Οδηγίες για τη φορολογική δήλωση από το υπουργείο Οικονομικών

Αναλυτικές οδηγίες για τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για το βιβλιαράκι της εφορίας που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα publicrevenue.gr του υπουργείου Οικονομικών.Μεταξύ άλλων όπως διευκρινίζεται σ' αυτό, υποχρέωση να υποβάλλει φορολογική δήλωση (έντυπο Ε1), έχει κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει την κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι.Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος σε κάθε περίπτωση. Οι κάτοικοι εξωτερικού είναι υπόχρεοι για υποβολή δήλωσης για το πραγματικό εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα, ανεξάρτητα αν απαλλάσσεται ή όχι.Στη δήλωση συμπληρώνονται υποχρεωτικά όλα τα εισοδήματα ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους, καθώς και τα απαλλασσόμενα από το φόρο. Σε κάθε περίπτωση παρακράτησης φόρου ακόμη και στην περίπτωση αυτοτελούς ή με ειδικό τρόπο φορολογούμενων εισοδημάτων, συμπληρώνεται και ο παρακρατηθείς ή αποδοθείς κατά περίπτωση φόρος.Διευκρινίζεται ότι, με τις κοινοποιούμενες διατάξεις δεν προβλέπεται, πλέον, εξαίρεση από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης για τα ενήλικα τέκνα (π.χ. φοιτητές κ.λπ.), ακόμα και εάν αυτά αναγνωρίζονται ως εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του παρόντος Κώδικα, εφόσον αποκτούν εισόδημα.Οι σύζυγοι έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους, στα οποία ο φόρος υπολογίζεται χωριστά.
Οι σύζυγοι υποβάλλουν φορολογική δήλωση χωριστά στις ακόλουθες περιπτώσεις:
- Όταν δε μένουν μαζί, κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης, λόγω διακοπής της έγγαμης συμβίωσης.
- Όταν ο ένας από τους δύο είναι σε κατάσταση πτώχευσης.
- Όταν ο ένας από τους δύο έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.
Επίσης, υποχρέωση για την υποβολή της δήλωσης έχουν:
- Ο πατέρας για τα εισοδήματα των ανήλικων παιδιών που υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση. Αν δεν υπάρχει πατέρας ή έχει χάσει τη γονική μέριμνα, την υποχρέωση για υποβολή δήλωσης την έχει η μητέρα.
- Ο κηδεμόνας ή ο προσωρινός διαχειριστής ή ο σύνδικος πτώχευσης ή ο μεσεγγυούχος για περιπτώσεις σχολάζουσας κληρονομιάς ή επιδικίας ή πτώχευσης ή μεσεγγύησης, αντίστοιχα.
- Ο επίτροπος ή ο κηδεμόνας ή ο δικαστικός συμπαραστάτης, στις περιπτώσεις, αντίστοιχα, ανηλίκων ή αυτών που έχουν υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.
- Οι κληρονόμοι του φορολογουμένου για το συνολικό εισόδημά του μέχρι την ημέρα του θανάτου του.
Σημειώνεται ότι οι φορολογικές δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν ως τις 30 Ιουνίου 2015.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕΜΠΕ

Ο φόβος πηγάζει απ’ την αμάθεια


Ο φόβος πηγάζει απ’ την αμάθειαΜόνο ένας δειλός τολμάει να υπερηφανεύεται ότι δεν έχει νοιώσει ποτέ του φόβο: Όσο μεγαλύτερη η προσκόλληση και η αγκίστρωση με οτιδήποτε έχομε ή δημιουργούμε, τόσο ενδυναμώνονται οι έμφυτοι φόβοι ή δημιουργούνται νέοι παράλογοι ή φανταστικοί. Οι αρχέγονες αιτίες του φόβου περιγράφονται ιδιαίτερα περιεκτικά και βαθύτατα στο απόσπασμα …
«Ο φόβος είναι συνυφασμένος με το γεγονός αυτής της ίδιας της ύλης και με τη συνάντηση των ζευγών των αντιθέτων –ψυχής και ύλης. Οι αισθαντικές ψυχές των ζώων και των ανθρώπων έχουν υποσυνείδητα επίγνωση παραγόντων όπως: Η απεραντοσύνη και συνεπώς η αισθητή καταπίεση του Όλου. Η πίεση όλων των άλλων ζωών και υπάρξεων.Η λειτουργία ενός Νόμου αδυσώπητου. Η αίσθηση της αιχμαλωσίας, του περιορισμού και της συνεπακόλουθης ανεπάρκειας. Στους παράγοντες αυτούς, που προκύπτουν από τη διαδικασία της ίδιας της εκδηλώσεως και που διαρκούν και αυξάνονται σε δύναμη στο διάστημα των αιώνων, βρίσκονται τα αίτια κάθε σύγχρονου φόβου και η βάση όλου του τρόμου, έξω από καθετί που είναι καθαρά ψυχολογικά και όχι απλώς ο ενστικτώδης φόβος του ζώου».

Προβάδισμα 44,6% στο ΣΥΡΙΖΑ έναντι 12,2% της ΝΔ και 8,8% οι ΑΝ.ΕΛ σε δημοσκόπηση ευρωπαϊκού think tank


Προβάδισμα 44,6% στο ΣΥΡΙΖΑ έναντι 12,2% της ΝΔ σε δημοσκόπηση ευρωπαϊκού think tankΙσχυρό προβάδισμα 32,4 ποσοστιαίων μονάδων δίνει στο ΣΥΡΙΖΑ δημοσκόπηση του ευρωπαϊκού think tank Bridging Europe.Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 44,6% έναντι 12,2% της ΝΔ, με το προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος να υπολογίζεται στις 32,4 ποσοστιαίες μονάδες.Στην τρίτη θέση έπονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 8,8% και ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 5,7% , το Ποτάμι με 4,7% και το ΠΑΣΟΚ με 2,2%.Εντύπωση προκαλεί η απουσία του Κομμουνιστικού Κόμματος, η οποία σύμφωνα με το Bridging Europe, εξηγείται από
α) τη δυναμική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ και
β) την υποτονική παρουσία του ΚΚΕ την τρέχουσα περίοδο
Παράλληλα, το 6,3% δηλώνει πως θα ψήφιζε – στήριζε ένα νέο κόμμα, το οποίο θα εμφορείται από κεντρώες ιδέες.Επίσης, το 77% χαρακτηρίζει «σωστή» την κατεύθυνση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς.Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, την περίοδο 30 Μαρτίου – 2 Απριλίου. 


http://bankingnews.gr