Τράπεζες: Διώχνουν με νέα εθελουσία πάνω από 5.000 υπαλλήλους!

Νέο «μαχαίρι» σε προσωπικό και καταστήματα ετοιμάζουν οι τράπεζες. Εως το τέλος του 2020 θα προχωρήσουν στη μείωση των καταστημάτων τους κατά 50%...


... κίνηση που θα φέρει και σημαντική μείωση των εργαζομένων, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι την επόμενη τριετία θα αποχωρήσουν περισσότεροι από 5.000 υπάλληλοι.
Ειδικότερα, τα σχέδια που έχουν καταρτίσει οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών προβλέπουν ότι τη διετία 2019-2020 θα κλείσουν συνολικά τα 1.000 από τα 2.000 καταστήματα που βρίσκονται εν λειτουργία σήμερα. Στην απόφαση αυτή οδηγήθηκαν βάσει μελετών που έχουν στα χέρια τους και δείχνουν ότι κάθε πιστωτικό ίδρυμα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 300 καταστήματα σε όλη τη χώρα.
Φυσικά, το κλείσιμο των καταστημάτων δεν θα γίνει αναίμακτα, καθώς θα επιφέρει σημαντική συρρίκνωση του αριθμού των εργαζομένων. Ηδη από τις αρχές του έτους έως τον Ιούνιο αποχώρησαν με προγράμματα εθελουσίας εξόδου 2.000 εργαζόμενοι. Συγκεκριμένα, 1.000 άτομα από την Τράπεζα Πειραιώς, 600 από την Alpha Bank, 400 από τη Eurobank, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα εθελουσίας της Εθνικής Τράπεζας με στόχο την αποχώρηση 500 υπαλλήλων.
Σύμφωνα με τα πλάνα αναδιάρθρωσης που καλούνται να συνεχίσουν να εφαρμόζουν οι τράπεζες έως το 2021, η ανάγκη μείωσης του προσωπικού εκπορεύεται και από την αλλαγή της φύσης της τραπεζικής δουλειάς, αφού οι τράπεζες δεν αναλώνονται πλέον μόνο στη χορήγηση δανείων, αλλά και στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.