Περιστερίου
7. 14ο Γυμνάσιο Περιστερίου
8. 11ο Λύκειο Περιστερίου
9. 4ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου
10. 4ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου
Μέχρι τις 17 Μαρτίου 2020 θα παραμείνουν κλειστά τα εξής σχολεία:
1. 2ο Νηπιαγωγείο Μενεμένης
2. 3ο Γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις Μενεμένης
3. 3ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Μενεμένης
4. 5ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Μενεμένης
Επίσης από σήμερα θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία:
1. 1ο ΓΕΛ Βριλησσίων
2. 13ο ΓΕΛ Περιστερίου
3. 2ο ΓΕΛ Γλυφάδας
4. 2ο Γυμνάσιο Γλυφάδας
5. 49ο ΓΕΛ Αθηνών
6. Εκπαιδευτήρια Νέα Γενιά Ζηρίδη
7. American Community Schools
8. Ελληνογερμανική Σχολή Αγ. Παρασκευής
9. 2ο Γυμνάσιο Γέρακα
10. 9ο Δημοτικό Γλυφάδας
11. 5ο Γυμνάσιο Πετρούπολης
12. 9ο Δημοτικό Αλίμου
13. ΓΕΛ Θρακομακεδόνων
14. 1ο Γυμνάσιο Καισαριανής
15. 4ο ΓΕΛ Γαλατσίου
16. 6o Δημοτικό Βριλησσίων
17. Γερμανική Σχολή Αθηνών (όλες οι βαθμίδες)
18. 2ο Δημοτικό Πειραιά
19. Ράλλειο ΓΕΛ Θηλέων Πειραιά
20. Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων Πειραιά
21. 6ο Γυμνάσιο Γαλατσίου
22. 1ο ΓΕΛ Γαλατσίου
23. 2ο ΓΕΛ Γαλατσίου
24. 2ο Γυμνάσιο Γαλατσίου
25. 1ο ΕΠΑΛ Γαλατσίου
26. 3ο ΓΕΛ Γαλατσίου
27. 40ο Γυμνάσιο Αθηνών
28. 22ο ΓΕΛ Αθηνών
29. 20ο ΓΕΛ Αθηνών
30. 5ο Γυμνάσιο Γαλατσίου
31. Καλλιτεχνικό Λύκειο Αθηνών
32. 9ο Δημοτικό Δάφνης
33. 2ο Δημοτικό Διονύσου
34. ΓΕΛ Ιστιαίας (Εύβοια)
protothema.gr

SOS...Χρειάζεται ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ και να ακούμε ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ!


Ιταλία: 16 εκατ. άνθρωποι σε καραντίνα λόγω κοροναϊού - Αναστέλλονται γάμοι και κηδείες

Με διάταγμα Κόντε απαγορεύονται πολιτιστικές, αθλητικές ή θρησκευτικές εκδηλώσεις. Κλειστά σχολεία και πανεπιστήμια 
Περίπου 16 εκατ. κάτοικοι της βόρειας Ιταλίας τέθηκαν σε καραντίνα καθώς αυξάνονται τα κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα.   Στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού η κυβέρνηση με διάταγμα του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, κλείνει κινηματογράγους, γυμναστήρια, μουσεία, καταλύματα σκι ενώ αναστέλλονται οι γάμοι και κηδείες στη Βόρεια Λομβαρδία και σε 14 ακόμα επαρχίες.   
Ο Κόντε ανακοίνωσε ο ίδιος μέσω του Twitter την υπογραφή αυτού του διατάγματος, το οποίο από σήμερα περιορίζει πολύ τις μετακινήσεις για να εισέλθει κανείς ή να εξέλθει από μια εκτεταμένη περιοχή της βόρειας Ιταλίας, η οποία εκτείνεται από το Μιλάνο, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, μέχρι τη Βενετία, πόλη που συγκεντρώνει τουρίστες απ' όλον τον κόσμο.   

Σύμφωνα με το κείμενο αυτού του διατάγματος, το οποίο αναρτήθηκε στον ιστότοπο της κυβέρνησης, οι μετακινήσεις μέσα σ' αυτή τη ζώνη θα πρέπει να περιορισθούν «για λόγους υγείας» και να πραγματοποιούνται «μόνο για επιτακτικούς και επιβεβαιωμένους επαγγελματικούς λόγους και για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης».   

Τα μέτρα   
Όλες οι πολιτιστικές, αθλητικές ή θρησκευτικές εκδηλώσεις απαγορεύθηκαν και οι ντισκοτέκ, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα, οι παμπ, οι σχολές χορού και άλλοι παρόμοιοι χώροι θα πρέπει κι αυτοί να κλείσουν τις πόρτες τους μέχρι τις 3 Απριλίου. 
Τα χιονοδρομικά κέντρα θα παραμείνουν επίσης κλειστά σε μια περιοχή που διαθέτει πολλά απ' αυτά.   

Όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν κλειστά, όπως και τα μουσεία. Τα μπαρ και τα εστιατόρια θα μπορούν να παραμείνουν ανοικτά με την προϋπόθεση ότι θα σέβονται την απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον ενός μέτρου μεταξύ των πελατών. Η διάταξη αυτή αφορά επίσης τους χώρους λατρείας, οι οποίοι παραμένουν ανοικτοί, αλλά οι θρησκευτικές τελετές (γάμοι, βαπτίσεις) έχουν απαγορευθεί μέχρι νεωτέρας.   Κάθε πρόσωπο του οποίου η μόλυνση από τον νέο κοροναϊό θα επιβεβαιώνεται, θα περιορίζεται υποχρεωτικά κατ' οίκον, σύμφωνα με το κείμενο του διατάγματος αυτού.   

Αυτά τα δρακόντεια μέτρα που επιβάλλονται στη χώρα η οποία έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία στην Ευρώπη, δεν έχουν προηγούμενο στη γηραιά ήπειρο. Μοιάζουν με αυτά που έχουν υιοθετηθεί στην κινεζική επαρχία Χουμπέι απ' όπου ξεκίνησε, τον Δεκέμβριο, η επιδημία. Εκτός από τη Λομβαρδία, το κυβερνητικό διάταγμα αφορά ένα μέρος του Βένετο (περιοχή της Βενετίας) και της Εμίλια Ρομάνια (περιοχή της Μπολόνια), κυρίως τις πόλεις Πάρμα και Ρίμινι, καθώς και το ανατολικό τμήμα του Πεδεμόντιου (περιοχή του Τορίνο).   




Με πληροφορίες απο BBC/ΑΠΕ 
Πηγή: www.lifo.gr