Η Εθνική τράπεζα προχώρησε στην πώληση 2 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων στις CarVal Investors και την Intrum AB

Η Εθνική Τράπεζα ανακοινώνει ότι έχει συνάψει συμφωνία με την CarVal Investors και την Intrum AB, για τη διάθεση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων, μη εξασφαλισμένων δανείων λιανικής και μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, το ανεξόφλητο κεφάλαιο του οποίου ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ περίπου.Η CarVal και η Intrum, διαθέτουν,όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, σημαντική εμπειρία στην εξυπηρέτηση αυτού του είδους χαρτοφυλακίων και είναι αναγνωρισμένες για την αξιοπιστία των πρακτικών και μεθόδων τους.Η συναλλαγή αποτελεί μέρος της στρατηγικής της ΕΤΕ για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και είναι σύμφωνη με το σχέδιο μείωσής τους που υπέβαλε η Τράπεζα στον SSM. Το τίμημα της συναλλαγής, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 6% του συνολικού ανεξόφλητου κεφαλαίου, θα ενισχύσει το δείκτη CET 1 της Τράπεζας κατά περίπου 18 μ.β..Ο Παύλος Μυλωνάς, ασκών καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας, δήλωσε: «Η Εθνική Τράπεζα είναι απόλυτα αφοσιωμένη στην επίτευξη του στόχου της όσον αφορά τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, με τις πωλήσεις να αποτελούν έναν από τους στρατηγικούς της πυλώνες. Το τίμημα αναδεικνύει την ποιότητα του ενεργητικού της Εθνικής Τράπεζας και αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στη προοπτική ανάκαμψης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».
Σχετικά με τη συναλλαγή, ο Τζέιμς Σάκετ, Principal της CarVal δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι με την ολοκλήρωση της συναλλαγής αυτής με την ΕΤΕ και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε στενά σε ευκαιρίες που θα προκύψουν μελλοντικά στην ελληνική αγορά, όπου διαβλέπουμε ισχυρό αναπτυξιακό δυναμικό. Η συναλλαγή αυτή αποδεικνύει την ικανότητά μας να προσφέρουμε σύνθετες λειτουργικές λύσεις στην Ελλάδα, τις οποίες έχουμε αναπτύξει μέσα από την ευρεία διεθνή εμπειρία μας σε πιστωτικά ζητήματα τα τελευταία 30 χρόνια».
Αντίστοιχα, ο Μίκαελ Έρικσον, διευθύνων σύμβουλος της Intrum, δήλωσε: «Ακόμα μια φορά έχουμε την τιμή και τη χαρά να μας προτιμά ένα κορυφαίο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, καθώς συνεργαζόμαστε με την ΕΤΕ για την επίτευξη των στόχων της όσον αφορά τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων».Η εξυπηρέτηση του χαρτοφυλακίου θα πραγματοποιηθεί από την QQuant Master Servicer, εταιρεία εξυπηρέτησης ΜΕΑ που έχει λάβει άδεια λειτουργίας και ρυθμίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος σύμφωνα με τον Νόμο 4354/2015.Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2018.
ΠΗΓΗ