Ασύλληπτο νούμερο! Δείτε πόσα χρωστούν οι Ελληνες στην Εφορία


Οριακή μείωση 0,09% συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα Μάιο, παρουσίασε τον Ιούνιο του 2019 το σύνολο των των παλαιών και νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, που ανέρχεται στο ποσό των 104,110 δισ. ευρώ.Το ύψος των οφειλών που κρίνονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης ανέρχεται στο ποσό των 18,534 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα το πραγματικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο να φθάνει τα 85,576 δισ. ευρώ.Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με αυτά τον Ιούνιο οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές (οι οποίες δημιουργήθηκαν κατά το 2019) αυξήθηκαν κατά 473 εκατ. ευρώ ενώ την ίδια περίοδο του 2018 είχαν αυξηθεί κατά 428 εκατ. ευρώ (αύξηση 10,6%).Τον Ιούνιο το πλήθος των οφειλετών ανήλθε σε 3.750.195 παρουσιάζοντας μείωση κατά 2,4% συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα Μάιο.




Ποιες αλλαγές φέρνει η νέα ρύθμιση για τις 120 δόσεις

Ποιες αλλαγές φέρνει η νέα ρύθμιση για τις 120 δόσειςΔιευκρινίσεις από τον γενικό γραμματέα Φώτη Κουρμούση

Διαφορές που αφορούν τα χρέη προς την εφορία φέρνει η νέα ρύθμιση για τις 120 δόσεις, σύμφωνα με τον γενικό γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτη Κουρμούση, ο οποίος πρόσθεσε πως πλέον μπορούν να ενταχθούν και τα νομικά πρόσωπα με οφειλές έως ενός εκατομμυρίου ευρώ, όπου δεν υπάρχει κάποιο άλλο κριτήριο.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά και την ψήφιση της νομοθεσίας χτες, ο κ. Κουρμούσης εξήγησε ότι οι ίδιοι οι οφειλέτες μπορούν να επιλέξουν πόσες δόσεις θέλουν, ωστόσο υπάρχει στον νόμο ένας πίνακας που ενημερώνει πως όσες δόσεις επιλέγεις, τόσο μικρότερο είναι και το κούρεμα των οφειλών.
«Αν κάποιος επί παραδείγματι επιλέξει τις 120 δόσεις, θα πάρει 10% κούρεμα προστίμων και προσαυξήσεων. Εάν κάποιος επιλέξει να εξοφλήσει όλο το κεφάλαιο εφάπαξ και με μια πληρωμή,τότε θα πάρει 100% κούρεμα των προστίμων και των προσαυξήσεων. Γίνεται αντιληπτό πως υπάρχει μια αναλογία και όσες περισσότερες δόσεις επιλέγεις, τόσο μικρότερο είναι το κούρεμα» εξηγεί ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, περιγράφοντας τις κύριες διαφορές και τροποποιήσεις που ισχύουν πλέον στο συγκεκριμένο πλαίσιο εφαρμογής.
Αξιοσημείωτη διαφορά προκύπτει όπως σημειώνει με έμφαση ο κ. Κουρμούσης, σε ό,τι αφορά την επιβάρυνση που υπάρχει για όσους επιλέξουν έναν αριθμό δόσεων πέρα από τη δυνατότητα της εφάπαξ πληρωμής. Σε αυτή την περίπτωση «υπήρχε ένα επιτόκιο της τάξης του 5%, ως προσαύξηση πάνω στο πόσο της οφειλής, επιτόκιο που σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε την Τρίτη 30 Ιουλίου μειώνεται σε 3% ετησίως».
Αν κάποιος λοιπόν επιλέγει πλέον τις 120 δόσεις ως ρύθμιση αποπληρωμής «δεν θα βλέπει πλέον το χρέος του να αυξάνεται», σχολιάζει ο κ. Κουρμούσης. Χαρακτηριστικά αναφέρει πως στο παρελθόν «υπήρχαν περιπτώσεις, στις οποίες μετά το κούρεμα 10% προστίμων και προσαυξήσεων, το επιτόκιο 5% στα 10 χρόνια έβγαλε μεγαλύτερη οφειλή» με τους πολίτες σε εκείνη την περίπτωση να λένε «πληρώνω, πληρώνω και το χρέος αυξάνεται», κάτι που, σημείωσε, δεν θα συμβαίνει με τη μείωση του επιτοκίου που νομοθετήθηκε.

«Ξεπαγώνουν» λογαριασμοί που έμεναν παγωμένοι λόγω κατασχετηρίων

Μια ακόμη πολύ σημαντική αλλαγή, σύμφωνα με τον κ. Κουρμούση, είναι το ότι μόλις ένας οφειλέτης μπει στη ρύθμιση των 120 δόσεων ή σε λιγότερες ενδεχομένως, «αυτομάτως ή και σε μερικές ημέρες μετά αναστέλλονται όλα τα μέτρα όπως οι κατασχέσεις λογαριασμών».
Η αλλαγή αυτή επιτρέπει σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους σε ιδιώτες ή επιχειρήσεις να «μπορούν να επιστρέψουν σιγά-σιγά στην κανονικότητα σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα», να μπορούν δηλαδή να χρησιμοποιούν τον λογαριασμό τους, «να κινούν αυτούς τους λογαριασμούς που μέχρι τώρα ήταν παγωμένοι λόγω κατασχετηρίων που είχαν εκδοθεί». Ο κ. Κουρμούσης διευκρίνισε πάντως πως σε περίπτωση που ένας οφειλέτης έχει λαμβάνειν κάποια ποσά από το Δημόσιο ως προμηθευτής κ.ο.κ., για τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα που παρείχε, τα συγκεκριμένα ποσά θα συμψηφιστούν κανονικά με τις οφειλές του, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα για τις συναλλαγές εταιριών ή φυσικών προσώπων με το Δημόσιο.

Οι νέες αλλαγές βελτιστοποίησης που ισχύουν πλέον στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού

Σε ό,τι αφορά δε την πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, που λειτουργεί εδώ και κάποιο διάστημα, και σε συνέχεια των διορθωτικών και εκσυγχρονιστικών επεμβάσεων, τις οποίες αυτή υφίσταται τον τελευταίο χρόνο, ο κ.Κουρμούσης γνωστοποίησε ακόμη δύο τροποποιήσεις, που είναι σε ισχύ από τα μέσα Ιουλίου 2019.
«Υπάρχει για τους πολίτες, επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και ομόρρυθμους εταίρους το εργαλείο του εξωδικαστικού μηχανισμού, με το οποίο μπορεί κάποιος να ρυθμίσει με μια κίνηση όλα τα χρέη του προς τράπεζες, δημόσιο και λοιπούς ιδιώτες. Στον μηχανισμό έχουν ήδη έρθει 7000 εταιρίες, από τις οποίες έχουν ήδη ολοκληρώσει (τη διαδικασία) περίπου 2100, με τις υπόλοιπες να βρίσκονται στη φάση διαπραγμάτευσης και ολοκλήρωσης», τόνισε ο κ. Κουρμούσης. Έτσι και με βάση τις νέες εξελίξεις ο κ. Κουρμούσης ανακοίνωσε ότι στον μηχανισμό εντάχθηκαν πλέον και όλες οι οφειλές μέχρι τις 31/12/2018, «έτσι ώστε αυτός να βρίσκεται σε συμφωνία με το λοιπό θεσμικό πλαίσιο, όπως αυτό των 120 δόσεων.
Ο κ.Κουρμούσης γνωστοποίησε και τις έτερες βελτιώσεις που έχουν γίνει στην πλατφόρμα, το ότι μπορούν να εξαιρούνται οι μη επιχειρηματικές οφειλές και το ότι «εάν κάποιος χρωστάει πάνω από το 85%, την πλειονότητα δηλαδή του χρέους του σε έναν ιδιώτη πιστωτή όπως π.χ μια τράπεζα, ακόμη και αν δεν έρθει σε συμφωνία π.χ με τη συγκεκριμένη τράπεζα, μπορεί πλέον να προχωρήσει τη διαδικασία για το υπόλοιπο τμήμα της οφειλής, της οφειλής επί παραδείγματι προς το δημόσιο, κάτι που δεν ίσχυε στο παρελθόν».

Η επανεξέταση του πλαισίου των 12 δόσεων για την αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος θα εφαρμοστεί από τη νέα χρονιά

Ο κ. Κουρμούσης εξέφρασε τέλος την πεποίθηση πως σύντομα θα προχωρήσει ο σχεδιασμός για αλλαγή σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα αποπληρωμής του φόρου εισοδήματος. «Για όσους επί του παρόντος έκαναν τη φορολογική τους δήλωση και θα τους έχει έρθει ο φόρος εισοδήματος υπάρχει και η δυνατότητα να τον ρυθμίσουν σε 12 δόσεις, ο υπουργός οικονομικών έχει δηλώσει πως προτίθεται από το Σεπτέμβριο να επανεξετάσει τις 12 δόσεις, ώστε υπό προϋποθέσεις και κριτήρια να γίνουν ένα πιο ευνοϊκό πλαίσιο, ένα πλαίσιο όμως που θα εφαρμοστεί από τη νέα χρονιά», εξήγησε ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.
https://www.news.gr/oikonomia/article/1869965/pies-allages-ferni-i-nea-rithmisi-gia-tis-120-dosis.html