Ηλεκτρονικά θα εκδίδονται οι άδειες δόμησης σε όλη τη χώρα από τις 2 Ιανουαρίου 2015

Εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου ηλεκτρονικού τρόπου έκδοσης οικοδομικών αδειών πραγματοποιεί το ΥΠΕΚΑ στην Κόρινθο τη Δευτέρα, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού ΠΕΚΑ Νίκου Ταγαρά. Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό, όλες οι άδειες δόμησης θα εκδίδονται ηλεκτρονικά σε όλη τη χώρα από την 2η Ιανουαρίου 2015. Στο μεταξύ, μέσα στις επόμενες μέρες θα αρχίσει σταδιακά η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου σε Αθήνα, Πειραιά, Κόρινθο, Ηράκλειο, Χανιά και Κομοτηνή αλλά και στη Διεύθυνση Οικοδομικού και Κτιριοδομικού Κανονισμού του ΥΠΕΚΑ, όπου δίνονται οι εγκρίσεις για τα μεγάλα έργα. Στις προαναφερόμενες περιοχές όπου θα τεθεί σε πιλοτική λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα, η επίσημη έκδοση των νέων οικοδομικών αδειών θα γίνεται μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου με τον μέχρι τώρα ισχύοντα τρόπο. «Η πιλοτική λειτουργία του συστήματος στις 6 περιοχές είναι κρίσιμη για το εγχείρημα της μετάβασης από το χειρόγραφο σύστημα με τους φακέλους στον νέο ηλεκτρονικό τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης, με ηλεκτρονική διεκπεραίωση και ελέγχους», σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Ταγαράς. Από εμπειρία που θα αποκτηθεί και τα συμπεράσματα που θα βγουν από την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου στις προαναφερόμενες περιοχές θα αξιοποιηθούν για τη σύνταξη της υπουργικής απόφασης με την οποία θα καθορίζεται ο τρόπος που θα διεξάγεται η όλη διαδικασία από τις αρχές του επόμενου χρόνου.

Εφτασαν τις 80.000 οι προσφυγές κατά του ΕΝΦΙΑ


Ραγδαία είναι η αύξηση των προσφυγών κατά του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) προκαλώντας πονοκέφαλο στην κυβέρνηση.
 Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προσφυγές πολιτών στα δικαστήρια, που ζητούν να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο φόρος, έχουν φτάσει τις 80.000 όταν την περασμένη εβδομάδα δεν ξεπερνούσαν τις 50.000. Αν συνεχιστεί αυτή η μαζική κατάθεση προσφυγών κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης στην περίπτωση που τα δικαστήρια κάνουν δεκτές κάποιες από τις αιτιάσεις των πολιτών. Οι φορολογούμενοι προσφεύγουν μαζικά στις Δ.Ο.Υ. ζητώντας ουσιαστικά την ακύρωση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του νέου φόρου ή τη σημαντική μείωση των επιβαρύνσεων που αναγράφουν τα συγκεκριμένα σημειώματα.
 Την προηγούμενη εβδομάδα η Γενική Γραμματεία Εσόδων είχε εκδώσει εγκύκλιο που έδινε οδηγίες για τις προσφυγές. Συγκεκριμένα αναφερόταν ότι οι βασικότεροι λόγοι για τους οποίους οι φορολογούμενοι προσφεύγουν και ζητούν την διαγραφή ή τη σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι: