SOS.....Φοιτητικά σπίτια: Οι τιμές ανά περιοχή. Τι να προσέξετε και τι να αποφύγετε


 Το πρώτο ερώτημα μετά την ανακοίνωση των βάσεων για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ είναι «και τώρα πού θα μείνω;», για όσους φοιτητές πέρασαν σε άλλη πόλη από αυτή που ζουν οι γονείς τους.
Στην...
Αθήνα, που υπάρχουν οι περισσότερες σχολές και είναι «βαρόμετρο», οι τιμές των ενοικίων κυμαίνονται για μια γκαρσονιέρα από 150 ως 250 ευρώ. Και από 150 ως 200 ευρώ, οι τιμές στην επαρχία.Ένα δυάρι στην Αθήνα 200-300 ευρώ και 180-280 στην επαρχία, και ένα τριάρι 250-400 ευρώ στην Αθήνα και 250 με 350 ευρώ στην επαρχία.
Οι παραπάνω τιμές αποτελούν το μέσο όρο των σπιτιών 10ετίας-15ετίας και ΔΕΝ αφορούν ούτε τα καινούργια, ούτε τα πολύ παλιά διαμερίσματα, όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Ιωάννης Ρεβύθης, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής.
Οι πιο δημοφιλείς περιοχές για την εύρεση φοιτητικής στέγης
Η προτίμηση των φοιτητών για ανεύρεση καταλύματος συνεχίζει να κινείται σε δυο άξονες: είτε τα κεντρικά σημεία, οι πλατείες, μέρη συνάθροισης όπου υπάρχει ζωή, καφετέριες, μπαρ κλπ, είτε κοντά στις σχολές τους. Έτσι οι δημοφιλέστερες περιοχές παραμένουν τα Εξάρχεια, του Ζωγράφου και οι γειτονιές προς το Μοναστηράκι.
Τι θα πρέπει να προσέξετε και τι να αποφύγετε (προς γονείς και φοιτητές)
Τα σπίτια στα κέντρα των πόλεων είναι, κατά κανόνα, παλαιότερα και ακριβότερα σε σχέση με αυτά που βρίσκονται στην περιφέρειά τους. Συνεπώς η αναζήτηση δεν θα πρέπει να περιορίζεται στο κέντρο, αλλά οπουδήποτε μπορεί να εντοπίσουν διαθέσιμη κατοικία, που να καλύπτει τις ανάγκες τους.
Το συγκοινωνιακό δίκτυο της Αθήνας, ειδικά τα τελευταία χρόνια, έχει επεκταθεί, οπότε δεν χρειάζεται κανείς να πάει δίπλα στο Πανεπιστήμιο ή στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης και να πληρώσει μια περιουσία. Επίσης, οι ειδικοί τονίζουν ότι θα διαπραγματεύεστε τις τιμές και οπωσδήποτε να υπογράφετε συμβόλαια είτε με τον ιδιοκτήτη, είτε με τον πληρεξούσιο δικηγόρο και να μην καταφεύγετε σε «συμφωνίες κάτω από το τραπέζι.
Μην αποδέχεστε και μην υπογράφετε όρους που δεν κατανοείτε ή με τους οποίους δεν συμφωνείτε απόλυτα.
Οι υποψήφιοι ενοικιαστές, θα πρέπει να ελέγχουν καλά το σπίτι, για να διαπιστώσουν τυχόν βλάβες και να τις επισημάνουν στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις διορθώσει, πριν αρχίσουν να το κατοικούν, για να το παραλάβουν σε καλή και λειτουργική κατάσταση.Συνιστάται προς τους επίδοξους ενοικιαστές να αποφεύγουν να μισθώνουν υπόγεια, σοφίτες ή πολύ παλιές κατοικίες. Η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια, ακόμα και αν έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος. Μετά την παρέλευση της τριετίας, η μίσθωση μπορεί να λήξει οποτεδήποτε, με απλή καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή. Η καθυστέρηση καταβολής των δαπανών κοινοχρήστων και των λογαριασμών κοινής ωφελείας έχει τα ίδια αποτελέσματα καθυστέρησης του ενοικίου. Γι' αυτό πρέπει να ζητούν να ενημερώνονται εκ των προτέρων για το ύψος των λογαριασμών αυτών.
Ο Σύλλογος Μεσιτών προειδοποιεί, ότι πρέπει να αποφεύγουν να ανταποκρίνονται σε αγγελίες με χαμηλές τιμές ενοικίων, που διαφημίζουν δήθεν μεσιτικές ή διαφημιστικές εταιρείες, που, για να τις δει κάποιος, απαιτείται να πληρώσει προκαταβολικά. Τονίζουν, ότι οι νόμιμοι κτηματομεσίτες λαμβάνουν αμοιβή μόνο εάν ολοκληρωθεί η μίσθωση, (δηλαδή υπογραφή μισθωτηρίου συμβολαίου). Εάν πέσει στην αντίληψή τους τέτοια περίπτωση, να τηλεφωνήσουν στα γραφεία του Συλλόγου στο 210-3621930.
Κλείσατε σπίτι! Και ο υπόλοιπος εξοπλισμός;
Πολλά καταστήματα επίπλων, ηλεκτρικών ειδών, τηλεφωνίας, αλλά και μεταφορικές εταιρίες προσφέρουν «ειδικά πακέτα» σε φοιτητές σε προνομιακές τιμές.Ενδεικτικά, ένα τέτοιο πακέτο σε πολυκατάστημα ηλεκτρικών ειδών, μπορεί να ξεκινάει από 200 ευρώ (μικρό ψυγείο-κουζινάκι) και να φτάνει τα 770 ευρώ (ψυγείο, πλυντήριο, κουζίνα, τηλεόραση). Αντίστοιχα, καταστήματα επίπλων προσφέρουν από 285 ευρώ σετ από γραφείο, καρέκλα, τηλεόραση, ραφιέρα, που φθάνει τα 458 αν προστεθεί κρεβάτι, ντουλάπα και τραπέζι.
Πολλές μεταφορικές εταιρίες προσφέρουν φοιτητικά πακέτα μετακόμισης από και προς κάθε μέρος της Ελλάδας. Οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα με τις παροχές, οι οποίες μπορεί να περιέχουν συναρμολόγηση-αποσυναρμολόγηση των επίπλων, χρήση ανυψωτικών μηχανημάτων, μέχρι σύνδεση και τοποθέτηση των οικιακών συσκευών.Στις προσφορές των εταιριών κινητής τηλεφωνίας οι ενδιαφερόμενοι, θα πρέπει να συγκρίνουν τις διαφορετικές προσφορές και να ρωτήσουν στη καινούργια γειτονιά πια εταιρία έχει καλό σήμα και να μην «τσιμπάνε» αμέσως από τις δελεαστικές προσφορές, αλλά να διαπραγματεύονται.
Για τους νέους φοιτητές, ιδανικές λύσεις δεν υπάρχουν, καθένας φτιάχνει το δρόμο του, καλό είναι, όμως, να έχουμε κάποια πράγματα εκ των πρότερων στο μυαλό μας, ιδιαίτερα για το πρώτο βήμα, την επιλογή σπιτιού.

news