Καιρός: Έτσι θα «σαρώσει» την Ελλάδα ο Μεσογειακός Κυκλώνας «Ξενοφών» Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ…

Σε εξέλιξη η κακοκαιρία
– Πότε θα «χτυπήσει» ο Μεσογειακός Κυκλώνας «Ξενοφών» στη χώρα μας
– Ποιες περιοχές θα βρεθούν στο «μάτι» του
– Προσοχή και στην Αττική
– Συναγερμός για το σπάνιο φαινόμενο που θα εμφανίσει τροπικά χαρακτηριστικά
– Οι θυελλώδεις άνεμοι θα αγγίξουν ακόμα και τα 12 μποφόρ
– Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥ

Πολύ μεγάλη πιθανότητα σχηματισμού του Μεσογειακού Κυκλώνα «Ξενοφών» από αργά το βράδυ της Πέμπτης (27/09/2018) στο νότιο Ιόνιο δίνουν τα σημερινά στοιχεία, σύμφωνα με το meteo, το οποίο επικαλείται εκτιμήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.Η κίνηση του κυκλώνα αναμένεται να ακολουθήσει ανατολική πορεία, επηρεάζοντας με ισχυρές βροχές και πολύ θυελλώδεις ανέμους μεγάλο τμήμα της Πελοποννήσου και της Κρήτης το πρωινό του Σαββάτου 29/09, στη συνέχεια την Αττική, Εύβοια και Κυκλάδες και μέχρι το πρωί της Κυριακής 30/09 τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν τα Δωδεκάνησα.


  • Κοινοποιήστε στο Facebook
Πρόγνωση ταχύτητας και διεύθυνσης των ανέμων τα ξημερώματα της Παρασκευής 28 Σεπτεμβρίου 2018
Σύμφωνα με το meteo, λόγω της χαμηλής προγνωσιμότητας της πορείας του μεσογειακού κυκλώνα «Ξενοφών», θα εκδοθούν νεότερες ανακοινώσεις με επικαιροποιημένα στοιχεία.


  • Κοινοποιήστε στο Facebook

Θυελλώδεις άνεμοι 8 – 9 μποφόρ έπνεαν το βράδυ της Τετάρτης 26 και το πρωί της Πέμπτης 27 Σεπτεμβρίου 2018
Οι φωτογραφίες δείχνουν καρέ καρέ την πορεία του κυκλώνα ο οποίος θα ξεκινήσει μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, ξημερώματα Σαββάτου


  • Κοινοποιήστε στο Facebook


  • Κοινοποιήστε στο Facebook


  • Κοινοποιήστε στο Facebook
Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης (27/09/2018) η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Αναλυτικά, πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία:
1. Σήμερα Πέμπτη (27-09-2018)
Α. Οι θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 – 9 μποφόρ που πνέουν στο βόρειο Ιόνιο, τα ανατολικά ηπειρωτικά και σε επίπεδο θύελλας (10 μποφόρ) τοπικά στο Αιγαίο και το νότιο Ιόνιο, σταδιακά μέχρι το βράδυ θα σημειώσουν μικρή εξασθένηση από βορρά προς νότο. Ωστόσο, στα νότια πελάγη (νότιο Ιόνιο, θάλασσα Κυθήρων) θα διατηρηθεί η έντασή τους (9-10 μποφόρ).

Β. Από το απόγευμα οι βροχές που σημειώνονται στα νότια θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο, το νότιο Ιόνιο και την Κρήτη, όπου τη νύχτα θα είναι κατά τόπους ισχυρές.
2. Την Παρασκευή (28/09)
Α. Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο (κυρίως στην ανατολική και τη νότια) και την Κρήτη. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα επεκταθούν στις Κυκλάδες και προς το μεσημέρι στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια.
Β. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις, εντάσεως στο Αιγαίο 6 – 7 και το πρωί τοπικά 8 μποφόρ, και στο Ιόνιο 8 με 9 και το πρωί τοπικά 10. Βαθμιαία μέχρι το βράδυ θα εξασθενήσουν και θα πνέουν με ένταση στο Ιόνιο 6 – 7 και στο Αιγαίο 5 – 6 μποφόρ.
3. Το Σάββατο (29-09)
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν, με κύρια χαρακτηριστικά:
Α. Τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική και νότια νησιωτική χώρα.
Β. Τη σταδιακή επικράτηση νοτίων ανέμων, οι οποίοι στο νότιο Ιόνιο μέχρι το μεσημέρι θα φτάσουν τα 8 – 9 μποφόρ.
4. Την Κυριακή (30/09)
Α. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που αναφέρθηκαν στην παράγραφο 3 (Α) θα επηρεάσουν την κεντρική και νότια χώρα.
Β. Νότιοι άνεμοι, πολύ θυελλώδεις και πιθανώς σε επίπεδο θύελλας (9-10 μποφόρ) θα πνέουν στα νότια πελάγη.
Προειδοποίηση και από Καλλιάνο
Ο μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος, μιλώντας αποκλειστικά στο Newsbomb.gr προειδοποιεί για το σφοδρότατο βαρομετρικό χαμηλό που προσεγγίζει τη χώρα μας και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις περιοχές που θα «χτυπήσει».
Ειδικότερα, ο κ. Καλλιάνος αναφέρει:
«Καθώς θα εξασθενούν οι άνεμοι από το πρωί της Παρασκευής για τις περισσότερες περιοχές της χώρας (στη δυτική Ελλάδα θα παραμείνουν ενισχυμένοι 9-10 μποφόρ), ταυτόχρονα από το βράδυ της Παρασκευής ένα πολύ βαθύ βαρομετρικό χαμηλό θα κινηθεί από τα νότια του Ιονίου.
Το συγκεκριμένο σύστημα πολύ γρήγορα θα περάσει πάνω από την Πελοπόννησο και μέχρι το Σάββατο θα έχει βρεθεί σχεδόν πάνω από την Αττική.
Όπως είναι λογικό, στο πέρασμά του θα προκαλέσει σφοδρούς ανέμους η ένταση των οποίων θα αγγίζει τα 11-12 μποφόρ. Οι καιρικές συνθήκες που θα προκαλέσει το συγκεκριμένο βαρομετρικό θα είναι σχεδόν ασυνήθιστες για την εποχή, μιας και το διήμερο του Σαββατοκύριακου θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες σχεδόν στο σύνολο της Ελλάδας.
Τα φαινόμενα κατά τόπους θα έχουν πολύ έντονο χαρακτήρα και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή διότι ο συνδυασμός των ισχυρών βροχοπτώσεων μαζί με τους πολύ θυελλώδεις ανέμους θα δημιουργήσει μια κατάσταση που σε τοπικό επίπεδο ενδεχομένως να είναι άκρως επικίνδυνη.
Σε λίγες ώρες θα σας ενημερώσω αναλυτικά για όλα όσα θα συμβούν τις επόμενες μέρες».


  • Κοινοποιήστε στο Facebook
Τι σημαίνει 12 μποφόρ;
Η κλίμακα Μποφόρ είναι ένας εμπειρικός τρόπος μέτρησης της έντασης των ανέμων, που βασίζεται στην παρατήρηση των αποτελεσμάτων του ανέμου στη στεριά ή τη θάλασσα, αναφέρει το wikipedia. Το πλήρες επίσημο όνομά της είναι Beaufort Wind Force Scale = Kλίμακα (Έντασης Ανέμου) Μποφόρ.
Η κλίμακα


  • Κοινοποιήστε στο Facebook
Δείτε την ταχύτητα του ανέμου


  • Κοινοποιήστε στο Facebook
Πώς θα προστατευτείτε από τα επικίνδυνα φαινόμενα
Σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας έχει ενημερώσει να βρίσκονται τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
https://viralgreece.eu/kairos-etsi-tha-quot-sarosei-quot-tin-ellada-o-mesogeiakos-kyklonas-xenofon