Μυστικά για να καίει λιγότερη βενζίνη το αυτοκίνητο σε ένα ταξίδι


Ένα ταξίδι με αυτοκίνητο κοστίζει πολύ: τα διόδια και τα καύσιμα είναι πολύ ακριβά και αν δεν μπορούμε να αποφύγουμε τα τελευταία, τουλάχιστον μπορούμε να πληρώνουμε λιγότερα για την αυτοκίνηση. Υπάρχουν μερικά μικρά μυστικά που μπορεί να μας βοηθήσουν να κάνουμε οικονομία, ειδικά το καλοκαίρι που οι μετακινήσεις μας και τα ταξίδια είναι περισσότερα.
Καλό είναι να αποφεύγουμε την απότομη επιτάχυνση. Έχει παρατηρηθεί ότι όσο πιο απότομα επιταχύνουμε τόσο περισσότερο καύσιμο καίει ο κινητήρας. Προτιμούμε τη σταθερή οδήγηση.



Φροντίζουμε πάντα να υπάρχει ο σωστός αέρας στα ελαστικά. Αυτό βοηθά όχι μόνο στην πιο ασφαλή μετακίνηση αλλά επίσης και στο να πατά μικρότερο μέρος του πέλματος του ελαστικού στο οδόστρωμα, να μειώνονται οι τριβές και να καταναλώνεται λιγότερη βενζίνη.
Μην αφήνετε συνέχεια το air condition του αυτοκινήτου ανοιχτό. Φροντίστε να το κλείνετε κατά διαστήματα, μιας και ο κλιματισμός απορροφά ενέργεια και κοστίζει.
Μη γεμίζετε το αμάξι με περιττά πράγματα όταν ετοιμάζεστε για ταξίδι. Το βαρύ αυτοκίνητο καίει και πιο πολύ. Μέχρι και 40% μπορεί να αυξηθεί η επιβάρυνση. Αν είναι δυνατόν αποφύγετε τις μπαγκαζιέρες. Αυξάνουν την αντίσταση του αέρα και η κίνηση του αμαξιού γίνεται πιο δύσκολη και ακριβή.
Καλό είναι να φροντίζουμε ώστε να μην είναι γεμισμένο φουλ το ρεζερβουάρ. Πολλές φορές η θερμική διαστολή του καυσίμου έχει ως αποτέλεσμα την υπερχείλιση και άρα τη σπατάλη του.
Αν έχετε τη δυνατότητα παρκάρετε το αυτοκίνητο σε σκιερό ή κλειστό μέρος από το βράδυ. Έτσι, το πρωί που θα ξεκινήσετε οι απαιτήσεις του οχήματος όσον αφορά τον κλιματισμό θα είναι σαφώς μικρότερες.

Επιλέγετε το κατάλληλο και όχι αναγκαστικά το πιο φθηνό καύσιμο. Ένα ενισχυμένο καύσιμο ίσως στοιχίζει λίγο παραπάνω αλλά τελικά η απόδοσή του να είναι τέτοια που στο τέλος να είναι συμφέρουσα για το πορτοφόλι μας.