Ποιες σημαντικές διατάξεις θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

Αρκετές διατάξεις για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα στη βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του κόμβου, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διατάξεις που θα αφορούν :

1) Την αποσύνδεση ασφάλισης από την ιδιότητα, που απασχολεί πολύ τους μηχανικούς και τους δικηγόρους. Υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών θα έχουν εφεξής μόνο από την έναρξη της επαγγελματικής τους δραστηριότητας στις Δ.Ο.Υ και για όσο διάστημα αυτή διαρκεί.

2) Την δυνατότητα ταχύτερης εκδίκασης υποθέσεων για
μισθολογικές αξιώσεις και εργατικές διαφορές με την απαλλαγή από την καταβολή δικαστικού ενσήμου για ποσά έως 20.000 ευρώ.

3) Την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών από τον Ε.Φ.Κ.Α.

4) Την υποχρέωση δήλωσης των υπερωριών  πριν την πραγματοποίησή τους ηλεκτρονικά στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

5) Το δικαίωμα στους αγρότες να εξαγοράζουν με μικρή εισφορά πλασματικό χρόνο ασφάλισης.

6)  Νέες ευέλικτες και αυτοματοποιημένες διαδικασίες κυρώσεων (έως και κλείσιμο επιχείρησης) για σοβαρές παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

7) Ρυθμίσεις για την επέκταση της προστασίας που η εργατική νομοθεσία προβλέπει για τη μητρότητα, και στις γυναίκες που εμπλέκονται στη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας ή της υιοθεσίας.

8) Ρυθμίσεις για τους απλήρωτους εργαζομένους.
9) Ρυθμίσεις για την ενθάρρυνση της  κοινωνικής και εργασιακής επανένταξης των πασχόντων από  ψυχικά νοσήματα. Το νομοσχέδιο, προβλέπει ρυθμίσεις για τη μη αναστολή ή περικοπή της αναπηρικής τους σύνταξης σε περίπτωση ανάληψης εργασίας, εφόσον αυτή ενδείκνυται για λόγους ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης. Το νομοσχέδιο, προβλέπει ρυθμίσεις για τη μη αναστολή ή περικοπή της αναπηρικής τους σύνταξης σε περίπτωση ανάληψης εργασίας, εφόσον αυτή ενδείκνυται για λόγους ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης.
10) Ρυθμίσεις που προάγουν την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία. Στόχος είναι να εμπεδωθεί η αντίληψη της αναπηρίας ως κοινωνικού ζητήματος, από ιατρικού που είναι έως σήμερα. Ενδεικτικά προβλέπεται η υποχρέωση των διοικητικών αρχών να προχωρήσουν σε καθολικό σχεδιασμό προϊόντων, περιβαλλόντων, υποδομών και υπηρεσιών που θα διασφαλίζουν την προσβασιμότητα για όλους.
11) Επιπλέον το νομοσχέδιο ορίζει την ελληνική νοηματική ως επίσημη γλώσσα του Κράτους και τη μέθοδο Μπράιγ (Braille) ως επίσημη μέθοδο γραφής, ανάγνωσης και επικοινωνίας των τυφλών.
https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/36502

Σε 120 δόσεις τα χρέη των ελευθέρων επαγγελματιών στα Ταμεία

Σε έως και 120 δόσεις θα μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία οι ελεύθεροι επαγγελματίες που χρωστούν έως και 20.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση που προανήγγειλε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στην «Αυγή της Κυριακής», αναμένεται έκδοση υπουργικής απόφασης για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του υπουργείου για τις εισφορές των επιστημόνων, ο κ. Πετρόπουλος σημειώνει ότι με το νέο σύστημα, το ύψος της εισφοράς συνδέεται με την πραγματική δραστηριότητα και το πραγματικό εισόδημα και όχι με τα εικονικά εισοδήματα. Εξηγεί ότι με τη ρύθμιση αυτή, μηχανικοί και δικηγόροι θα καταβάλλουν εισφορές εφόσον ξεκινούν -και για όσο διατηρούν- την επαγγελματική τους δραστηριότητα στις ΔΟΥ.Στο ίδιο νομοσχέδιο, προσθέτει, περιλαμβάνονται διατάξεις για την επίσπευση της απονομής των επικουρικών συντάξεων και για την εξαγορά πλασματικών ετών για τους αγρότες με χαμηλότερο αντίτιμο σε σχέση με τους υπόλοιπους ασφαλισμένους.Ο κ. Πετρόπουλος υπογραμμίζει το ενδιαφέρον των φορέων εκπροσώπησης των ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι έχουν ζητήσει επισήμως να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα καταβολής υψηλότερων εισφορών από εκείνες που προκύπτουν από το φορολογητέο εισόδημά τους έτσι ώστε να λάβουν μεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη.«Το ίδιο το αίτημα αποκαλύπτει ότι η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισφορών έφερε χαμηλότερες επιβαρύνσεις και ταυτόχρονα επιβεβαιώνει ότι καταβάλλοντας μεγαλύτερη εισφορά (δηλαδή μη αποκρύπτοντας το εισόδημα) ο ασφαλισμένος – ελεύθερος επαγγελματίας λαμβάνει μεγαλύτερη σύνταξη», τονίζει ο υφυπουργός.
Αναφερόμενος στον ΕΦΚΑ, ο κ. Πετρόπουλος, τονίζει ότι στο πρώτο επτάμηνο της λειτουργίας του επετεύχθη πλεόνασμα, που είναι αποτέλεσμα τόσο της μείωσης της ανεργίας και της ανασφάλιστης εργασίας, «αλλά και διότι η δικαιότερη ασφαλιστική εισφορά που προκύπτει, καθώς πλέον υπολογίζεται επί του πραγματικού εισοδήματος, έχει ευθεία αντανάκλαση και στα έσοδα». Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι το πρώτο εξάμηνο τα έσοδα από εισφορές μισθωτών ξεπερνούν το 13% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ενώ για τους μη μισθωτούς η εισπραξιμότητα προσεγγίζει το 70%, όταν με το παλιό σύστημα εισφορών βρισκόταν κοντά στο 50%.Τέλος, διαψεύδει κατηγορηματικά τα περί κατάργησης της δυνατότητας συνταξιοδότησης πριν τα 62, που ισχύει για μεταβατική περίοδο έως και το 2021. Και επιπλέον αναφέρει ότι θα εφαρμοστεί και στο Δημόσιο η διάταξη που ίσχυε για τον ιδιωτικό τομέα και ορίζει ότι το ποσοστό μείωσης της σύνταξης δεν δύναται να υπερβαίνει το 30%, ακόμα και στην περίπτωση που η πρόωρη αποχώρηση υπερβαίνει τα 5 έτη.


Πηγή: www.news.gr

Ξεκινά πρόγραμμα 3 δισ. για 150.000 νέες θέσεις εργασίας

Επιχορηγήσεις σε επιχειρήσεις για προσλήψεις και ειδικά κονδύλια για επιστήμονες. Προτεραιότητα σε νέους και μακροχρόνια ανέργους άνω των 55 ετών


Η αντιμετώπιση του μείζονος κοινωνικού προβλήματος της ανεργίας γίνεται τώρα νούμερο ένα προτεραιότητα για την κυβέρνηση, καθώς η βασική στόχευση μετατοπίζεται από τις δημοσιονομικές πολιτικές εξυπηρέτησης του χρέους στα ζητήματα ανάπτυξης και απασχόλησης.  Ολοκληρωμένο πρόγραμμα 3 δισ. ευρώ για τη δημιουργία 150.000 θέσεων εργασίας το επόμενο 12μηνο μπαίνει σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο. Άλλες 150.000 θέσεις προβλέπεται ότι θα δημιουργηθούν τον δεύτερο χρόνο εφαρμογής του.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις για πρόσληψη ανέργων, επιχορηγήσεις σε πτυχιούχους για αυτοαπασχόληση, κίνητρα για επιστροφή επιστημόνων  και για δημιουργία επιχειρήσεων από Ελληνες του εξωτερικού.
Ο σχεδιασμός γίνεται με ορίζοντα τετραετίας και με στόχο να χτυπηθεί ο «σκληρός πυρήνας» της ανεργίας – να μειωθεί δηλαδή δραστικά το ποσοστό μακροχρόνια ανέργων στις ηλικίες κάτω των 30 ετών και άνω των 55.
Υπολογίζεται ότι με την αποτελεσματική υλοποίηση των προγραμμάτων και των προγραμματιζόμενων δράσεων,  η ανεργία μπορεί να μειωθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2021 και να πέσει κάτω από το 13%.
Επιχορήγηση μισθού, αντί επιδόματος ανεργίας
Ο πρώτος κύκλος αφορά απασχόληση νέων κάτω των 30 ετών και προσλήψεις μακροχρόνια ανέργων. Θα υλοποιηθεί σε τρία οκτάμηνα προγράμματα από τον Σεπτέμβριο 2017 έως τον Αύγουστο 2019.
Στο σχεδιασμό προβλέπεται ότι στο πρώτο 12μηνο εφαρμογής – μέχρι τον Αύγουστο του επομένου έτους – θα δημιουργηθούν 150.000 θέσεις απασχόλησης. Οι 55.000 θα αφορούν άτομα νεαρής ηλικίας και οι 25.000 μακροχρόνια άνεργους.
Το βασικό κίνητρο για προσλήψεις θα είναι η επιχορήγηση που θα καταβάλλεται στις επιχειρήσεις. Μετά τη λήξη του οκτάμηνου προγράμματος, αν η επιχείρηση κρατήσει τον προσληφθέντα, θα συνεχίσει να παίρνει για ένα ακόμη 12μηνο  επιχορήγηση ίση με το επίδομα ανεργίας.
Στον δεύτερο χρόνο εφαρμογής του προγράμματος προβλέπεται ότι θα γίνουν άλλες 150.000 προσλήψεις σε επιδοτούμενες θέσεις εργασίας.
Οι 300.000 νέες θέσεις εργασίας στη διετία και τα 3 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων σε επιχειρήσεις εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν εμμέσως στη δημιουργία άλλων 67.000 θέσεων στον ιδιωτικό τομέα.
Για πτυχιούχους και επιστήμονες
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης ειδικές δράσεις για  την αναστροφή του brain drain και την τόνωση της απασχόλησης επιστημονικού δυναμικού:
- Ενισχύσεις σε πτυχιούχους για ανάπτυξη επαγγελματικής δραστηριότητας και αυτοαπασχόληση
- Προσλήψεις επιστημονικού και διδακτικού προσωπικού σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
- Προκήρυξη ερευνητικών προγραμμάτων
- Κίνητρα σε Ελληνες επιστήμονες του εξωτερικού για δημιουργία επιχειρήσεων στην Ελλάδα
» Δείτε όλα τα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ