Ιγνατίου: Το Κογκρέσο ανέλαβε να σώσει την Αμερική – Σε “πόλεμο” με την Τουρκία!


President Barack Obama delivers a health care address to a joint session of Congress at the United States Capitol in Washington, D.C., Sept. 9, 2009. (Official White House Photo by Lawrence Jackson) This official White House photograph is being made available only for publication by news organizations and/or for personal use printing by the subject(s) of the photograph. The photograph may not be manipulated in any way and may not be used in commercial or political materials, advertisements, emails, products, promotions that in any way suggests approval or endorsement of the President, the First Family, or the White House.
Οι αντιδράσεις από την πλευρά του Κογκρέσου προμηνύουν «πόλεμο», ήταν η πρώτη αντίδραση διπλωμάτη με γνώση της υπόθεσης της αγοράς και της παραλαβής πλέον από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος S-400, τα πρώτα εξαρτήματα του οποίου έφτασαν χθες σε αεροδρόμιο της Άγκυρας.Οι βουλευτές και οι γερουσιαστές και των δύο παρατάξεων ακόνισαν χθες τα μαχαίρια τους και δείχνουν αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν, όχι μόνο τον πρόεδρο της Τουρκίας, αλλά και τον Αμερικανό Πλανητάρχη αν παραμείνει απαθής…


Ο Ταγίπ Ερντογάν, ο απόλυτος άρχοντας της κατοχικής δύναμης, έφτυσε στα μούτρα τον πρόεδρο της Αμερικής και τους συνεργάτες του. Δεν τους φοβήθηκε και προχώρησε στους σχεδιασμούς του. Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση και εάν δεν αντιδράσουν σύντομα θα χάσουν εντελώς το παιγνίδι με την Τουρκία, η οποία παίζει πλέον ανοικτά το ρωσικό παιγνίδι.Η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η Αμερική βρέθηκε προ εκπλήξεως. Όσοι στην κυβέρνηση -με πρώτο τον Ντόναλντ Τραμπ- πίστευαν ότι έλεγχαν το παιγνίδι εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα.Εάν η Ουάσιγκτον δεν επιβάλει κυρώσεις άμεσα και δεν ακυρώσει τώρα τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών F-35, θα απωλέσει ένα σημαντικό στρατηγικό παιγνίδι στην ευρύτερη γειτονιά μας. Εκτός εάν ανακοινώσει στρατηγικά αντίμετρα χρησιμοποιώντας τον άξονα της ανατολικής Μεσογείου. Είναι η μόνη κίνηση που θα την διασώσει.Οι πληροφορίες από την Ουάσιγκτον ποικίλουν. Ακούστηκε ακόμα και ότι η Αμερική επιδιώκει ένα συμβιβασμό. Η λέξη από μόνη της είναι ένα κέρδος για την Τουρκία. Διότι σημαίνει πως το ρωσικό σύστημα θα παραμείνει στη χώρα. Άλλωστε, ο Ερντογάν κέρδισε χθες πολλούς πόντους στο εσωτερικό μέτωπο και τούτη τη στιγμή αυτό τον ενδιαφέρει. Οποιαδήποτε υποχώρηση εξασφαλίσει από την Αμερική θα τον καταστήσει πανίσχυρο και άτρωτο. Αυτό θέλουν οι Αμερικανοί;
Πάντως μία δοκιμασμένη πηγή μας είπε ότι ο Λευκός Οίκος θα ανακοινώσει κυρώσεις μετά τους εορτασμούς του Ταγίπ Ερντογάν για τη νίκη του εναντίον των πραξικοπηματιών, στις 15 Ιουλίου 2016. Η πληροφορία δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί από τις αμερικανικές υπηρεσίες.
Στο Πεντάγωνο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραμένουν στη θέση τους και δεν υποχωρούν. Ότι είπαν μέχρι σήμερα δεν το παίρνουν πίσω. Επικρατεί ένας απίστευτος θυμός για τον Ερντογάν και τους συνεργάτες του.
Ο εκτελών χρέη υπουργού Άμυνας Μαρκ Έσπερ, πήρε μία γεύση της τουρκικής προκλητικότητας κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ. Ήταν αποδέκτης και της τουρκικής ειρωνείας. Λίγο-πολύ του είπε, αγνοώντας κάθε προειδοποίηση ότι …σκέφτονται να πάρουν και το αμερικανικό σύστημα Patriot! Οι Αμερικανοί θερίζουν ότι έσπειραν. Αυτοί έχουν την ευθύνη για όσα τους συμβαίνουν.
Την παρτίδα καλείται να κερδίσει τώρα το Κογκρέσο και να διασώσει το γόητρο της Αμερικής. Σημαντικοί βουλευτές και γερουσιαστές και των δύο κομμάτων επιτέθηκαν με σφοδρότητα εναντίον της Τουρκίας. Όχι μόνο δεν κάνουν πίσω αλλά απείλησαν με «κόλαση» την κατοχική δύναμη.
«Ο Πρόεδρος Ερντογάν», τονίζουν, «έκανε μια πολύ σαφή επιλογή. Δυστυχώς, έκανε σαφώς τη λάθος επιλογή», υπογραμμίζουν οι βουλευτές που ασχολούνται με το ζήτημα. Και στέλνουν το μήνυμα που δεν μπορεί να το αγνοήσει ο ηγέτης της κατοχικής δύναμης.
«Τους έχουμε προειδοποιήσει ότι η απόκτηση του συστήματος S-400 θα ενεργοποιήσει κυρώσεις», τονίζεται εμφαντικά.
Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε και όποιον πάρει μαζί του είναι το μήνυμα που εκπέμπουν οι Αμερικανοί νομοθέτες και των δύο κομμάτων, που έδειξαν αποφασιστικότητα με τη σαφή προειδοποίηση ότι «κανείς δεν παίζει με την Αμερική».
Οι επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής υπογράμμισαν:
«Έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα την Τουρκία και τον πρόεδρο Ερντογάν ότι η παραλαβή του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας S-400 θα έχει σοβαρές συνέπειες στην σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35.
Τους έχουμε προειδοποιήσει ότι η απόκτηση του συστήματος S-400 θα ενεργοποιήσει κυρώσεις.
Υποστηρίξαμε την προσφορά της κυβέρνησης για την πώληση του συστήματος PATRIOT για την κάλυψη των αναγκών της Τουρκίας στον τομέα της αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας.
Ο Πρόεδρος Ερντογάν έκανε μια πολύ σαφή επιλογή. Δυστυχώς, έκανε σαφώς τη λάθος επιλογή».
Οι επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων, τόνισαν:
«Αποδεχόμενος την παράδοση των S-400 από τη Ρωσία, ο Πρόεδρος Ερντογάν επέλεξε μια επικίνδυνη συνεργασία με τον Πούτιν εις βάρος της ασφάλειας, της οικονομικής ευημερίας και της ακεραιότητας της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.
Σε ισχυρή, διακομματική βάση, το Κογκρέσο έχει ξεκαθαρίσει ότι θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για την λανθασμένη απόκτηση των S-400 από τον πρόεδρο Ερντογάν, μια ανησυχητική ένδειξη της στρατηγικής ευθυγράμμισης με τη Ρωσία του (Βλαντίμιρ) Πούτιν και απειλή για το πρόγραμμα των F-35.
Ως αποτέλεσμα, προτρέπουμε τον πρόεδρο Τραμπ να εφαρμόσει πλήρως τις κυρώσεις όπως απαιτείται από τον Νόμο για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA).
Ως αποτέλεσμα, παροτρύνουμε τον Πρόεδρο Τραμπ να εφαρμόσει πλήρως τις κυρώσεις, όπως απαιτεί ο νόμος, σύμφωνα με τον Νόμο περί Καταπολέμησης της Κυρώσεως από την Αμερική.
Επιπλέον, ενώ όλες οι παραδόσεις υλικών F-35 παραμένουν απεριόριστα ανασταλμένες, καλούμε το Υπουργείο Άμυνας να προχωρήσει στον τερματισμό της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35. Επιπλέον, ενώ όλες οι παραδόσεις των σχετικών εξοπλιστικών υλικών με τα F-35 παραμένουν επί αόριστο σε αναστολή, καλούμε το υπουργείο Άμυνας να προχωρήσει στον τερματισμό της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35.
Δεν ήταν απαραίτητο να οδηγηθούμε σε αυτό το σημείο. Δυστυχώς, όμως, ο πρόεδρος Ερντογάν απέρριψε τις πολλαπλές προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών για τη διατήρηση της στρατηγικής σχέσης που θα επέτρεπαν στην Τουρκία να υπερασπιστεί τον εναέριο χώρο της με τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 και το σύστημα αεροπορικής άμυνας Patriot.
Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και ελπίζουμε ότι η στρατηγική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας θα ξεπεράσει αυτή την οπισθοδρόμηση. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη βελτίωση της συνεργασίας μας δεν θα είναι εφικτή εφόσον ο πρόεδρος Ερντογάν παραμείνει σταθερός στην εμβάθυνση των δεσμών με τον Βλαντιμίρ Πούτιν εις βάρος της οικονομικής ευημερίας της Τουρκίας και της ασφάλειας της συμμαχίας του ΝΑΤΟ».
Είναι σημαντικό ότι ο κ. Εσπερ έστειλε το μήνυμα στην Τουρκία ότι η αμερικανική θέση παραμένει η ίδια και δεν έχει αλλάξει. Δηλαδή η κατοχική δύναμη δεν μπορεί να έχει και τους S-400 και τα προηγμένα μαχητικά F-35. “Είμαστε ενήμεροι για την παραλαβή των S-400 από την Τουρκία. Η στάση μας όσον αφορά τα F-35 δεν έχει αλλάξει», τόνισε ο κ. Έσπερ, που ανέλαβε να επαναλάβει τη θέση αυτή στον κ. Ακάρ, με τον οποίο συνομίλησε χθες το απόγευμα.
Ένας άλλος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στην ιστοσελίδα Ahval:
“Γνωρίζουμε τις αναφορές ότι η Τουρκία έχει παραλάβει το S-400. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Τραμπ στη σύνοδο της G20 (στην Οσάκα της Ιαπωνίας) πριν από τη συνάντησή του με τον Ερντογάν, είναι ένα πρόβλημα, δεν υπάρχει αμφιβολία”…
Μεγαλύτερη σημασία απ’ όλα όσα ειπώθηκαν έχουν οι δηλώσεις του διορισθέντος από τον κ. Τραμπ στη θέση του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ. Δήλωσε από την πλευρά του, μια μέρα πριν τη χθεσινή αρνητική εξέλιξη, ότι η Τουρκία δεν θα πρέπει να λάβει τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 που έχει αγοράσει και θα πρέπει να αποβληθεί από το πρόγραμμα F-35 εάν γίνει η παράδοση των S-400.
Συγκεκριμένα, ο σημερινός αρχηγός του Στρατού στρατηγός Μάρκ Μίλεϊ, δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Ένοπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας:
“Εάν επιβεβαιωθεί, η σύστασή μου θα είναι να σταματήσει η μεταφορά των αεροσκαφών F35 στην Τουρκία και να «χαλαρώσω» την Τουρκία από το πρόγραμμα κατασκευής των F-35 εάν η Τουρκία δεχτεί την παράδοση του S-400”.
Ο «Άγνωστος Χ» παραμένει και τώρα ο πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος μέχρι της στιγμής συμπεριφέρεται σαν …«κότα». Εκτός αν αποφασίσει ότι η προσβολή για την Αμερική έχει και τα όριά της. Και φερθεί όπως πέρυσι το καλοκαίρι, όταν με ένα μήνυμα στο Twitter, οδήγησε σε μερική κατάρρευση την τουρκική οικονομία… Πάντως, μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είπε τίποτα…

Πηγή: hellasjournal.com