Σημαντικές οδηγίες - Πώς πρέπει να γίνεται η απολύμανση και ο καθαρισμός δημόσιων και ιδιωτικών χώρων

 Οι ειδικοί δίνουν τις απαραίτητες οδηγίες για την απολύμανση κατά τη φάση της επανεκκίνησης 

 Σημαντικές οδηγίες - Πώς πρέπει να γίνεται η απολύμανση και ο καθαρισμός δημόσιων και ιδιωτικών χώρωνΑπό τη Δευτέρα 4 Μαΐου, ο καθαρισμός και η απολύμανση των δημόσιων και ιδιωτικών χώρων συγκαταλέγονται στα βασικά μέτρα που για τη μείωση του κινδύνου από τον κορωνοϊό καθώς ξεκινά η επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς.    Η υιοθέτηση των καλύτερων πρακτικών, όπως αυτές αποτυπώνονται στις διεθνείς και εθνικές συστάσεις σε συνδυασμό με την τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επιτυχία της επαναλειτουργίας των εκπαιδευτικών και άλλων δομών, αλλά και να παραμείνουν.   

Οι γιατροί και καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών Βίκυ Μπενέτου, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου, Δημήτρης Παρασκευής, Νίκος Θωμαΐδης και Θάνος Δημόπουλος , συνόψισαν τις ειδικές οδηγίες για τον καθαρισμό και την απολύμανση δημόσιων χώρων, χώρων εργασίας, επιχειρήσεων, σχολείων και σπιτιών που εξέδωσε το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ. 

Αναφέρουν ότι οι οδηγίες είναι εύκολα εφαρμόσιμες και μπορούν να συνδράμουν ουσιαστικά στην ανάσχεση της μετάδοσης του SARS-CoV-2 σε δημόσιους χώρους, πανεπιστήμια, σχολεία και επιχειρήσεις κατά την περίοδο άρσης των περιοριστικών μέτρων στη χώρα μας.   

Οι 3 κύριοι άξονες δράσης και οι επιμέρους ενέργειες:   

1. Ανάπτυξη σχεδίου καθαρισμού και απολύμανσης   

-Προσδιορισμός των χώρων εφαρμογής των μέτρων Οι εσωτερικοί χώροι που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί από εργαζόμενους για 7 ή περισσότερες ημέρες χρειάζονται μόνο καθαρισμό ρουτίνας. Για τους εξωτερικούς χώρους διατηρούνται οι τρέχουσες πρακτικές καθαρισμού. -Προσδιορισμός του τρόπου απολύμανσης Θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο τύπος της επιφάνειας και η συχνότητα χρήσης της. Προτεραιότητα στην απολύμανση πρέπει να δίνεται σε επιφάνειες που χρησιμοποιούνται συχνά. Σκληρά και μη πορώδη υλικά, όπως γυαλί, μέταλλο ή πλαστικό, με ορατά βρώμικες επιφάνειες πρέπει να καθαρίζονται πριν από την απολύμανση. Απαιτείται πιο συχνός καθαρισμός και απολύμανση για τη μείωση της έκθεσης. Μαλακά και πορώδη υλικά όπως χαλιά, τάπητες ή καθίσματα, πρέπει να καθαρίζονται και να πλένονται επιμελώς και τακτικά. Πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να αφαιρεθούν και να μη χρησιμοποιούνται σε πολυσύχναστους χώρους. -Προσδιορισμός των αναγκαίων πόρων και του απαραίτητου εξοπλισμού Πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η διαθεσιμότητα προϊόντων καθαρισμού και εξοπλισμού ατομικής προστασίας κατά τη χρήση καθαριστικών και απολυμαντικών.   

2.Υλοποίηση και εφαρμογή σχεδίου καθαρισμού και απολύμανσης   

-Καθαρισμός ορατά ρυπαρών επιφανειών με σαπούνι και νερό πριν από την απολύμανση. 
-Επιλογή κατάλληλου καθαριστικού ή απολυμαντικού προϊόντος Προκρίνεται η χρήση απολυμαντικών εγκεκριμένων από την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ έναντι του ιού. Εναλλακτικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν αλκοολούχα διαλύματα με 70% περιεκτικότητα σε αλκοόλη ή διάλυμα χλωρίνης αποτελούμενο από 1/3 μεζούρας χλωρίνης και 3.8 λίτρα νερού. Είναι σημαντικός ο έλεγχος της ετικέτας πληροφοριών κάθε προϊόντος προς επιβεβαίωση της καταλληλότητάς του. -Τήρηση των οδηγιών της ετικέτας προϊόντος Η ετικέτα περιλαμβάνει πληροφορίες για την ασφάλεια του προϊόντος και οδηγίες εφαρμογής. Τα απολυμαντικά πρέπει να φυλάσσονται μακριά από παιδιά.   

3. Συντήρηση και αναθεώρηση σχεδίου   

-Συνέχιση του καθαρισμού ρουτίνας και της απολύμανσης Το σχέδιο καθαρισμού/απολύμανσης θα πρέπει να τηρείται ανελλιπώς και να αναθεωρείται με βάση τη διαθεσιμότητα απολυμαντικών και εξοπλισμού ατομικής προστασίας. Οι εμφανώς ρυπαρές επιφάνειες πρέπει να καθαρίζονται με σαπούνι και νερό πριν από την απολύμανση. Είναι αναγκαία η απολύμανση των τακτικά χρησιμοποιούμενων επιφανειών τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. 
-Τήρηση μέτρων ατομικής προστασίας Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται το συχνό πλύσιμο των χεριών, η χρήση μέτρων προστασίας για το πρόσωπο και η κατ'οίκον παραμονή για όσους έχουν ασθενήσει. 
-Τήρηση μέτρων που μειώνουν την πιθανότητα έκθεσης στον ιό Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η κοινωνική απόσταση, η διατήρηση τουλάχιστον 2 μέτρων απόστασης, ο περιορισμός της κοινής χρήσης αντικειμένων και η αποφυγή επισκέψεων σε πολυσύχναστους χώρους. 
Σημειώνεται ότι ο καθαρισμός με σαπούνι και νερό απομακρύνει τα μικρόβια και τις ακαθαρσίες από τις επιφάνειες, μειώνοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης της λοίμωξης COVID-19. 
Η απολύμανση σκοτώνει τα μικρόβια από τις επιφάνειες. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να μειωθεί περαιτέρω ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού.   




Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 
Πηγή: www.lifo.gr