ΔΕΗ: Πώς θα γλιτώσετε το νέο «χαράτσι» στους λογαριασμούς





Με «χαράτσι» ενός ευρώ επιβαρύνονται οι λογαριασμοί ρεύματος που εκδίδονται σε έντυπη μορφή και αποστέλλονται στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις ταχυδρομικώς. Η νέα χρέωση ξεκίνησε από την 1η Δεκεμβρίου.Με δεδομένο ότι κάθε καταναλωτής λαμβάνει ετησίως έξι λογαριασμούς (τρεις έναντι και τρεις εκκαθαριστικούς), αυτό σημαίνει πως κάθε χρόνο θα δίνει έξι ευρώ για το κόστος έκδοσης και αποστολής.
Η εταιρεία αποφάσισε να καλύψει με αυτόν τον τρόπο το κόστος εκτύπωσης και αποστολής στους πάνω από 7 εκατ. πελάτες της (φυσικά πρόσωπα, Δημόσιο, επιχειρήσεις κ.λπ.), το οποίο υπολογίζεται σε 40 εκατ. ευρώ τον χρόνο.Οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα, αν χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία του ηλεκτρονικού λογαριασμού (e-bill) που παρέχει η δημόσια επιχείρηση. Θα πρέπει να εγγραφούν ηλεκτρονικά αφού επισκεφτούν την ιστοσελίδα της εταιρίας dei.gr και επιλέξουν την ενότητα e-bill.
Επίσης έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν κι επισκεπτόμενοι κάποιο από τα καταστήματα της εταιρίας.
«Κλειδί» για την εγγραφή στο «e-bill» είναι η συμπλήρωση του «Κωδικού Εταίρου», ενός ξεχωριστού αριθμού ανά καταναλωτή κι επίσης αφού εγγραφούν στο «e-bill», να επιλέξουν την αποστολή του λογαριασμού μόνο ηλεκτρονικά. Κατόπιν θα έρχεται στο email.Την ίδια στιγμή, την παρέμβαση του Συνήγορου του Καταναλωτή προκάλεσε η απόφαση της ΔΕΗ να επιβαρύνει με 1 ευρώ τους πελάτες της στους οποίους θα συνεχίσει να στέλνει λογαριασμούς σε έντυπη μορφή.Η νέα πρόσθετη χρέωση της εταιρείας παραβιάζει τα δικαιώματα του καταναλωτή με βάση την ισχύουσα σύμβαση και πλήττει τις πιο ευάλωτες ομάδες πολιτών, επισημαίνει ο Συνήγορος του Καταναλωτή σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΔΕΗ, της ΡΑΕ και τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος.Οι επιβαρύνσεις, τονίζει, θα πλήξουν τα ευάλωτα νοικοκυριά και ιδιαίτερα ηλικιωμένους, κατοίκους ορεινών και δυσπρόσιτων περιοχών, οικονομικά αδύναμους, άτομα που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο ή σε χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή κλπ.. Επιπλέον, πολλά νοικοκυριά θα έχουν μεγαλύτερη επιβάρυνση από τα 6 ευρώ τον χρόνο, καθώς έχουν περισσότερες από μία παροχές της ΔΕΗ.