Απογείωση του Χρηματιστηρίου με καύσιμα ...Γιάνη Βαρουφάκη

ος κειμένου
 Απογείωση του Χρηματιστηρίου με καύσιμα ...Γιάνη Βαρουφάκη
Εκτός από τις θέσεις που εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, στο κύμα των αγορών που εκδηλώθηκαν συνέβαλαν αποφασιστικά και συναντήσεις του Γιάνη Βαρουφάκη στο Σίτι του Λονδίνου τη Δευτέρα το βράδυ, όπου συναντήθηκε με δεκάδες ξένους επενδυτές και fund μανατζερς.Ο ξέφρενος χορός των αγορών ενισχύθηκε και από τους επενδυτές που είχαν ανοίξει σορτ θέσεις και ύστερα από τις νέες εξελίξεις αναγκάστηκαν να τις κλείσουν εσπευσμένα προχωρώντας σε μαζικές αγορές μετοχών.Το αποτέλεσμα ήταν για μία ακόμα φορά τις τελευταίες ημέρες ο τζίρος να φτάσει στα 220 εκατομμύρια ευρώ.Πρωταγωνίστριες για μία ακόμα ημέρα (θετικές αυτή τη φορά)ήταν οι τράπεζες των οποίων οι μετοχές ξεπέρασαν το 10% ενώ κάποιες από αυτές εντός της συνεδρίασης παρουσίαζαν άνοδο μεγαλύτερη και από 20%.Αλλά και οι άλλες μετοχές έκαναν υψηλές πτήσεις, αφού είναι χαρακτηριστικό πως η συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών που απαρτίζουν το γενικό δείκτη ανέβηκαν πάνω από 10%.Τώρα τα μάτια όλων των επενδυτών είναι στραμμένα στην αυριανή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και στις συναντήσεις που θα έχει ο Γιάνης Βαρουφάκης στη Γερμανία με τον Μάριο Ντράγκι και τον Βολφ. Σόιμπλε.

Θα είναι τρελοί οι Γερμανοί εάν απορρίψουν την πρόταση Βαρουφάκη ...είπε ο Πολ Κρούγκμαν


Υπέρ της πρόταση Βαρουφάκη για την έκδοση νέων ομολόγων για το ελληνικό χρέος τάσσεται ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν. 
«Ποιος είναι παράλογος τώρα» αναρωτιέται, στο blog του στους New York Times, αναφερόμενος.....στην πρόταση του Γιάνη Βαρουφάκη για το χρέος, χωρίς σε αυτή να υπάρχει το κούρεμα.
Όπως σημειώνει ο Πολ Κρούγκμαν, η πρόταση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών για ανταλλαγή χρέους είναι απολύτως λογική και δεν μπορεί να σκεφτεί με ποιο επιχείρημα οι Γερμανοί μπορεί να την απορρίψουν χωρίς συζήτηση.Όπως επισημαίνει, το κρίσιμο για την Ελλάδα είναι να χαλαρώσει η απαίτηση για μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να δημιουργηθεί το περιθώριο για ανάπτυξη.
«O Γιάνης Βαρουφάκης λέει πως δεν ενδιαφέρεται για το τι θα συμβεί με την ονομαστική αξία του χρέους. Αυτό που θέλουν αντίθετα είναι μια σημαντική, αλλά όχι τεράστια χαλάρωση της απαίτησης για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, από το 4,5% στο 1 με 1,5% του ΑΕΠ» γράφει ο κ. Κρούγμαν
«Δεν μπορώ να σκεφτώ ποιο επιχείρημα μπορεί να χρησιμοποιήσει η Γερμανία για να απορρίψει εξαρχής την πρόταση», σημειώνει ο κ. Κρούγκμαν. «Το σημαντικό είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μια λογική πρόταση. Η επόμενη κίνηση πρέπει να γίνει από τους πιστωτές» καταλήγει.Αν η Γερμανία πιστεύει ότι οι Έλληνες απαιτούν πολλά, η απάντηση είναι ότι βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση, ελπίζω σε μια διαπραγμάτευση που δεν βασίζεται στην απειλή ότι η ΕΚΤ θα καταστρέψει τις ελληνικές τράπεζες, σημειώνει.«Το σημαντικό είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μια λογική πρόταση. Η επόμενη κίνηση πρέπει να γίνει από τους πιστωτές» καταλήγει.

Προετοιμάζουν το έδαφος οι Γερμανοί για τις αποζημιώσεις;

spiegel 1
Πρωτοσέλιδο στο Spiegel «Ελληνικές απαιτήσεις για επανορθώσεις: Η ληστεία τράπεζας από τους Ναζί» είναι ο τίτλος άρθρου που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού «Der Spiegel».Το δημοσίευμα κάνει λόγο για δάνειο ύψους 476 εκατομμυρίων κατοχικών μάρκων, που χορήγησε η Τράπεζα της Ελλάδος το 1942 στο γερμανικό Ράιχ, το οποίο η Γερμανία ποτέ δεν αποπλήρωσε.«Ξανά και ξανά και ιδιαίτερα από τότε που στην Ελλάδα ανέλαβε η νέα κυβέρνηση κυκλοφορεί στην Αθήνα η ιδέα: δεν θα μπορούσαμε να ζητήσουμε αυτά τα χρήματα, να μπαλώσουμε έτσι την τρύπα στον ελληνικό προϋπολογισμό και ταυτόχρονα να «τη φέρουμε» στους αντιπαθητικούς Γερμανούς;» αναφέρει ο συντάκτης και προσθέτει ότι η επιστημονική υπηρεσία της γερμανικής Βουλής υπολόγισε το 2012 την αξία του δανείου με τους τόκους στα 8,25 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ γνωμοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης το υπολογίζει σε 11 δισεκατομμύρια.

Στο άρθρο τονίζεται ότι «όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παντού στην Ευρώπη οικονομικοί εμπειρογνώμονες των Ναζί λεηλάτησαν χώρες υπό κατοχή με ανέντιμες μεθόδους».

olympia