Έρχονται τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Πώς γίνεται η διαδικασία

Τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και πριν το Πάσχα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη που θα επιτρέψει και φέτος στους κατόχους αυτοκίνητων οι οποίοι έχουν καταθέσει στην Εφορία τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους να τις πάρουν πίσω πληρώνοντας όχι το ετήσιο ποσό των τελών κυκλοφορίας αλλά ποσό που θα αναλογεί στους μήνες για τους οποίους αίρεται η ακινησία.Έρχονται τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα
Με την ενεργοποίηση της ρύθμισης,  οι φορολογούμενοι θα μπορούν να κυκλοφορήσουν στους ελληνικούς δρόμους με το αυτοκίνητό τους για ένα μήνα, για τρεις μήνες ή μέχρι το τέλος του έτους με τους με τους εξής όρους:
1. Για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός, καταβάλλονται τα 2/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Δηλαδή πληρώνετε τέλη κυκλοφορίας για 2 μήνες.
2. Για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών, καταβάλλονται τα 4/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Για τους 3 μήνες θα πρέπει να πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας που αντιστοιχούν σε 4 μήνες.
3. Για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος του έτους (31.12.2019), καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας που απομένουν από την ημερομηνία της άρσης μέχρι και το τέλος του έτους συν 2/12 των αναλογούντων ετήσιων τελών. Δηλαδή καταβάλλεται η αναλογία των τελών για κάθε μήνα, συν τα τέλη δύο μηνών ακόμη.
Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης ΙΧ 1.400 κυβικών εκατοστών με ετήσια τέλη κυκλοφορίας 255 ευρώ θέλει τον Ιούλιο να πάρει πίσω τις πινακίδες κυκλοφορίας του αυτοκινήτου για έναν μήνα. Στην περίπτωση αυτή θα πληρώσει 42,50 ευρώ (2/12). Αν θέλει το αυτοκίνητό του για τρεις μήνες θα πρέπει να πληρώσει 85 ευρώ (4/12), ενώ αν το χρειάζεται μέχρι το τέλος της χρονιάς τότε θα πρέπει να καταβάλει τέλη για 6 μήνες και θα πληρώσει 170 ευρώ (πληρώνονται 8/12).
Αξίζει να σημειωθεί ότι στον υπολογισμό του ποσού των τελών κυκλοφορίας, ο μήνας που γίνεται η άρση της ακινησίας λογίζεται ως ολόκληρος μήνας, ανεξάρτητα από την ημερομηνία της άρσης, εάν δηλαδή αυτή γίνεται στην αρχή ή στο τέλος του μήνα.

Πώς γίνεται η διαδικασία

Ο φορολογούμενος - ιδιοκτήτης του ΙΧ πρέπει να επισκεφθεί την αρμόδια ΔΟΥ όπου κατέθεσε τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας και να υποβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Η διαδικασία ολοκληρώνεται αυθημερόν.
Με την κατάθεση των δικαιολογητικών θα παραλάβει τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος καθώς και μια δήλωση άρσης ακινησίας.
Τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να έχει μαζί του είναι:
- Βεβαίωση ακινησίας.
- Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο του αιτούντος.
- Αποδεικτικό πληρωμής τελών κυκλοφορίας.
- Ασφαλιστήριο συμβόλαιο σε ισχύ.