Τι ισχύει για τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα τις αργίες

Πώς αμείβονται όσοι δουλεύουν τον ΔεκαπενταύγουστοΑνακοίνωση για τον τρόπο που αμείβονται όσοι δουλεύουν την αργία του Δεκαπενταύγουστου εξέδωσε η ΓΣΕΕ.
Όπως αναφέρει η Συνομοσπονδία, η  15η Αυγούστου έχει καθοριστεί από τον νόμο ως υποχρεωτική αργία και βάσει αυτού απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που λειτουργούν νόμιμα Κυριακές και αργίες.

Η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός του ρεπό με την ημέρα της αργίας.
Αναλυτικότερα, ως προς την αμοιβή της Πέμπτης 15ης Aυγούστου 2019, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, ισχύουν τα εξής:
Στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν καταβάλλεται χωρίς κάποια προσαύξηση το σύνηθες ημερομίσθιο σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, ενώ σε όσους αμείβονται με μισθό καταβάλλεται ο μηνιαίος μισθός τους.
Για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν δικαιούνται:
  •  Αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
  • Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:
    -Εάν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν τη 15η Aυγούστου, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν.
    -Εάν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές από τον νόμο αργίες, οφείλεται μόνο προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
Τέλος, σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (π.χ. από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.