20% ακριβότερο φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης

Ενώ ο Τσίπρας έχει αυξήσει τον ειδικό φόρο και έχει μειώσει στο 1/3 το επίδομα θέρμανσης σε σχέση με το 2014Η αύξηση του ειδικού φόρου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με τις διεθνείς τιμές εκτοξεύουν την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

Το 2015 η τιμή του πετρελαίου ήταν 0,838€
Το 2016 0,927€
Το 2017 0,932€
Φέτος ξεκινάει από 1,14€ και σε πολλά μέρη θα ξεπεράσει τα 1,20€, ενώ στα νησιά ίσως ξεπεράσει και το 1,30.

Επιπλέον μέχρι το 2014 το επίδομα θέρμανσης ήταν υπερτριπλάσιο, αφού ο Τσίπρας το περιέκοψε.
Συγκεκριμένα το κονδύλι το 2014 έφτανε τα 210 εκ. ευρώ, ενώ την περσινή χρονιά διατέθηκαν μόλις 58 εκ. Ανόλογο θα είναι το κονδύλι και φέτος.

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινάει από τη Δευτέρα, αλλά όπως δηλώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) Γιώργος Ασμάτογλου μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ούτε μια παραγγελία από καταναλωτές.
«Δεν υπάρχουν παραγγελίες γιατί η τιμή είναι πολύ υψηλότερη» δήλωσε ο κ. Ασμάτογλου στΟ Θέμα FM, ενώ ένας επιπλέον παράγοντας που επηρεάζει είναι και ο - ακόμα - καλός καιρός σε μεγάλο τμήμα της επικράτειας. Όπως διευκρίνισε εξάλλου τη Δευτέρα θα εφοδιαστούν τα πρατήρια και από Τρίτη θα μπορούν να εξυπηρετήσουν κάποιον πελάτη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΠΕΚ «η τιμή θα ξεκινήσε 1,15 ευρώ στα μεγάλα αστικά κέντρα. Στην ηπειρωτική Ελλάδα ίσως υπερβεί το 1,20 ευρώ και να φτάσει τα 1,22 ευρώ ενώ ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση θα υπάρξει στα νησιά και γι' αυτό ίσως φτάσει και τα 1,30 ευρώ το λίτρο».
Ένας επιπλέον παράγοντας που κρατάει «παγωμένη» την αγορά είναι, σύμφωνα με τον κ. Ασμάτογλου, το ότι «δεν ξέρουν οι καταναλωτές αν θα πάρουν το επίδομα θέρμανσης. Ακούμε ότι φέτος θα μπει στο κοινωνικό μέρισμα και δεν ξέρουμε ποιοι θα είναι δικαιούχοι».
Όπως είπε «οι Έλληνες μετά από 8 χρόνια μνημονίων δεν έχουν αγοραστική δύναμη. Γι' αυτό και οι πωλήσεις στα πρατήρια μεσοσταθμικά έχουν μειωθεί κατά 53%. Στη Βόρεια Ελλάδα η πτώση φτάνει έως και το 80% λόγω της δυνατότητας να πάνε οι καταναλωτές σε βαλκανικές χώρες. Παλιά τα πρατήρια ήταν 8.300 και τώρα είναι 6.000 σε όλη τη χώρα».
«Είναι ακριβώς επειδή έχουμε μείωση κύκλου εργασιών στις βενζίνες που ζητάμε μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωση για το πετρέλαιο θέρμανσης για να το πάρουν οι πολίτες» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ υπενθυμίζοντας ότι «πέρσι και πρόπερσι με τις ήδη υψηλές τιμές έκαψαν ό,τι καιγόταν, θυμάστε την επιβάρυνση στο περιβάλλον».