Εποχικοί υπάλληλοι : Σφοδρές αντιδράσεις έφερε η νέα αναβολή για το επίδομα των 534 ευρώ

Στις 7 Ιουνίου, αντί για σήμερα, όπως αρχικά είχε ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας, θα ξεκινήσει η υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων από τους εργαζόμενους που είναι εποχιακά απασχολούμενοι στο supportemployees.services.gov.gr για την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ.
Η μετάθεση της ημερομηνίας υποβολής των υπεύθυνων δηλώσεων από τους εποχικούς προκάλεσε αντιδράσεις με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό, Γιώργο Χότζογλου, να κάνει λόγο για αναξιόπιστη κυβέρνηση αφού όπως ανέφερε στα social media.
Την ίδια στιγμή, χαρακτηριστική της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες απασχολούμενοι, είναι η -σε οξύτατους τόνους- ανακοίνωση κατά της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Στον Επισιτισμό – Τουρισμό.
«ΕΛΕΟΣ! ΕΛΕΟΣ! ΕΛΕΟΣ! Πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι επιτέλους αυτά τα 534€ του Ιουνίου; Σήμερα που υποτίθεται πως ξεκίνησε η Τουριστική σαιζόν οι εργαζόμενοι δέχονται ακόμα ένα πλήγμα», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση των εργαζομένων, οι οποίοι επιπλέον επαναλαμβάνουν το πάγιο αίτημα του κλάδου, της επαναπρόσληψης από τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους εν μέσω της καραντίνας, του συνόλου του προσωπικού που απασχολούσαν πριν συμβεί αυτό.
Μάλιστα, η εν λόγω ανακοίνωση καταλήγει λέγοντας πως «ΖΟΥΜΕ ΜΕΡΕΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ! ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ ΞΕΧΕΙΛΙΖΕΙ! ΔΩΣΤΕ ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ!»

Ποιοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση

Έτσι, αίτηση στην πλατφόρμα του υπουργείου εργασίας (supportemployees.services.gov.gr) έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν από τις 7 Ιουλίου έως τις 16 Ιουλίου οι εποχικοί υπάλληλοι των ξενοδοχείων που δε θα ανοίξουν η δεν έχουν ανοίξει καθόλου προκειμένου να τεθούν σε αναστολή σύμβασης έως τις 30/9/2020 και να λάβουν την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ.
Η δυνατότητα παρέχεται με υπουργική απόφαση καθώς δεν είναι λίγοι οι ξενοδόχοι που δεν έδωσαν καθόλου σημεία ζωής προκειμένου να επαναπροσλάβουν τους περυσινούς εργαζόμενους και να τους θέσουν αμέσως μετά σε αναστολή σύμβασης αν οι κρατήσεις τους για φέτος ήταν μηδενικές.
Οι εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης θα πρέπει να συμπληρώσουν στο έντυπο της πλατφόρμας τα στοιχεία τους και την επωνυμία του ξενοδοχείου, το υπουργείο θα κάνει τη διασταύρωση και θα πιστώσει την αποζημίωση.
Λόγω της μετάθεσης των αιτήσεων, πιθανόν να αλλάξουν και οι ημερομηνίες των πληρωμών που αρχικά είχαν προγραμματιστεί από 13/7 έως και 14/7.
Αλλά και οι εργαζόμενοι που έχουν επαναπροσληφθεί και έχουν τεθεί από τον εργοδότη σε αναστολή σύμβασης μπορούν να υποβάλλουν το ίδιο διάστημα τις υπεύθυνες δηλώσεις τους στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι και ο εργοδότης υπέβαλλε πρώτος την δική του δήλωση στο σύστημα «Εργάνη» από 7 έως 15 Ιουλίου.

Ποιοι υποβάλλουν αιτήσεις στην πλατφόρμα υπεύθυνες δηλώσεις

Στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr πρέπει να υποβάλλουν αιτήσεις – υπεύθυνες δηλώσεις τρεις κατηγορίες εποχικών εργαζομένων:
  1. οι εργαζόμενοι που έχουν επαναπροσληφθεί στο εποχικό ξενοδοχείο ή στο τουριστικό λεωφορείο αλλά ο εργοδότης τους έθεσε σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας,
  2. οι εργαζόμενοι που είχαν απασχοληθεί το 2019 σε εποχική ξενοδοχειακή επιχείρηση και δεν έχουν ακόμη επαναπροσληφθεί καθώς η συγκεκριμένη ξενοδοχειακή επιχείρηση δεν έχει ακόμη επαναλειτουργήσει. Οι συγκεκριμένοι υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση για να λάβουν την ειδική αποζημίωση για τον Ιούνιο είτε για όλο το μήνα ή για την περίοδο μέχρι την επαναλειτουργία της επιχείρησης
  3. οι εργαζόμενοι με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις εποχικής λειτουργίας, που δεν θα επαναλειτουργήσουν καθόλου φέτος

Εργαζόμενοι που έχουν επαναπροσληφθεί

Οι επιχειρήσεις – εργοδότες υποχρεούνται να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στο σύστημα «Εργάνη» από 7 έως 15 Ιουλίου με την οποία δηλώνουν:
  • τους εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους τελούν σε αναστολή και
  • τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μίσθιου ακινήτου, εφόσον έχουν επαγγελματική μίσθωση ακινήτου προς εξυπηρέτηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.
Οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν την υπεύθυνη δήλωση, εγγράφως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, αυθημερόν, στους εργαζόμενούς τους, δηλώνοντάς τους και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της δήλωσης στο «Εργάνη».
Οι εργαζόμενοι υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.services.gov.gr). Στην υπεύθυνη δήλωση συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών τους στοιχείων και του αριθμού πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη, τα οποία αντλούνται αυτόματα από το σύστημα «Εργάνη», και τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ).
Επίσης, δηλώνουν και το αν μισθώνουν κύρια κατοικία, καθώς και τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μίσθιου ακινήτου, προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης ενοικίου.

Εργαζόμενοι που δεν επαναπροσλήφθηκαν για όλο τον Ιούνιο

Σύμφωνα με την πρόσφατη διευκρινιστική εγκύκλιο, οι εποχικοί ξενοδοχοϋπάλληλοι δικαιούνται την ειδική αποζημίωση από 1η Ιουνίου και έως την ημερομηνία επαναλειτουργίας της επιχείρησης, σε περίπτωση που το εποχικό ξενοδοχείο ανοίξει αργότερα από ότι θα μπορούσε. Σε αυτή την περίπτωση, ο εργαζόμενος υποβάλλει μόνος του δήλωση στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr χωρίς να απαιτείται δήλωση του εργοδότη στην «Εργάνη». ( Ακολουθεί το έντυπο υποβολής δήλωσης)
Για παράδειγμα: Εργαζόμενος υποχρεωτικώς επαναπροσληφθείς σε τουριστικό κατάλυμα εποχικής λειτουργίας, που επαναλειτούργησε στις 25 Ιουνίου, υποβάλλει μονομερή υπεύθυνη δήλωση για το διάστημα από 1/6/2020 μέχρι 24/6/2020.
Από την 25/6/2020, ημερομηνία επαναλειτουργίας του εποχικού τουριστικού καταλύματος και σε κάθε περίπτωση μετά την επαναπρόσληψη του εν λόγω εργαζομένου, υπεύθυνος υποβολής δήλωσης αναστολής της σύμβασης εργασίας του εργαζόμενου είναι ο εργοδότης, δηλαδή το τουριστικό κατάλυμα.
Αυτό σημαίνει ότι πλέον ο εργαζόμενος μετά την 25/6/2020 δεν υποβάλλει μονομερή υπεύθυνη δήλωση. Ο εργοδότης μπορεί για τον εν λόγω εργαζόμενο είτε να θέσει τη σύμβαση εργασίας του σε αναστολή είτε να τον απασχολήσει υποβάλλοντας το έντυπο Ε4-συμπληρωματικός ωραρίου στο «Εργάνη».
Σε περίπτωση που η ίδια επιχείρηση επαναλειτουργήσει στις 15 Ιουλίου, ο εργαζόμενος με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης θα υποβάλει στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr δύο μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις, μία για το διάστημα από 1/6/2020 έως 30/6/2020 και μία για το διάστημα από 1/7/2020 έως 14/7/2020.
Για την περίοδο του Ιουνίου οι εν λόγω εργαζόμενοι έχουν περιθώριο μιας εβδομάδας, καθώς πρέπει να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους έως και την επόμενη Τρίτη 7 Ιουλίου, χωρίς να απαιτείται υπεύθυνη δήλωση εργοδότη. Στην υπεύθυνη δήλωση συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών τους στοιχείων και των στοιχείων του εργοδότη τους που ήταν εργαζόμενοι και δεν επαναλειτούργησε – στοιχεία που αντλούνται αυτόματα από το σύστημα «Εργάνη» – και τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ). Επίσης, δηλώνουν και το αν μισθώνουν κύρια κατοικία, καθώς και τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μίσθιου ακινήτου, προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις του Υπουργείου Οικονομικών.
Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού πραγματοποιείται κατόπιν διασταύρωσης και ελέγχου των στοιχείων των δυνητικά δικαιούχων με τα στοιχεία που τηρούνται στα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Εργασίας και σχετικά αρχεία e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ και λοιπών συναρμόδιων φορέων.
Αν το εποχικό ξενοδοχείο επαναλειτούργησε εντός του Ιουνίου – για παράδειγμα 25 Ιουνίου – κι εφόσον ο εργαζόμενος δεν τέθηκε σε αναστολή από τον εργοδότη του, θα λάβει την αναλογία της ειδικής αποζημίωσης για τις πρώτες 24 ημέρες του Ιουνίου, δηλαδή 17,8 ευρώ ανά ημέρα, που σημαίνει 427 ευρώ. Αντίστοιχα αν το εποχικό ξενοδοχείο επαναλειτούργησε 15 Ιουνίου θα λάβει 267 ευρώ ειδική αποζημίωση από το κράτος.
Επισημαίνεται πως οι επιχειρήσεις ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων εποχικής λειτουργίας, που επαναλειτουργούν υποχρεούνται κατά την επαναλειτουργία τους να επαναπροσλάβουν τους ίδιους εργαζομένους, οι οποίοι απασχολήθηκαν κατά τη τουριστική περίοδο 2019. Η υποχρέωση αυτή ισχύει και για όσους εργαζόμενους δεν εκδήλωσαν με οποιοδήποτε τρόπο την πρόθεσή τους να επαναπροσληφθούν στον ίδιο εργοδότη έως την ημερομηνία επαναλειτουργίας της επιχείρησης κατά την τρέχουσα τουριστική περίοδο.

Εργαζόμενοι που δεν θα επαναπροσληφθούν

Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων, εποχικής λειτουργίας, που δεν θα επαναλειτουργήσουν τη φετινή τουριστική περίοδο, με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, για το χρονικό διάστημα από 1/6/2020 έως 30/9/2020.
Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δικαιούνται 534 ευρώ για όλο τον Ιούνιο. Υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις από σήμερα έως και την επόμενη Τρίτη 7 Ιουλίου στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr.

Ελλάδα: Ποιά σύνορα ανοίγουν από σήμερα...Τι ισχύει για επισκέπτες & πτήσεις..

«Η Ελλάδα προχωράει στο επόμενο βήμα αποκατάστασης των ταξιδιωτικών ροών, πάντα με γνώμονα την προστασία της υγείας των εργαζόμενων στον κλάδο του τουρισμού, των κατοίκων των τουριστικών προορισμών και των επισκεπτών της», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. 
Αναλυτικά στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι: «Σε συνέχεια των διαβουλεύσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την 1η Ιουλίου 2020 θα ισχύουν τα εξής: 
Για τους επισκέπτες: Συνεχίζεται κανονικά η δυνατότητα εισόδου στην Ελλάδα για όλους τους μονίμους κατοίκους της ΕΕ+*. 
Εξακολουθεί, επίσης, να ισχύει η δυνατότητα εισόδου για όσους πολίτες τρίτων χωρών έχουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα, καθώς και οι λοιπές εξαιρέσεις για πολίτες τρίτων χωρών (μέλη οικογενειών Ευρωπαίων πολιτών, εργαζόμενοι και ερευνητές στον χώρο της υγείας, πρόσωπα που φροντίζουν ηλικιωμένους, εργαζόμενοι στα σύνορα, εποχικά εργαζόμενοι στον τομέα της γεωργίας, προσωπικό απασχολούμενο στον τομέα των μεταφορών - συμπεριλαμβανομένων των ναυτικών, διπλωματικό προσωπικό, προσωπικό διεθνών οργανισμών, στρατιωτικό προσωπικό, εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. 
Επιβάτες σε διαμετακόμιση, επιβάτες που ταξιδεύουν για επιτακτικούς οικογενειακούς λόγους, σπουδαστές, εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης αν η απασχόλησή τους είναι επωφελής για την εθνική οικονομία και η εργασία τους δεν μπορεί να αναβληθεί ή να εκτελεστεί εξ αποστάσεως). Εξυπακούεται ότι οι Έλληνες ομογενείς που διαθέτουν ελληνικό διαβατήριο ή Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενών (ΕΔΤΟ) είναι πάντα καλοδεχούμενοι από όπου και εάν προέρχονται
H Ελλάδα, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή σύσταση, επεκτείνει τη δυνατότητα εισόδου στη χώρα και για τους μονίμους κατοίκους των εξής τρίτων χωρών ( η λίστα θα ανανεώνεται ανά δεκαπενθήμερο): Αλγερία, Αυστραλία, Γεωργία, Ιαπωνία, Καναδάς, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νότιος Κορέα, Ρουάντα, Σερβία, Ουρουγουάη, Ταϋλάνδη, Τυνησία, Κίνα**. 
Προκειμένου να αποδείξουν τον τόπο κατοικίας τους οι πολίτες τρίτων χωρών δύνανται να προσκομίζουν την άδεια παραμονής τους, την άδεια εργασίας τους, την ταυτότητά τους, εφόσον αναγράφει τον τόπο διαμονής και/ή την άδεια οδήγησης ή άλλα έγγραφα. 
*Η «περιοχή Ε.Ε.+» περιλαμβάνει τις χώρες Schengen (συμπεριλαμβανομένων της Βουλγαρίας, Κροατίας, Κύπρου και Ρουμανίας), τις συνδεδεμένες στο Schengen χώρες (Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Λιχτενστάιν), καθώς και την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. 
** Θα εξεταστεί επί τη βάσει της αμοιβαιότητας. 
Για τις πτήσεις: 
Από την 1η Ιουλίου είναι δυνατή η πραγματοποίηση διεθνών πτήσεων προς όλα τα αεροδρόμια της Ελλάδας. 
Δεν επιτρέπονται (μέχρι τις 15/7) απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία.
 Όλες οι άλλες απευθείας πτήσεις επιτρέπονται. Για τα χερσαία σημεία εισόδου: Στα σύνορα με τη Βουλγαρία, η είσοδος στους επισκέπτες επιτρέπεται μόνο από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. 
Από τα υπόλοιπα σημεία εισόδου επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους. Στα σύνορα με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους (βλ. σημείο 1). 
Για τις θαλάσσιες πύλες εισόδου: 
Είναι ανοικτές οι θαλάσσιες πύλες εισόδου στην Πάτρα και στην Ηγουμενίτσα. 
Για τα μέτρα πρόληψης - ελέγχους στα σημεία εισόδου 
Όλοι οι ταξιδιώτες με προορισμό την Ελλάδα είναι υποχρεωμένοι 48 ώρες πριν το ταξίδι τους να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη φόρμα Passenger Locator Form, η οποία είναι διαθέσιμη στο app Visit Greece και στην ιστοσελίδα travel.gov.gr. 
Για την προάσπιση της υγείας όλων, Έλληνες ιατροί και μηχανικοί ανέπτυξαν ένα πρόγραμμα ανάλυσης και εκτίμησης επιδημιολογικών δεδομένων, βάσει του οποίου οι επισκέπτες θα υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο (τεστ Covid-19) κατά την είσοδό τους. 
Οι επισκέπτες αυτοί θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας». 
Στην ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου υπογραμμίζεται ότι «η Ελλάδα, σε συνεργασία με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διατηρεί το δικαίωμα να αναθεωρεί την πολιτική της στα ζητήματα αυτά επί τη βάσει της εξέλιξης των επιδημιολογικών δεδομένων». 
Νέες Notams λόγω κορονοϊού 
Επεκτείνεται μέχρι την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020 και ώρα 23:59 η αναστολή όλων των πτήσεων μετακίνησης επιβατών από και προς την Ελλάδα με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία και την Σουηδία με νέα ΝΟΤΑΜ της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Επίσης, με ΝΟΤΑΜ παρατείνεται η απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων πολιτών. 
Από την συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία (Νοtam) εξαιρούνται οι ακόλουθες 14 χώρες: Αλγερία, Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σερβία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία και Ουρουγουάη. 
Οι παραπάνω νέες αεροπορικές οδηγίες (Notams) της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας έχουν στόχο την την προστασία επιβατών και πολιτών από την πανδημία COVID-19. 
Εξαιρέσεις πτήσεων 
Από την προσωρινή αναστολή πτήσεων προς Ηνωμένο Βασίλειο, Τουρκία και Σουηδία εξαιρούνται οι πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian), οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του (ferry flights), οι κρατικές πτήσεις (state), οι πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency), οι στρατιωτικές πτήσεις (military, δεν ισχύουν οι πτήσεις αυτές για την Τουρκία), οι πτήσεις της Frontex, οι πτήσεις πυροσβεστικών (fire fighting flights), οι πτήσεις που έχουν τεχνική βλάβη χωρίς να χρειαστεί να αποβιβαστούν οι επιβάτες (technical landings), οι πτήσεις υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας και οι πτήσεις επαναπατρισμού ελλήνων πολιτών. 
Εξαιρέσεις για τρίτες χώρες 
Επίσης για την προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη ευρωπαίων πολιτών ισχύουν οι ακόλουθες εξαιρέσεις : 
Μέλη οικογενειών Ευρωπαίων πολιτών, πολίτες χωρών συνθήκης Σένγκεν, επιβάτες που ταξιδεύουν για ουσιώδεις και απαραίτητες μετακινήσεις (essential reasons), υγειονομικό προσωπικό, εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό απαραίτητο για την λειτουργία της κυβέρνησης, πολίτες τρίτων χωρών που έχουν μακράς διάρκειας άδεια visa σε ευρωπαϊκή χώρα και χώρα Συνθήκης Σένγκεν, κυβερνητικό, διπλωματικό, στρατιωτικό, ανθρωπιστικό προσωπικό, σπουδαστές, οι πτήσεις με επιβάτες διαμετακόμισης (Passengers in transit), πληρώματα αεροσκαφών και σε όσους μη Ευρωπαίους πολίτες έχουν εξασφαλίσει άδεια για το ταξίδι τους από ελληνικό προξενείο προσκομίζοντας τα απαραίτητα έγγραφα.