ΕΣΡ: Οριστικά πέντε οι τηλεοπτικές άδειες


Το λογότυπο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης


Οριστικοί δικαιούχοι άδειας για τα επόμενα δέκα χρόνια είναι ο ΣΚΑΪ, το Star , ο Alpha, ο ΑΝΤ1 TV και το Epsilon. Η κάλυψη της πρώτης δόσης των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ θα γίνει, όπως αναφέρει το ΕΣΡ με ίδιους πόρους των σταθμών.

Ο κύβος ερρίφθη και σύμφωνα με το ΕΣΡ πέντε είναι οι τηλεοπτικοί σταθμοί που λαμβάνουν άδεια. Η αδειοδότηση των σταθμών εθνικής εμβέλειας ολοκληρώνεται με τη δημοσίευση στη Διαύγεια από το ΕΣΡ.
Πρόκειται για τον ΣΚΑΪ, το Star , τον Alpha, τον ΑΝΤ1 TV και το Epsilon που σύμφωνα με τη Ραδιοτηλεοπτική Αρχή κρίνονται «οριστικοί δικαιούχοι άδειας», για τα επόμενα 10 χρόνια, με βάση την προκήρυξη που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2017. Η κάλυψη της πρώτης δόσης των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ θα γίνει, όπως αναφέρει το Εθνικό συμβούλιο ραδιοτηλεόρασης με ίδιους πόρους των σταθμών.
Η νομοθεσία ορίζει πως η καταβολή στο δημόσιο ταμείο πρέπει να γίνει μέσα σε διάστημα 15 ημερών και στη συνέχεια η απόφαση της Αρχής να δημοσιευτεί στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης.
Από την απόφαση προκύπτει πως η Τηλεοπτική Ελληνική ΑΕ συμφερόντων Φιλίππου Βρυώνη δεν αδειοδοτείται, ενώ εκτός οθόνης θα βρεθεί και το Mega που δεν συμμετείχε στο διαγωνισμό. Εκτός από τους 5 σταθμούς, δικαίωμα εθνικής εμβέλειας μέχρι και την προκήρυξη και την αδειοδότησης των θεματικών σταθμών έχει και το Μακεδονία TV.
Μετά και τη δημοσίευση της απόφασης στο ΦΕΚ ο ειδικός φόρος τηλεόρασης επί των μεταδιδόμενων διαφημίσεων θα μειωθεί από το 20% που είναι σήμερα για τους ελεύθερους λήψης σταθμούς σε 5% για τους 5 σταθμούς που θα λάβουν την άδεια από το ΕΣΡ. Σημειώνεται πως έχει ήδη μειωθεί για την ΕΡΤ, η οποία δεν έχει υποχρέωση λήψης άδειας και για την Cosmote TV και τη Nova που έχουν αδειοδοτηθεί και έχουν υπογράψει σύμβαση 15ετούς εκπομπής με το ελληνικό δημόσιο.