Σ.Λαβρόφ: "Η Τουρκία παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο στο Αιγαίο 1.500 φορές ετησίως και κατέρριψε το ρωσικό μαχητικό για... 17 δευτερόλεπτα"

YΠΟΚΡΙΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ - "ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΟΤΙ ΕΚΑΝΕ"
Ο Σ.Λαβρόφ παραχώρησε πριν λιγο συνέντευξη Τύπου στην οποία αναφέρθηκε στη συνομιλία που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά στην οποία ο Έλληνας ΥΠΕΞ του θύμισε τις 1.500 τουρκικές παραβιάσεις σε ετήσια βάση.Συγκεκριμένα ο Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε: «Αυτό που συνέβη χθες είναι απαράδεκτο. Ναι χθες άκουσα συλλυπητήρια από τον Νταβούτογλου αλλά την ίδια στιγμή επέμεινε στις τουρκικές θέσεις και προσπάθησε να δώσει εξηγήσεις. Όσον αφορά τις ερωτήσεις μας για την παραβίαση του συριακού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη του θυμίζω ότι τα τουρκικά αεροσκάφη παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο 1.500 φορές το χρόνο κατά μέσο όρο και η Ελλάδα αντιτίθεται συχνά γι' αυτό εις μάτην.Χθες ο Έλληνας ΥΠΕΞ με κάλεσε για να μου εκφράσει την αλληλεγγύη του και μου θύμισε αυτές τις 1.500 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη που έχουν γίνει κάτι σαν συνηθισμένη πρακτική. Και μου είπε ότι και αυτός δεν αποδέχεται τις εξηγήσεις των Τούρκων ακόμα και αν υπήρξε παραβίαση 17 δευτερολέπτων δεν δικαιολογεί την επίθεση κατά του ρωσικού μαχητικού». 
"Η Ρωσία δεν θέλει να ξεκινήσει πόλεμο ενάντια στην Τουρκία, ωστόσο,αναθεωρήσει σοβαρά τις σχέσεις της με την Άγκυρα".
 «Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε προβλήματα για τις τουρκικές εταιρείες ή για τις δικές μας, αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτό που έγινε χωρίς απάντηση», υπογράμμισε."Kόκκινο" έριξε στον Τούρκο ΥΠΕΞ Μελβούτ Τσαβούσογλου τον οποίο αρνήθηκε να συναντήσει σε κάποια από τις επόμενες ημέρες. 
"Στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας ανάμεσα στον Σεργκέι Λαβρόφ και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, ο Ρώσος υπουργός δεν συμφώνησε σε καμιά από τις πολλές προτάσεις να συναντηθούν", δήλωσε η εκπρόσωπος Μαρία Ζαχάροβα, σύμφωνα με το Interfax.