.Ο μικρός Ομράν και η προπαγάνδα του πολέμου


Η φωτογραφία ενός τραυματισμένου παιδιού στο Χαλέπι δεν μπορεί παρά να συγκινεί. Ομοίως η πληροφορία της Διεθνούς Αμνηστίας για τη φοβερή κατάσταση στις φυλακές της Συρίας με τους βασανισμούς και τους 18000 θανάτους σοκάρει. Και για τις δύο περιπτώσεις η ευθύνη αποδίδεται από τους διακινητές των "ειδήσεων" στον Άσαντ που χτυπάει όσους του αντιτίθενται.
 Αυτό το μπαράζ δημοσιευμάτων εναντίον του Άσαντ (που σημειωτέον δεν διακρίνεται για τη δημοκρατικότητά του, αντιθέτως) δημιουργεί υποψίες, καθώς τα εγκλήματα των τζιχαντιστών του Ισλαμικού κράτους φαίνεται να μην υφίστανται πλέον, ούτε βεβαίως να απασχολεί η κατάσταση στις φυλακές του Ερντογάν. Πολύ δε περισσότερο που οι ειδήσεις είναι άγνωστης προέλευσης. Δεν έχουμε δηλαδή αναφορά των πηγών.
 Όσο για την μη κυβερνητική οργάνωση, τη Διεθνή Αμνηστία, ο ρόλος της δεν είναι πάντα καθαρός. Αποδίδει πάντως τις πληροφορίες της σε μαρτυρίες φυλακισμένων, που είδαν «το αίμα να τρέχει σαν ποτάμι» στις συριακές φυλακές! Ιδού, επίσης, το συγκινητικό, πλην ανυπόγραφο, κείμενο για τον μικρό Ομράν Ντακνίς: «Ο Ομράν είναι μόλις 5 ετών και είναι ακόμα ένα θύμα των βομβαρδισμών στην Συρία. Όχι, δεν πέθανε. Όμως η εικόνα του λίγο μετά τον τραυματισμό του είναι γροθιά στο στομάχι.  Λίγο μετά τον βομβαρδισμό της γειτονιάς Κατέρζι στο Χαλέπι τρέχουν όλοι να βρουν επιζώντες. Ένας άνδρας παίρνει στην αγκαλιά του μέσα από τα συντρίμμια τον μικρό Ομράν. Τον μεταφέρει στο ασθενοφόρο. Είναι καλυμμένος με σκόνη. Τα ποδαράκια του ίσα που βγαίνουν από την καρέκλα του ασθενοφόρου. Αλλά αυτό που σοκάρει δεν είναι ούτε τα αίματα στο κεφαλάκι του, ούτε η σκόνη που τον έχει καλύψει από πάνω μέχρι κάτω. Είναι, το βλέμμα του.
Ο μόλις 5 ετών Ομράν κοιτάζει το κενό. Το σοκ στο βλέμμα του δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Το παιδάκι σκουπίζει το κεφαλάκι του από τα αίματα και δεν βάζει τα κλάματα όπως θα περίμενε κανείς. Σκουπίζει τα αίματα στην καρέκλα και εξακολουθεί να κοιτάζει το κενό. Ο μικρός Ομράν είναι ένα από τα 5 παιδάκια που τραυματίσθηκαν στον βομβαρδισμό των δυνάμεων του Άσαντ στην γειτονιά αυτή του Χαλεπίου.  Η φωτογραφία του κάνει τον γύρο του κόσμου, κυρίως μέσα από τα social media. Η συγκεκριμένη επίθεση έγινε την Τετάρτη (17/08/2016). Ο Ομράν μεταφέρθηκε στο πιο κοντινό νοσοκομείο που έχει γίνει κι αυτό στόχος επίθεσης από τις δυνάμεις του Ασαντ. Συνολικά περίπου 12 παιδιά δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο του Χαλεπίου μόνο την Τετάρτη».  Αυτοί που γράφουν για τον μικρό Ομράν και τα άλλα παιδιά, είναι βέβαιο ότι δεν ενδιαφέρονται για την τύχη τους, δεν μιλούν για το σταμάτημα του πολέμου, που προκαλεί τον θάνατο τόσων παιδιών είτε από τις βόμβες είτε από τους διακινητές στη θάλασσα του Αιγαίου. Ένας είναι ο στόχος τους, να φύγει ο Άσαντ, καθώς στέκεται εμπόδιο στα συμφέροντα των δυτικών, στα δικά τους δηλαδή συμφέροντα. Γι’ αυτό πρέπει να διακρίνουμε την πληροφόρηση από την αποπληροφόρηση, να αποκαλύπτουμε πίσω από τις λέξεις την προπαγάνδα…
Γιατί εδώ έχουμε μία καθαρή προπαγάνδα που χρησιμοποιεί με θράσος και απίστευτο κυνισμό ακόμα και τα θύματά της, όπως τον μικρό Ομράν. Δεν προστρέχουν να του παράσχουν βοήθεια, να του πλύνουν τις πληγές, να του καθαρίσουν τα αίματα. Τον στήνουν σε μία καρέκλα και τον φωτογραφίζουν. Ο Ομράν μετατρέπεται έτσι σε επικοινωνιακή βόμβα των δυτικών εναντίον του καθεστώτος Άσαντ... Ένας δυτικός "πύραυλος" αντι-Άιλαν που στρέφεται εναντίον του συριακού καθεστώτος αυτή τη φορά.
Έτσι, τα θύματα "πεθαίνουν" δυο φορές, μία από τη Σκύλλα και άλλη μία από τη Χάρυβδη...

ArtiNews