Ανακοινώνεται η πλήρης άρση των capital controls

Αναμένεται παρέμβαση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
13:29
26/08/2019
Ανακοινώνεται η πλήρης άρση των capital controls

Παρέμβαση στη Βουλή αναμένεται να κάνει το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να ανακοινώσει την πλήρη άρση των capital controls, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.
Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται σήμερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο κοινοτική οδηγία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Στο πλαίσιο της συζήτησης αναμένεται η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σημειώνεται πως η κυβέρνηση έχει εδώ και κάποιο καιρό έτοιμες τις διατάξεις για την πλήρη άρση των capital controls, περίπου 4,5 χρόνια μετά την επιβολή τους. Οι συγκεκριμένες διατάξεις καταρτίστηκαν σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν και οι επιστολές συμφωνίας τόσο από τις εμπορικές, όσο και από τις συνεταιριστικές τράπεζες της χώρας.
Επί της ουσίας, η πλήρης κατάργηση σημαίνει την άρση των εναπομεινάντων περιορισμών στη μεταφορά κεφαλαίων προς το εξωτερικό από ιδιώτες και νομικά πρόσωπα. Ωστόσο, θα αποτελεί σαφές μήνυμα προς τις αγορές για επιστροφή του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας στην κανονικότητα, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες κινήσεις προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων, της αύξησης των επενδύσεων και των αποκρατικοποιήσεων.

Οι δύο όψεις της διάσκεψης των G7 (και αυτά που τα ΜΜΕ προτιμούν να μη μας δείχνουν)...

 Βασίλης Μακρίδης



- Αυτές τις μέρες στο Μπιαρίτς της γαλλικής Βασκονίας πραγματοποιείται η διάσκεψη των περιώνυμων G7, που ήταν G8 μέχρι το 2014, όταν οι εφτά αποφάσισαν να διώξουν τον έναν, δηλαδή τη Ρωσία, με πρόφαση τα γεγονότα στην Κριμαία και το Ντονμπάς.

- Σήμερα, 5 χρόνια μετά, οι μισοί περίπου από τους συμμετέχοντες αρχηγούς κρατών συζητούν σοβαρά την επιστροφή της Ρωσίας στο συγκεκριμένο «φορμά», χωρίς φυσικά οι Ρώσοι να έχουν υποχωρήσει ούτε κατά κεραία από τις θέσεις τους τα τελευταία 5 χρόνια. Κάτι που μπορεί να ερμηνευθεί και ως μια μικρή μεν, αλλά όχι χωρίς σημασία διπλωματική και πολιτική νίκη τους σε διεθνές επίπεδο, αλλά και απάντηση προς τα επικοινωνιακά «παπαγαλάκια» της Δύσης για την, δήθεν, «γεωπολιτική απομόνωση» της Ρωσίας...

- Ωστόσο, εάν κανείς παρατήρησε την επίσημη αντίδραση της ρωσικής πλευράς, δεν υπάρχει κανενός είδους «πρεμούρα» για επιστροφή στη συγκεκριμένη διάσκεψη. Στην πρόσφατη επίσημη επίσκεψή του στη Γαλλία ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Εμανουέλ Μακρόν, σε σχετική ερώτηση Γαλλίδας δημοσιογράφου απάντησε ότι για να αποδεχθεί μια πρόταση επιστροφής της Ρωσίας στο G7/8 θα πρέπει πρώτα να την... δεχθεί. Και πρόσθεσε, με προφανή πρόθεση ειρωνείας, «Πώς είναι δυνατόν να επιστρέψουμε σε μία διάσκεψη, η οποία ουσιαστικά... δεν υπάρχει;;;». Η «ταβανόπροκα», εν προκειμένω, πήγαινε στους ηγέτες συγκεκριμένων χωρών, όπως η Βρετανία, η Γερμανία και η Ιταλία, των οποίων οι ηγέτες αποχωρούν σύντομα από τα πόστα τους, όπως και στον Πολωνό επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ που σε 1 μήνα θα είναι επίσης πολιτικό παρελθόν... Ο τελευταίος, στα πολιτικά του... «τελευταία», βρήκε το κουράγιο να προτείνει στους συμμετέχοντες στη διάσκεψη να (προσ)κληθεί αντί της Ρωσίας η... Ουκρανία (γνωστή... παγκόσμια «υπερδύναμη» και κυρίως... εθνικά «υπερήφανη» και... «ανεξάρτητη»!!!). Η πρότασή του, όπως καταλαβαίνετε, καταχωρήθηκε στα... αζήτητα!...

- Το εάν η Ρωσία θα επιστρέψει στο συγκεκριμένο «φορμά» θα το μάθουμε κατά τη διάρκεια του επόμενου χρόνου, μέχρι την επόμενη διάσκεψη. Το βέβαιο, εν προκειμένω, είναι ότι πιθανή επιστροφή της Ρωσίας και επαναφορά της G7 σε G8 θα σημαίνει, κατά πάσα πιθανότητα και την άρση αρκετών από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί τα τελευταία 5 χρόνια εναντίον της, αφού η ρεαλιστική αντιμετώπιση των πραγμάτων υποδεικνύει ότι η συνέχισή τους είναι επιζήμια όχι μόνο (και όχι ΤΟΣΟ) για τη Ρωσία, αλλά και για τις ίδιες τις χώρες που τις εισήγαγαν.

- Βεβαίως, όχι μόνο στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας αλλά και της γενικότερης γεωπολιτικής κατάστασης του πλανήτη μας, εντός του δυτικού κόσμου υπάρχουν έως και διαμετρικά αντίθετες οπτικές και ανοιχτές συγκρούσεις ανάμεσα σε διάφορες χώρες, ειδικά δε ανάμεσα στις ΗΠΑ υπό τη διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ και τους υπόλοιπους «συμμάχους». Η αποκαλούμενη και «συλλογική Δύση» στην πράξη είναι απλώς ανύπαρκτη...


- Τα παραπάνω αποτελούν τη μία όψη της διάσκεψης στο Μπιαρίτς. Η άλλη όψη είναι αυτή των δεκάδων διαδηλώσεων και των δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών κατά των εκπροσώπων των «κυρίαρχων του κόσμου», αλλά και το ανελέητο ξύλο που πέφτει με τη γαλλική gendermerie και τις GIGN, τις ειδικές μονάδες της δηλαδή. Τα ελληνικά Μου-Μου-Ε αφιέρωσαν από ελάχιστο έως καθόλου χρόνο στα γεγονότα αυτά, αφού σήμερα το βασικό τους «καθήκον» είναι (ανάλογα με τον πολιτικό τους ταγό) η υπεράσπιση ή η επίθεση στον μητσοτα-Κούλη και το βράσιμο εντός του δικού μας ζωμού (αφού είναι προφανές ότι μας αντιμετωπίζουν σαν... βόδια και σαν... κότες με μνήμη... λαχανικών!!!)... Σιγά μη μας δείξουν και θεάματα που πιθανόν να μας «ξυπνήσουν» από τη μακαριότητά μας...