ΕΚΤΑΚΤΟ: Ανασχηματισμός: «Κλείδωσαν» τα Ονόματα! Ποιοι παίρνουν Υπουργεία και ποιοι Αποχωρούν;

Οι «καραμπόλες» λίγο πριν τις επίσημες ανακοινώσεις…– Σε ποιους έχει ήδη τηλεφωνήσει ο Τσίπρας

Μετά την επανεκκίνηση που σήμανε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να δώσει νέα πνοή στο κυβερνητικό σχήμα.Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης θα ανακοινωθεί πιθανότατα σήμερα Τρίτη (28/08).Έχουμε τονίσει άλλωστε πως ο πρωθυπουργός θέλει να ανανεώσει την κυβέρνηση άμεσα και να πάει στη ΔΕΘ 2018 πλαισιωμένος από τους νέους υπουργούς.

Ο ίδιος βρίσκεται στο γραφείο του στο Μαξίμου από τις 10:30 το πρωί, συσκέπτεται με στενούς του συνεργάτες και παράλληλα τηλεφωνεί σε αυτούς που θα αναλάβουν υπουργικά χαρτοφυλάκια.Πάμε να δούμε λοιπόν τι θα γίνει με τα κρίσιμα υπουργεία…
Υπουργείο Υγείας

Να ανανεώσει το νευραλγικό υπουργείο Υγείας επιθυμεί ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με πληροφορίες, βασική υποψήφια για να αναλάβει καθήκοντα υπουργού είναι η Κατερίνα Παπακώστα.Η ίδια συναντήθηκε στις 12:00 το μεσημέρι στη Βουλή με τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Πάνο Καμμένο και όπως όλα δείχνουν θα βρίσκεται στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης και μάλιστα σε εξαιρετικά σημαντικό πόστο.Η κ. Παπακώστα διαθέτει εμπειρία στο υπουργείο Υγείας καθώς ήταν υφυπουργός επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά.

Υπουργείο Οικονομικών
Οι πληροφορίες που ήθελαν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να απομακρύνεται από τη θέση του «τσάρου» της οικονομίας δεν επιβεβαιώνονται.Η διακριτική στάση του στους «πανηγυρισμούς» για την έξοδο από τα μνημόνια και η απουσία του από τα φώτα της δημοσιότητας τον τελευταίο μήνα πυροδότησαν σενάρια εξόδου από την κυβέρνηση, ωστόσο, ο πρωθυπουργός τον εμπιστεύεται, όπως επίσης και οι δανειστές.

Υπουργείο Εσωτερικών
Μετά την αποχώρηση Σκουρλέτη από το υπουργείο Εσωτερικών, ο πρωθυπουργός καλείται να δώσει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου που θα είναι υπεύθυνο για τη διεξαγωγή των εκλογών σε πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του.Το όνομα που «έπαιζε» περισσότερο ήταν του νυν υπουργού Ψηφιακής Πολιτική κ. Νίκου Παππά. Ο ίδιος ωστόσο δεν θέλει να αφήσει το χαρτοφυλάκιό του. Αν ο Αλέξης Τσίπρας επιμείνει για τον Νίκο Παππά στο Εσωτερικών, τότε στο Ψηφιακής Πολιτικής θα βρεθεί ο Λευτέρης Κρέτσος, νυν γραμματέας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.

Το άλλο όνομα που ακούγεται έντονα για το Εσωτερικών είναι του νυν υπουργού Υποδομών κ. Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος όμως, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα κρατήσει το χαρτοφυλάκιο του Υποδομών και μάλιστα θα έχει επιπλέον αρμοδιότητες.
Υπουργείο Εξωτερικών
Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να στηρίξει τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας παρά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τη συμφωνία στο Σκοπιανό και από το ρήγμα στις σχέσεις με τη Ρωσία.Ο Νίκος Κοτζιάς, παρά τα όσα έχει ακούσει, θεωρείται άριστος διπλωμάτης, χαίρει εκτίμησης και σεβασμού στο εξωτερικό και ο Αλέξης Τσίπρας τον εμπιστεύεται… με κλειστά μάτια. Επομένως, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών.Θέση υφυπουργού στο κρίσιμο υπουργείο Εξωτερικών, στη θέση του Γιώργου Κατρούγκαλου, φέρεται να αναλαμβάνει η πρών υπουργός επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Υπουργείο Άμυνας
Όπως τονίσαμε και πιο πάνω, ο πρωθυπουργός δεν θέλει να διαταράξει τις ισορροπίες. Στο πλαίσιο αυτό, θα τηρήσει και το λόγο του απέναντι στον κυβερνητικό του εταίρο, Πάνο Καμμένο.Αν και η δυσαρέσκεια για τον πρόεδρο τον ΑΝ.ΕΛ. είναι κάτι παραπάνω από εμφανής στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει να τον στηρίζει και φυσικά δεν πρόκειται να τον μετακινήσει από επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων.
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Μετά την παραίτηση Τόσκα, στον απόηχο των φονικών πυρκαγιών, η θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη είχε μείνει επί της ουσίας «ορφανή».Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Κατεχάκη θα μετακομίσει η νυν υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Όλγα Γεροβασίλη.Αλλάζουν «χέρια» Δικαιοσύνης, Πολιτισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης, Ναυτιλίας, Παιδείας – Παραμένει ο Τζανακόπουλος
Στους «σίγουρους» που φεύγουν από την κυβέρνηση θεωρούνται η Λυδία Κονιόρδου και Βαγγέλης Αποστόλου.
Στο Αγροτικής Ανάπτυξης φέρεται να μετακομίζει ο νυν αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης, ενώ, χαρτοφυλάκιο υπουργού φημολογείται ότι αναλαμβάνει στο υπουργείο Ναυτιλίας ο Νεκτάριος Σαντορινιός.
Όσον αφορά το υπουργείο Παιδείας, ο Κώστας Γαβρόγλου πιθανότατα θα βρεθεί εκτός νέας κυβέρνησης και τη θέση του θα πάρει ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας.
Το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Βιομηχανίας αναμένεται να αναλάβει η κ. Λούκα Κατσέλη, άλλοτε υπουργός Οικονομίας επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης πιθανότατα αλλάζει «χέρια», με τον Σταύρο Κοντονή να αποχωρεί και τον νυν γραμματέα υπουργικού Συμβούλίου, Μιχάλη Καλογήρου να αναλαμβάνει καθήκοντα υπουργού.
Τη θέση του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου θα διατηρήσει ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ο ίδιος χαίρει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, με τη στάση και το έργο του στη εν λόγω θέση να έχουν θετικό πρόσημο.
Οι εκπλήξεις
Ο κ. Τσίπρας ενδέχεται να τοποθετήσει στο νέο υπουργικό συμβούλιο και πρόσωπα – έκπληξη. Μεταξύ αυτών, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου και ο γιος του δολοφονημένου καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, Διονύσης.