F-35: Η Ελλάδα μπαίνει στο «κόλπο» – Ήδη η Αθήνα έχει ζητήσει εγγράφως ενημέρωση από τους Αμερικανούς – Τι είπε ο πρωθυπουργός

F-35: Η Ελλάδα μπαίνει στο «κόλπο» – Ήδη η Αθήνα έχει ζητήσει εγγράφως ενημέρωση από τους Αμερικανούς – Τι είπε ο πρωθυπουργός


Για πρώτη φορά σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο δια στόματος πρωθυπουργού γίνεται λόγος για απόκτηση των αμερικανικών μαχητικών 5ης γενιάς F-35. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρει σε συνέντευξή του ότι «θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση ώστε να αποκτήσουμε σε βάθος χρόνου και όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες αεροσκάφη F-35».

Το ελληνικό ενδιαφέρον για την απόκτηση του μαχητικού 5ης γενιάς δεν προέκυψε τώρα. Τόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια αλλά και τα επιτελεία έχουν τονίσει ότι έχουν γίνει διερευνητικές ενέργειες.
Ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης η κατασκευάστρια εταιρεία ενημέρωσε ότι έχει λάβει από την ελληνική πλευρά επίσημο αίτημα εκδήλωσης ενδιαφέροντος (Letter OfRequest). Αφορά μεταξύ άλλων τη διαθεσιμότητα προς τη χώρα μας και φυσικά την τιμή του αεροσκάφους.
Αλλά και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα αναφερόμενος στην αναβάθμιση των μαχητικών F-16 σε Viper τόνισε ότι αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα ώστε η Ελλάδα να περάσει και σε μαχητικό 5ης γενιάς, να αποκτήσει δηλαδή στο μέλλον και F-35.
Το οριστικό «πάγωμα» στην προμήθεια των αμερικανικών μαχητικών προς την Τουρκία με ενδεχόμενη οριστική αποπομπή της και από το πρόγραμμα συμπαραγωγής στο οποίο μετέχει φούντωσε τις φήμες ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να πάρει τη θέση της.
Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα αεροσκάφη F-35 τα οποία έχουν ήδη κατασκευαστεί με σκοπό να παραδοθούν στην Τουρκία-κάποια μάλιστα από αυτά βάφτηκαν και στα χρώματα της τουρκικής αεροπορίας-θα απορροφηθούν τουλάχιστον σε πρώτη φάση από την αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Διαβάστε τη συνέχεια στο Newpost.gr