Έξι νεκροί Παλαιστίνιοι και ένας Ισραηλινός

Περίπου 250 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν σήμερα από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ προκαλώντας την απάντηση του ισραηλινού στρατού που προχώρησε σε δεκάδες αεροπορικές επιδρομές, μια ραγδαία κλιμάκωση της έντασης η οποία έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής τον θάνατο έξι Παλαιστινίων, ανάμεσά τους ένα βρέφος και η έγκυος μητέρα του, αλλά και ενός Ισραηλινού, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό ρουκετών που έχουν εκτοξευθεί εναντίον του Ισραήλ σε μία μόνο ημέρα τα τελευταία χρόνια.
Από χθες το πρωί περίπου 250 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από Παλαιστίνιους μαχητές εναντίον περιοχών του νότιου και του κεντρικού Ισραήλ, πολλές από τις οποίες αναχαιτίστηκαν από το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος, επεσήμανε ο ισραηλινός στρατός, διευκρινίζοντας ότι το 70% των ρουκετών έπεσαν σε μη κατοικημένες περιοχές.
Μια Ισραηλινή 80 ετών τραυματίστηκε σοβαρά στην Κίριατ Γκατ, 20 χιλιόμετρα από τη Γάζα, και ένας 60χρονος Ισραηλινός σκοτώθηκε σήμερα το πρωί όταν ρουκέτα έπεσε στο σπίτι του στην πόλη Ασκελόν.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz, ο άνδρας υπέκυψε στα τραύματά του λίγο αφού διακομίστηκε στο νοσοκομείο.
Στο μεταξύ στις δεκάδες αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε το Ισραήλ σε αντίποινα σκοτώθηκαν έξι Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν ακόμη 40, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.
Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί όταν ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν μια ομάδα Παλαιστινίων στον καταυλισμό προσφύγων αλ Μπουρέιζ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Ιατρικές πηγές επιβεβαίωσαν τους θανάτους μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu.
Τρεις ακόμη Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σε άλλη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον καταυλισμό αλ Σάτι.
Χθες το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώσει ότι τέσσερις άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα κοριτσάκι 14 μηνών και η έγκυος μητέρα του, σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές επιδρομές. Η αδελφή του κοριτσιού τραυματίστηκε σοβαρά όταν βομβαρδίστηκε το σπίτι τους.
«Είχαμε καθίσει στο τραπέζι για να φάμε όταν το σπίτι βομβαρδίστηκε από ένα ισραηλινό αεροπλάνο. Η Σάμπα σκοτώθηκε επί τόπου», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας ξάδελφος του πατέρα της μικρής.
«Η Φαλάστιν Αμπού Αράρ, 37 ετών και έγκυος, υπέκυψε στα τραύματα που είχε υποστεί στο κεφάλι», ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.
Ο ισραηλινός στρατός αμφισβητεί τα γεγονότα αυτά. Εκπρόσωπός του, ο Αβιχάι Αντράι, έγραψε στα αραβικά στο Twitter ότι ο θάνατος της μητέρας και του βρέφους πιθανόν να οφείλεται σε παλαιστινιακά πυρά, χωρίς να δώσει άλλες πληροφορίες.

120 στόχοι στη Γάζα

Το βράδυ του Σαββάτου οι σειρήνες συνέχισαν να ηχούν στις περιοχές του Ισραήλ που συνορεύουν με τη Λωρίδα της Γάζας. Η αστυνομία ζητούσε από τους πολίτες να μεταβαίνουν σε καταφύγια κάθε φορά.
Ο Ισλαμικός Τζιχάντ, σύμμαχος της Χαμάς στη Γάζα, ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση κάποιων ρουκετών και ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει τις επιθέσεις αυτές.
Σε βίντεο που ανήρτησε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης η ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης απείλησε να επιτεθεί σε πολλούς στρατηγικούς ισραηλινούς στόχους, ανάμεσά τους το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ.
Η ισραηλινή αεροπορία στοχοθέτησε 120 θέσεις της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ, ανάμεσά του και πολλές βάσει αλλά και ένα τούνελ του Ισλαμικού Τζιχάντ το οποίο η οργάνωση χρησιμοποιούσε για να εξαπολύει επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές.
Ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε δύο πολυώροφα κτίρια στη Γάζα, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. Ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε ότι σε ένα από αυτά στεγάζονταν οι υπηρεσίες στρατιωτικών πληροφοριών και οι υπηρεσίες γενικής ασφάλειας της Χαμάς.
Κάτοικοι της συνοικίας δήλωσαν ότι σε ένα από τα πολυώροφα κτίρια στεγάζονταν τα γραφεία του τουρκικού πρακτορείου Anadolu, μια πληροφορία που επιβεβαίωσε η Τουρκία, η οποία «καταδίκασε έντονα» την επίθεση και κατήγγειλε την «ανεξέλεγκτη επιθετικότητα».
Σύμφωνα με το Anadolu, το προσωπικό του πρακτορείου είχε απομακρυνθεί από το κτίριο λίγο πριν το πλήγμα, καθώς υπήρξαν προειδοποιητικά πυρά. Κανένας δημοσιογράφος δεν τραυματίστηκε.
Στο πλαίσιο αυτό της έντασης το Ισραήλ ανακοίνωσε το κλείσιμο των σημείων διέλευσης μεταξύ Γάζας και Ισραήλ αλλά και των περιοχών αλιείας του παλαιστινιακού θύλακα.

Αιγυπτιακή μεσολάβηση

Σύμφωνα με πηγή του Ισλαμικού Τζιχάντ, η Αίγυπτος, που έχει αναλάβει τον ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, προσπαθεί να παρέμβει για την αποκλιμάκωση της έντασης, καθώς τις επόμενες ημέρες ξεκινά και ο ιερός μήνας του Ραμαζανιού για τους μουσουλμάνους.
Από τις Βρυξέλλες η ΕΕ ζήτησε «τον άμεσο τερματισμό» των εκτοξεύσεων ρουκετών από τους Παλαιστίνιους, ενώ πρόσθεσε ότι στηρίζει «τις προσπάθειες που καταβάλλει η Αίγυπτος και ο ΟΗΕ για την αποκλιμάκωση της έντασης».
Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Μεσανατολικό Νικολάι Μλαντένοφ κάλεσε «όλες τις πλευρές να αποκλιμακώσουν την ένταση και να επιστρέψουν στην κατανόηση των τελευταίων μηνών».
Η Ουάσινγκτον τόνισε ότι στηρίζει «το δικαίωμα» του Ισραήλ «στην αυτοάμυνα».
Τρεις παράγοντες ενδέχεται να ωθήσουν το Ισραήλ να αποκλιμακώσει την ένταση: οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μετά τη νίκη του Μπενιαμίν Νετανιάχου στις εκλογές του Απριλίου, η Eurovision η οποία φιλοξενείται στο Τελ Αβίβ στα μέσα Μαΐου και οι εορτασμοί για την επέτειο από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη.

Η αντίδραση των ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν έντονα την εν εξελίξει εκτόξευση ρουκετών από ένοπλες μαχητικές οργανώσεις στην Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ, υποστηρίζοντας το «δικαίωμα» του Ισραήλ στην «αυτοάμυνα», σημειώνει ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Καλούμε όσους ευθύνονται για αυτή τη βία να σταματήσουν άμεσα αυτή την επιθετικότητα», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Μόργκαν Όρταγκους.
«Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ και στηρίζουμε πλήρως το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα ενάντια σε αυτές τις απεχθείς επιθέσεις».
Ένα εικοσιτετράωρο μετά την τελευταία κλιμάκωση στην περιοχή, τέσσερις Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους από τις ισραηλινές επιδρομές στον παλαιστινιακό θύλακα, μεταξύ αυτών ήταν και μια έγκυος γυναίκα με την μικρή κόρη της, το κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία του τουρκικού πρακτορείου Anadolu στην πόλη της Γάζας ισοπεδώθηκε από ισραηλινά αεροσκάφη, ενώ περισσότερες από 250 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον ισραηλινών χωριών και κοινοτήτων.