H λίστα της Κυβέρνησης στους εταίρους..


Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ, στην λίστα περιλαμβάνονται μέτρα που προβλέπουν:
-         725 εκ.€ από τους ελέγχους καταθέσεων εξωτερικού
-         350 εκ.€ από την καταπολέμηση απάτης στον ΦΠΑ

-         350 εκ.€ από τις τηλεοπτικές άδειες
-         600 εκ.ευρώ  από τις νέες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών
-         300 εκ.ευρώ  από αλλαγές στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος
-         270 εκ.ευρώ  από την λοταρία αποδείξεων κατά τα πρότυπα της Πορτογαλίας
-         250 εκ.ευρώ  από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού
-         225 εκ.ευρώ  από την ενίσχυση των μηχανισμών είσπραξης δημοσίων εσόδων
-         200 εκ.ευρώ από μέτρα για το ηλεκτρονικό στοίχημα
Από τα μέτρα αυτά η κυβέρνηση προσδοκά έσοδα ύψους 3,7 δις. ευρώ, ενώ προτίθεται να αναβάλει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος  για τις επικουρικές συντάξεις, μέτρο που κοστίζει 326 εκ. ευρώ.
Θα επαναφέρει την 13η σύνταξη για συνταξιούχους κάτω από το όριο της φτώχειας, που κοστίζει 600 εκ. ευρώ, και θα διατηρήσει τα σημερινά όρια για το ΕΚΑΣ, μέτρο που κοστίζει 82 εκ.ευρώ.
Το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει επίσης έσοδα, 1,5 διςευρώ  από ιδιωτικοποιήσεις το 2015, ποσό κατά 700 εκ.ευρώ λιγότερο σε σχέση με τον στόχο των 2,2 δις. ευρώ.
Στις προτάσεις περιλαμβάνεται ο ΟΛΠ, ο ΟΔΙΕ και τα Περιφερειακά Αεροδρόμια.

Κόκκινα δάνεια

Η Αθήνα προτείνει την δημιουργία ενός επενδυτικού προγράμματος, μέσω της δημιουργίας «κακής τράπεζας» σε συνεργασίας με την ΕτΕπ για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, χρησιμοποιώντας τα 10,9 δις€ του EFSF. Αυτά τα χρήματα έχουν επιστραφεί στον ESM τον περασμένο μήνα. Παράλληλα προβλέπει εξωδικαστική διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (κόκκινα δάνεια).

Λύση μέσω swaps για την διευθέτηση του χρέους

Προτείνεται αναμόρφωση του ελληνικού χρέους, μέσω ενός «μενού» από SWAPS, τα οποία θα περιλαμβάνουν ρήτρα ανάπτυξης, που θα αναπροσαρμόζονται ανάλογα με το ονομαστικό ΑΕΠ (ανάλογα με την ανάπτυξη).

Πρωτογενές πλεόνασμα και μακροοικονομικά

Όσον αφορά το δημοσιονομικό μέτωπο, το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει το 1,2% το 2015 και ενδέχεται να φτάσει το 1,5% εφόσον εφαρμοστούν μια σειρά από μέτρα με δημοσιονομικό αντίκτυπο 3,7 δισ. ευρώ. Η επιβεβαίωση των προβλέψεων αυτών θα εξαρτηθεί και από την γρήγορη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.
Η ανάπτυξη προβλέπεται στο 1,4% από 2,9% για το 2015, ενώ την επόμενη χρονιά θα ανακάμψει στο 2,9%. Η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο 23,4% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 22,6%, ενώ το 2014 θα υποχωρήσει στο 21,1%.
Ο πληθωρισμός θα παραμένει σε αρνητικά επίπεδα και το 2015, στο -0,5% και θα επιστρέψει σε θετικό επίπεδο το 2016, στο 0,6%.
Σημειώνεται, πως οι προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών βασίζονται στην υπόθεση πως η κυβέρνηση θα αναβάλλει την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για επικουρικές συντάξεις και θα επαναφέρει το δώρο για τους συντάξεις κάτω από το όριο φτώχιας.

Δομικές μεταρρυθμίσεις

• Ενίσχυση της αυτονομίας της Γενικής Γραμματείας Εσόδων.
• Μπλοκάρισμα στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις που υπονομεύουν τη σταθερότητα του ασφαλιστικού συστήματος • Εκσυγχρονισμό του κώδικα είσπραξης εσόδων και εξάλειψη των εξαιρέσεων • Προώθηση συστήματος που θα ακυρώσει τις καθυστερήσεις τις πληρωμές από το κράτος στους φορολογούμενους και αντίστροφα (συμψηφισμοί).
• Εφαρμογή ενός νόμου για τον προϋπολογισμό που βελτιώνει τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.
• Προώθηση εξωδικαστικών συμβιβασμών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
• Προώθηση νέου κώδικα ποινικής δικονομίας που θα προωθεί καλύτερη εξειδίκευση των δικαστηρίων και προώθηση συστήματος ηλεκτρονικής υποβολής για να επιταχυνθεί η απονομή δικαιοσύνης.
• Βελτίωση της αξιοπιστίας και της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ Η κυβέρνηση εξετάζει παράλληλα την υιοθέτηση μέτρων που έμειναν στα συρτάρια και σχετίζονται με προηγούμενες αξιολογήσεις. Αφορούν μεταξύ άλλων τη δημόσια διοίκηση, το πτωχευτικό δίκαιο, τα επαγγέλματα και τις αγορές υπηρεσιών.
Στο τραπέζι βρίσκεται και ο εξορθολογισμός των αμοιβών στο δημόσιο τομέα