ΕΝΦΙΑ: Πότε θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά στο Taxis


ΕΝΦΙΑ: Πότε θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά στο Taxis
Όπως ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα αναρτηθούν στο Taxis μέχρι τις 31 Αυγούστου.
Ειδικότερα, η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε ότι «ενόψει της έναρξης των εργασιών για την εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ 2019, η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) έτους 2019 δεν θα είναι διαθέσιμη από σήμερα, Παρασκευή, 16 Αυγούστου, στις 11 π.μ., και μέχρι την ολοκλήρωση της έκδοσης- ανάρτησης των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ 2019 και το άνοιγμα των τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ 2019. Η ανάρτηση των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού θα πραγματοποιηθεί μέχρι την 31η Αυγούστου».

Παράλληλα, «η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) 2020, δεν θα είναι διαθέσιμη στις 16/8, μεταξύ 11.00 και 15.00. Όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες του Περιουσιολογίου (όπως το Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, υποβολές δηλώσεων Ε9 ετών 2010- 2018), θα είναι διαθέσιμες κανονικά, καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών».
Σημειώνεται ότι τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα περιλαμβάνουν μειώσεις στον φόρο κατά 10%- 30% για όλα τα φυσικά πρόσωπα, με βάση τις διατάξεις που ψηφίστηκαν στα τέλη Ιουλίου.
Η μείωση αυτή κυμαίνεται ανάλογα με τη συνολική αξία της περιουσίας των φυσικών προσώπων ως εξής:
*Για αξία ακίνητης περιουσίας έως 60.000 ευρώ, μείωση κατά 30%
*Για αξία ακίνητης περιουσίας έως 70.000 ευρώ, μείωση κατά 27%
*Για αξία ακίνητης περιουσίας έως 80.000 ευρώ, μείωση κατά 25%
*Για αξία ακίνητης περιουσίας έως 1.000.000 ευρώ, μείωση κατά 20% και
*Για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ, μείωση κατά 10%.
Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες και στο σύνολο του φόρου (κύριο και συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ) θα εφαρμοστεί ο μειωτικός συντελεστής 10%- 30%, ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας. Στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν συνυπολογίζεται η αξία των δικαιωμάτων επί των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, ενώ η μείωση εφαρμόζεται επί του ΕΝΦΙΑ που προκύπτει μετά τον προσδιορισμό των μειώσεων του άρθρου 7 του ν. 4223/2013 (Α ́ 287).
Ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2019 (ταυτόχρονα με τη 2η δόση του φόρου εισοδήματος) και την τελευταία έως τις 31 Ιανουαρίου 2020.

Βάσεις 2019: Πότε θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις από το υπουργείο Παιδείας [λίστα]


Θέμα λίγων ημερών αποτελεί η ανακοίνωση των Βάσεων 2019 που θα καθορίσουν την εισαγωγή των υποψηφίων στα πανεπιστήμια της χώρας.
Οι Βάσεις 2019, στις οποίες προβλέπουν μεγάλες ανατροπές οι εκπαιδευτικοί αναλυτές, κατά πάγια τακτική του υπουργείου Παιδείας ανακοινώνονται την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.
Αυτό αναμένεται να γίνει και φέτος, βάζοντας τέλος στην αγωνία των περίπου 81.900 υποψηφίων των πανελληνίων εξετάσεων 2019.
Οι ανακοινώσεις των βάσεων εισαγωγής τα προηγούμενα χρόνια
α προηγούμενα χρόνια το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ως εξής τις βάσεις εισαγωγής:
2018: Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2018
2017: Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2017
2016: Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2016
2015: Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2015
2014: Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2014
2013: Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2013
Βάσει των παραπάνω, οι βάσεις 2019 αναμένεται να ανακοινωθούν επισήμως στο διάστημα από τις 24 έως τις 29 Αυγούστου. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας ο αριθμός των εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 θα φτάσει τους 78.000.




Το 2018 οι εισακτέοι ανήλθαν στους 74.692, ενώ το 2017 σε 70.726. Ο φετινός των εισακτέων φανερώνει μια αύξηση της τάξης του 5% (κατά 3.643 θέσεις) σε σχέση με το 2018.

Καταναλώνουμε ακόμα και την καταστροφή μας

Γιώργος X. Παπασωτηρίου



Περνούσα από το θαυμάσιο δάσος της Εύβοιας, που καίγεται σήμερα, πριν από δέκα μέρες. Μου έκανε εντύπωση η πυκνότητα, η ομορφιά, αλλά και τα ξερά χορτάρια καθώς και το όνομα μιας απόμερης ταβέρνας: "Η ταβέρνα του πεθαμένου"! Τι μπορεί να προσφέρει, αλήθεια, ο θάνατος; Η παράνοια της κερδοσκοπίας φθάνει στο σημείο να πουλάει ακόμα και την καταστροφή. Γιατί κάποιοι την καταναλώνουν. Ο θάνατος γίνεται ανάγνωσμα και θέαμα. Σε λίγο για χάρη του κέρδους θα πουλάμε ακόμα και το θάνατό μας!
Ο Αμάρτυα Σεν λέει πως «Η ιδέα του καπιταλισμού έπαιξε όντως σημαντικό ρόλο ιστορικά, αλλά σήμερα αυτή η χρησιμότητα δεν αποκλείεται να έχει σχεδόν εξαντληθεί». Εμείς, λέμε, ότι όχι μόνο έχει εξαντληθεί αλλά οδηγεί και στην οικολογική, στην πολιτισμική και στην ανθρωπιστική καταστροφή. Η απορρύθμιση του κλίματος, η ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση, η αποψίλωση των δασών, η απώλεια της βιοποικιλότητας, η αύξηση των περιβαλλοντικών καταστροφών, όλα οδηγούν στην απάλειψη της ζωής, στην κατάρρευση του ανθρώπινου πολιτισμού.
Κι όμως κάποιοι βρίσκουν τρόπο να εκμεταλλευθούν ακόμα και την καταστροφή. Όχι την "δημιουργική καταστροφή" του Σουμπέτερ, αλλά την οριστική καταστροφική, την τελική λύση, την εξαφάνιση της ζωής στον πλανήτη που λέγεται Γη.

Διαβάζω μερικά άρθρα:

  • "Collapsology: το στοίχημα της κατάρρευσης" (France Culture, 16 Μαρτίου 2019).
  • "Yves Cochet: Η ανθρωπότητα θα μπορούσε να εξαφανιστεί το 2050" ( Le Parisien, 7 Ιουνίου 2019).
  • «Collapsology: το τέλος του κόσμου, μια ευκαιρία;»(Geo, 24 Οκτωβρίου 2018).

Ναι, καλά διαβάσατε, "το τέλος του κόσμου..." παρουσιάζεται ως "μια ευκαιρία"! Τρέλλα!

Στα μέσα ενημέρωσης, η καταναλωτική ζήτηση για την "αποκάλυψη" είναι τέτοια που το τηλεοπτικό κανάλι France 2 μεταδίδει μια πρόβλεψη για τον Δεκέμβριο του 2029 στο ντοκιμαντέρ "Τέλος του κόσμου: και αν ήταν σοβαρό; (20 Ιουνίου 2019). Στην οθόνη, οι Γάλλοι στρατιώτες οργανώνουν ουρές στα τελευταία σημεία πόσιμου ύδατος, καταστρέφονται τα δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτρικού ρεύματος, οι περιπλανώμενοι περιφέρονται και σκοτώνουν, οι πρόσφυγες του κλίματος συρρέουν στην Ευρώπη.
Κι εμείς τι κάνουμε απέναντι στους βρυκόλακες του κέρδους και του θανάτου;
"Δεν θέλω να ελπίζετε, θέλω να πανικοβληθείτε. Θέλω να φοβάστε κάθε μέρα σαν κι εμένα. Και τότε θέλω να ενεργήσετε", δήλωσε η Σουηδική περιβαλλοντολόγος Greta Thunberg, προτρέποντας τους νέους να κινητοποιηθούν για το κλίμα.
Η φωτιά στο Μάτι, στην Εύβοια, παντού, δεν είναι θέαμα ούτε εμείς είμαστε θεατές. Είναι η φωτιά που καίει το σπίτι μας, τα παιδιά μας, εμάς τους ίδιους Γι αυτό η ανυπακοή πρέπει να είναι τέτοια που να αναγκάσει τους παγκόσμιους και τους εθνικούς καταστροφείς να δεχτούν ότι το καπιταλιστικό κέρδος δεν είναι πάνω από τη ζωή.
Ανυπακοή, λοιπόν, στο μεγάλο αλλά και στο μικρό, καθημερινό φασισμό. Ανυπακοή στους «πάνω» που σκοτώνουν τη ζωή, αλλά ανυπακοή και στον κακό μας εαυτό, στους «κάτω» που σκέφτονται σαν τους «πάνω».
Κι αυτό συμβαίνει από παλιά. Το είχε διαπιστώσει ένας πάμπλουτος όπως ο Λέων Τολστόι που έγραφε ότι «Οι κυβερνήτες και οι πλούσιοι εξουσιάζουν τους εργάτες επειδή και οι εργάτες επιθυμούν το ίδιο, με αυτούς τους ίδιους τρόπους δηλαδή να εξουσιάζουν τον αδελφό τους εργάτη. Για τον λόγο αυτόν –επειδή ταυτίζονται μαζί τους απέναντι στη ζωή- οι εργάτες δεν μπορούν να εξεγερθούν σε μία πραγματική επανάσταση εναντίον των καταπιεστών τους… (γιατί) μέσα του(σ.σ. στον εργάτη) υπάρχει η συναίσθηση ότι κι αυτός θα έκανε το ίδιο, ή το κάνει κιόλας έστω σε μικρότερο βαθμό απέναντι στ’ αδέλφια του…Αν οι εργάτες δεν ήταν το ίδιο καταπιεστές… ζούσαν αδελφικά… θυμούνταν και βοηθούσαν τους άλλους, κανείς δεν θα μπορούσε να τους σκλαβώσει…»(Ο Τολστόι, Ελληνικά Γράμματα).
Χωρίς, λοιπόν, να αλλάξουμε μυαλά, ανατροπή δεν γίνεται. Χρειάζεται ανατροπή στον καθημερινό πολιτισμό, στη συμπεριφορά μας, στον τρόπο δηλαδή που ενσωματώνουμε τους περιορισμούς και τους επιβεβλημένους κανόνες. Αλλά δυστυχώς, ο πολιτισμός, ενώ θα έπρεπε να είναι η αιχμή του δόρατος ενός σχεδίου ανατροπής, υποτιμάται από την Αριστερά. Υποβαθμίζεται το γεγονός ότι μία ολόκληρη κοινωνία έχει εμποτιστεί από την κουλτούρα του καταναλωτισμού.


Πηγή: artinews.gr