..Η Εφορία θα μπορεί να κατάσχει τα τρόφιμα των πολιτών που χρωστάνε!



Ένας νόμος που θεσπίστηκε επί δικτατορίας και πιο συγκεκριμένα επί διακυβέρνησης του ταξίαρχου Ιωαννίδη το 1974 και...
διατηρείται εν ισχύ μέχρι σήμερα, ενεργοποιείται μετά από προτροπή των δανειστών, οι οποίοι κατ’ αυτό τον τρόπο θα πιέζουν τους οφειλέτες προς στην Εφορία. Δηλαδή θα τους παίρνουν τις τροφές από το σπίτι!Δηλαδή εάν κάποιος, έχει στο σπίτι του τρόφιμα για παραπάνω από μερικές ημέρες η Εφορία μπορεί να του τα κατάσχει αν χρωστά στο δημόσιο! Η στόχευση είναι σαφής: Η άσκηση πίεσης για την εξόφληση των απίστευτων φόρων που έχουν επιβληθεί στους Έλληνες πολίτες. Ο νόμος επιτρέπει στην Εφορία να κατασχέσει από τον οφειλέτη τρόφιμα τα οποία σε ποσότητα ξεπερνούν την θρέψη του οφειλέτη και της οικογενείας του πέραν των τριών μηνών! Και ποιος θα κρίνει, αν τα τρόφιμα αφορούν διάστημα τριών μηνών και όχι π.χ. δύο εβδομάδων; Ο έφορος; Βέβαια, αν για εκείνη την εποχή υπήρχε νόημα (η πετρελαϊκή κρίση του 1973 είχε προκαλέσει μεγάλη οικονομική κρίση στην Ελλάδα που δεν δανειζόταν από το εξωτερικό και η τότε στρατιωτική κυβέρνηση φοβήθηκε για ύπαρξη κρουσμάτων «μαύρης αγοράς») σήμερα ακούγεται παρανοϊκό, αλλά δίνει το μέτρο της πίεσης που είναι διατεθειμένοι να εφαρμόσουν δανειστές και κυβέρνηση στους πολίτες για να εισπράξουν μέρος των 100 δισ. ανείσπρακτων φόρων. Σπίτια αυτοκίνητα ως γνωστών κατάσχονται όποτε το θελήσει η Εφορία αλλά το τι μένει στο απυρόβλητο και τι όχι ορίζεται ρητώς στο άρθρο 17 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων Εάν ένας οφειλέτης του Δημοσίου έχει σπίτι του μακαρόνια, αρακά, σοκολάτες, καφέδες, ζάχαρη κτλ που για να τα καταναλώσει δεν χρειάζονται να περάσουν πάνω από τρεις μήνες, τότε αυτά δεν κατάσχονται. Εάν όμως έχει στα ντουλάπια του ποσότητες τέτοιες που για να τα καταναλώσει όλα χρειάζονται περισσότεροι από τρεις μήνες, τότε το δημόσιο θα κατάσχει αυτά τα τρόφιμα! Ο καταπληκτικός αυτός νόμος έχει και συνέχεια όμως αναφέρεται και στους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους για τους οποίους προβλέπεται το εξής:
 Δεν μπορούν να κατασχεθούν 6 αγελάδες και 6 κατσίκες. Περισσότερες όμως δύνανται να κατασχεθούν!
«α) επί προσώπων ποριζομένων τα προς το ζην εκ γεωργικής εργασίας και δύο αροτριώντα ζώα, εν υποζύγιον, μία δαμάλις, εξ πρόβατα, εξ αίγες, η μέχρι της προσεχούς συγκομιδής απαιτουμένη σπορά και η τροφή των ανωτέρω ζώων επί τρείς μήνας».
 Πάλι ο «μαγικός» αριθμός των τριών μηνών. Απλά καταπληκτικό.
 Ας δούμε τι λέει ο νόμος ακριβώς για να γνωρίζει ο καθένας τι μπορεί να προστατέψει από τα υπάρχοντά του εάν τύχει να γίνει και αυτός ένας άτυχος οφειλέτης του Δημοσίου (πλέον πολύ πιθανό στην σημερινή εποχή καθώς οι φορολογικές «πατητές» έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που πολύ δύσκολα μπορεί κάποιος να κρατήσει την ζωή του «αναπνεύσιμη»).
 Τελευταία Κωδικοποίηση: Κωδικοποιημένος σύμφωνα με το Ν.4370/2016.

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΤΕΥΧΟΣ Α΄

Αρ. ΦΕΚ 90

27 Μαρτίου 1974

Ν.Δ. 356

Περί Κώδικος Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Πρατάσει του Ημετέρου Υπουργικού Συμβουλίου, απεφασίσαμεν και διατάσσομεν:

Αρθρον 17. Ακατάσχετα

Της κατασχέσεως εξαιρούνται: α) πράγματα της προσωπικής χρήσεως του οφειλέτου και της οικογενείας αυτού και ιδίως ενδύματα, κλινοστρωμναί, έπιπλα, εφ` όσον τα πράγματα ταύτα είναι απαραίτητα διά τας στοιχειώδεις ανάγκας της διαβιώσεως αυτών, β) τρόφιμα και καύσιμος ύλη απαραίτητα εις τον οφειλέτην και την οικογένειαν αυτού διά τρεις μήνας, γ) τα παράσημα και τα αναμνηστικά αντικείμενα, τα χειρόγραφα, αι επιστολαί, τα οικογενειακά έγγραφα και τα επαγγελματικά βιβλία, δ) τα προοριζόμενα διά την επιστημονικήν ή καλλιτεχνικήν και γενικώτερον πνευματικήν μόρφωσιν και ανάπτυξιν του οφειλέτου ή της οικογενείας αυτού βιβλία, μουσικά όργανα, εργαλεία τέχνης.
Επί πλέον των εν παραγρ. 1 περιουσιακών στοιχείων εξαιρούνται της κατασχέσεως επί προσώπων τα οποία πορίζονται τα προς το ζην διά καταβολής προσωπικής εργασίας, τα απαραίτητα διά την εργασίαν αυτών εργαλεία, μηχανήματα, βιβλία ή άλλα πράγματα, πλην τούτων δε: α) επί προσώπων ποριζομένων τα προς το ζην εκ γεωργικής εργασίας και δύο αροτριώντα ζώα, εν υποζύγιον, μία δαμάλις, εξ πρόβατα, εξ αίγες, η μέχρι της προσεχούς συγκομιδής απαιτουμένη σπορά και η τροφή των ανωτέρω ζώων επί τρείς μήνας, β) επί προσώπων ποριζομένων τα προς το ζην εκ της κτηνοτροφίας και δώδεκα μεγάλα ζώα ή είκοσι τέσσαρα μικρά ζώα και η τροφή τούτων επί τρείς μήνας, γ) επί προσώπων ποριζομένων τα προς το ζην εκ της πτηνοτροφίας και εκατόν πτηνά και η τροφή αυτών επί τρείς μήνας. Δεν περιλαμβάνονται εις τα ακατάσχετα αι ταχυδρομικαί επιταγαί και τα πάσης φύσεως και χρήσεως αυτοκίνητα οχήματα εξαιρέσει των υπό των αναπήρων πολέμου και διά την μετακίνησιν αυτών χρησιμοποιουμένων οχημάτων. Εν περιπτώσει διαφωνίας μεταξύ του οφειλέτου και του κατασχόντος ως προς το κατασχετόν ή μη των εν ταις παραγράφοις 1 και 2 αντικειμένων, ταύτα κατάσχονται μεν αλλά παραδίδονται εις τον οφειλέτην, φέροντα πάσας τας ευθύνας του μεσεγγυούχου, η δε διαφορά λύεται υπό του Ειρηνοδικείου εις ο δύναται να απευθυνθή δι` αιτήσεως ο οφειλέτης εντός πέντε ημερών, επί ποινή απαραδέκτου, από της παραδόσεως ή επιδόσεως αυτώ του αντιγράφου της εκθέσεως κατασχέσεως. Επί της αιτήσεως, εκδικαζομένης κατά την διαδικασίαν των άρθρων 682 επ. του Κώδικος Ποινικής Δικονομίας κλητευομένου πάντοτε του Διευθυντού του επισπεύδοντος Ταμείου, εκδίδεται απαραιτήτως απόφασις, εντός τριών ημερών, ήτις είναι αμετάκλητος. Ο νόμος αυτός φυσικά είναι προσαρμοσμένος στις ανάγκες τις τότε εποχής αν και ο αριθμός των ζώων και οι ποσότητες των τροφίμων ουδείς γνωρίζει από που προέρχονται.
 Εν ολίγοις σε μια εποχή που ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται πολύ άσχημα του στερείται ουσιαστικά η δυνατότητα να αποταμιεύσει τα απαραίτητα σε περίπτωση που προκύψουν πολύ άσχημες καταστάσεις. Δηλαδή εάν κάποιος, για μέρες δύσκολες συγκεντρώνει τρόφιμα μακράς λήξεως η Εφορία μπορεί να του τα κατάσχει αν χρωστά στο δημόσιο!

financialbox.gr


Πηγή: http://dinatos.blogspot.com/2016/06/blog-post_6.html#ixzz4Ast5xnL3