Σχέδιο μαμούθ για να διασωθεί η Ελλάδα - Νέο τεράστιο δάνειο 109 δισ. ευρώ με μικρότερα επιτόκια και επαναγορά χρέους

Οι ευρωπαίοι ηγέτες πήραν σημαντικές αποφάσεις και βελτιώσαμε τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο βαν Ρομπάι στη Συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής. Σύμφωνα με τον κ. Ρομπάι οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν την επιπλέον χρηματοδότηση της Ελλάδας τόσο από την Ε.Ε. όσο και από το ΔΝΤ.
Εν συνεχεία ο κ. Μπαρόζο δήλωσε ότι η εμπλοκή ιδιωτών είναι εθελοντική και αφορά μόνο την Ελλάδα και όχι τις άλλες χώρες που έχουν μπει στον μηχανισμό στήριξης. Μάλιστα, τόνισε ότι θα γίνει πιο ευέλικτος ο μηχανισμός στήριξης με μικρότερα επιτόκια και μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής, ενώ διευκρίνισε ότι θα δίνεται πλέον η δυνατότητα παρέμβαση στις δευτερογενείς αγορές πριν ξεκινήσει ένα πρόβλημα.
"Έχουμε, επιτέλους, ένα πρόγραμμα για να αντιμετωπίσουμε σε βάθος χρόνου το πρόβλημα του χρέους", δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αμέσως μετά το τέλος της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Αφού ευχαρίστησε τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για το "πακέτο" στήριξης προς την Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε: "Είμαστε περήφανος λαός, λαός που δουλεύουμε σκληρά και το μόνο που ζητάμε είναι να μας δοθεί το δικαίωμα να κάνουμε αλλαγές".
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν σήμερα να κάνουν νέο δανεισμό της Ελλάδας συνολικού ύψους 158 δισ. ευρώ, "με τραπεζική στήριξη", τόνισε στις δηλώσεις του στο πέρας της συνόδου κορυφής της ΕΕ ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Εισερχόμενος στις λεπτομέρειες, ο πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι ανέφερε ότι τα 109 δισ. ευρώ θα προέλθουν απ την ΕΕ και το ΔΝΤ, ενώ άλλα 49 δισ. ευρώ θα προέλθουν απ τις ιδιωτικές πιστώτριες τράπεζες της Ελλάδας.
Από αυτά τα 49 δισ. ευρώ, τα 37 δισ. ευρώ θα είναι "εθελοντική συνεισφορά" των ιδιωτικών πιστωτριών τραπεζών, ενώ "άλλα 12 δισ. ευρώ θα προέλθουν απ την εξαγορά του ελληνικού χρέους", διευκρίνισε ο πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι.
Οι πιστώτριες τράπεζες της Ελλάδας υποσχέθηκαν σήμερα να συνεισφέρουν με ποσό ύψους 54 δισεκατομμυρίων ευρώ για περίοδο τριών ετών, και 135 δισεκατομμυρίων δολαρίων για περίοδο δέκα ετών, σε ένα νέο σχέδιο βοήθειας για της χώρα αυτή, ανακοίνωσε το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο.
Αυτή η ένωση τραπεζών αναφέρει σε ανακοίνωσή της που κυκλοφόρησε στην Ουάσινγκτον ότι θα κάνει μια προσφορά για την παροχή χρηματοδότησης στην Αθήνα "54 δισ. ευρώ από τα μέσα του 2011 έως τα μέσα του 2014, και συνολικά 135 δισ. ευρώ από τα μέσα του 2011 έως το τέλος του 2020".
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) χαιρέτισε σήμερα το νέο πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας, με δηλώσεις του προέδρου της Ζαν Κλοντ Τρισέ. "Αυτό είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο είναι κρίσιμο για την οικονομία της Ελλάδας", επισήμανε ο κ. Τρισέ, λίγο αφότου έληξε η σύνοδος κορυφής της ΕΕ. "Το νέο πρόγραμμα στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ είναι κρίσιμο για να σταθεροποιηθούν τα δημόσια οικονομικά μεγέθη (στην Ελλάδα), αλλά και για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος", δήλωσε επίσης ο κ. Τρισέ. Επισήμανε, τέλος, ο κ. Τρισέ ότι "οι ιδιωτικές πιστώτριες τράπεζες θα συμμετάσχουν μόνον στον νέο δανεισμό της Ελλάδας", όχι ενός άλλου μέλους της 17μελούς ευρωζώνης.
Το πλήρες κείμενο του προσχεδίου έχει ως εξής:
Από την αρχή της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, σημαντικά μέτρα για την σταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ, τον εκσυγχρονισμό των κανόνων και την ανάπτυξη νέων σταθεροποιητικών εργαλείων έχουν ήδη παρθεί.
Η ανάκαμψη της ευρωζώνης βρίσκεται στο σωστό δρόμο και το ευρώ στηρίζεται σε βασικές οικονομικές αρχές. Αλλά οι προκλήσεις που έχουμε «στα χέρια μας» δείχνουν ότι χρειάζεται να λάβουμε περισσότερα μέτρα.
Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευση μας στο ευρώ και κάνουμε οτιδήποτε χρειάζεται για να εξασφαλίσουμε την χρηματοπιστωτική σταθερότητα στο σύνολο της ευρωζώνης. Επιβεβαιώνουμε, επίσης, την αποφασιστικότητα μας να ενισχύσουμε τη σύγκλιση, την ανταγωνιστικότητα και την διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ.
Σήμερα, συμφωνήσαμε στα παρακάτω μέτρα:
Ελλάδα
1. Χαιρετίζουμε τα μέτρα που πάρθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση για να σταθεροποιήσει τα δημόσια οικονομικά και να μεταρρυθμίσει την οικονομία όπως επίσης (χαιρετίζουμε) το νέο πακέτο μέτρων που πρόσφατα υιοθετήθηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Αυτές είναι πρωτοφανείς, αλλά απαραίτητες προσπάθειες, για να επαναφέρουν την ελληνική οικονομία πίσω σε βιώσιμο αναπτυξιακό «μονοπάτι».
2. Συμφωνήσαμε να στηρίξουμε την Ελλάδα με ένα νέο πακέτο και να δώσουμε στην Ελλάδα το ποσό χ ευρώ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα σχεδιαστεί με γνώμονα να χαμηλώσει τα επιτόκια και να επιμηκύνει τα ώριμα ομόλογα, προκειμένου αποτελεσματικά να βελτιώσει την βιωσιμότητα και την αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους. Καλούμε το ΔΝΤ να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του νέου ελληνικού προγράμματος στην ίδια γραμμή των τωρινών πρακτικών.
3. Έχουμε αποφασίσει να επιμηκύνουμε την ωριμότητα των δανείων προς την Ελλάδα από το EFSF στο ελάχιστο πιθανό όριο, από το τωρινό των 7,5 ετών κατά ελάχιστο σε 15 έτη. Σε αυτό το πλαίσιο, θα διασφαλίσουμε επιπρόσθετο πρόγραμμα παρακολούθησης. Θα παράσχουμε δάνεια από το EFSF στο όριο του επιτρεπτού δανεισμού (που είναι περίπου 3,5%), χωρίς να κατεβαίνει κάτω από το κόστος χρηματοδότησης του EFSF. Αυτό θα συνοδεύεται από έναν μηχανισμό που θα διασφαλίσει τα απαραίτητα κίνητρα για την εφαρμογή του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων και των απαραίτητων εγγυήσεων όταν χρειαστεί.
4. Καλούμε για μία περιεκτική στρατηγική για ανάπτυξη και επενδύσεις στην Ελλάδα. Οι διαρθρωτικοί πόροι πρέπει να ανακατανεμηθούν προς την κατεύθυνση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης υπό ένα ευρωπαϊκό «Σχέδιο Μάρσαλ». Τα κράτη - μέλη και η Επιτροπή θα κινητοποιήσουν όλες τις απαραίτητες πηγές, ώστε να προβάλλουν την εξαιρετική τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
5. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μία «μοναδική» δυσοίωνη κατάσταση στην ευρωζώνη. Αυτός είναι ο λόγος που η περίπτωση της απαιτεί μία ειδική λύση. Ο χρηματοοικονομικός τομέας έχει επιδείξει την προθυμία του να στηρίξει την Ελλάδα σε μία εθελοντική βάση μέσω μίας ποικιλίας επιλογών (ανταλλαγή ομολόγων, μετακύλιση και επαναγορά) σε συνθήκες δανεισμού που συγκρίνονται με την στήριξη του δημόσιου τομέα για την ενίσχυση της πιστοληπτικής ικανότητας.
6. Όλες οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης επίσημα επιβεβαιώνουν την αμετακίνητη αποφασιστικότητα τους να τιμήσουν απόλυτα την υπογραφή τους και όλες τις δεσμεύσεις τους για τη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών συνθηκών και των διαρθρωτικών αλλαγών. Οι αρχηγοί των κρατών ή κυβερνήσεων της ευρωζώνης στηρίζουν απόλυτα την απόφαση, καθώς η αξιοπιστία των όσων υπογράφηκαν είναι ένα αποφασιστικό στοιχείο για την εξασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στο σύνολο της ευρωζώνης.
Σταθεροποιητικά εργαλεία
7. Προκειμένου να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα του EFSF και να διευθετήσουμε τον κίνδυνο της μετάδοσης, συμφωνούμε να αυξήσουμε την ευελιξία του EFSF, επιτρέποντας του να κάνει τα εξής:
- Να επεμβαίνει στη βάση προληπτικών προγραμμάτων, με τις απαραίτητες προϋποθέσεις.
- Να χρηματοδοτεί την επαναγορά κεφαλαίων από τα χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα μέσω δανείων προς τις κυβερνήσεις συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που δεν είναι ενταγμένες σε κάποιο πρόγραμμα.
- Να επεμβαίνει στις δευτερογενείς αγορές, με βάση τις αναλύσεις της ΕΚΤ, αναγνωρίζοντας την ύπαρξη εξαιρετικών περιπτώσεων και με ομόφωνη απόφαση από τα μέλη του EFSF.
Δημοσιονομική σταθερότητα και ανάπτυξη στην ευρωζώνη:
8. Χαιρετίζουμε την πρόοδο που έχει γίνει από την εφαρμογή των προγραμμάτων σε Ιρλανδία και Πορτογαλία και επαναλαμβάνουμε την απόλυτη δέσμευση μας για την επιτυχία αυτών των προγραμμάτων. Οι προϋποθέσεις δανεισμού από το EFSF για την Ελλάδα θα ισχύουν και για Πορτογαλία και Ιρλανδία. Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνουμε την προθυμία της Ιρλανδίας να συμμετάσχει εποικοδομητικά στις συζητήσεις για το προσχέδιο της οδηγίας για Κοινό Φόρο Σταθερότητας και στις εποικοδομητικές συζητήσεις για θέματα φορολογικής πολιτικής στο πλαίσιο του ευρώ.
9. Όλα τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης θα υιοθετήσουν άμεσα τους συμφωνηθέντες δημοσιονομικούς στόχους, για να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και να διευθετήσουν τις μακρό-οικονομικές ανισορροπίες. Το δημόσιο έλλειμμα σε όλες τις χώρες, εκτός από αυτές που είναι σε ειδικό πρόγραμμα, πρέπει να είναι κάτω από το 3% το αργότερο το 2013. Σε αυτό το πλαίσιο, καλωσορίζουμε το πακέτο του προϋπολογισμού που πρόσφατα παρουσιάστηκε από την ιταλική κυβέρνηση και θα προσπαθήσει να περιορίσει το έλλειμμα κάτω από το 2012 και να πιάσει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2014. Χαιρετίζουμε, επίσης, τις φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις που προχωράει η Ισπανία στον δημοσιονομικό, χρηματοοικονομικό και διαρθρωτικό τομέα.
10. Θα εφαρμόσουμε τις συστάσεις που υιοθετήθηκαν τον Ιούνιο για μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη μας. Προσκαλούμε την Επιτροπή να ενισχύσει τις συνέργιες ανάμεσα στα προγράμματα δανεισμού και τους πόρους της Ε.Ε σε όλες τις χώρες που είναι υπό την βοήθεια ΔΝΤ/Ε.Ε. Στηρίζουμε όλες τις προσπάθειες για βελτίωση της ικανότητας της απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων με σκοπό να βοηθήσει την ανάπτυξη και την εργασία.
Οικονομική διακυβέρνηση
11. Κοιτάζουμε μπροστά για να τελειοποιήσουμε το νομοθετικό πακέτο για την ισχυροποίηση του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης και την νέα μακρό - οικονομική παρακολούθηση.
12. Δεσμευόμαστε να εισαγάγουμε νομοθετικές δεσμεύσεις για τα εθνικά δημοσιονομικά πλαίσια από το τέλος του 2012.
13. Συμφωνούμε ότι η εξάρτηση από τους ξένους οίκους αξιολόγησης πρέπει να μειωθεί και κοιτάζουμε μπροστά να προχωρήσουμε την πρόταση της Επιτροπής.
14. Καλούμε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Eurogroup να ετοιμάσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ως τον Οκτώβριο πάνω στο πώς να αντιμετωπίζουμε καλύτερα τη διαχείριση των κρίσεων στην ευρωζώνη και τη βελτίωση των μεθόδων εργασίας.
Καλούμε το Eurogroup να εφαρμόσει ταχέως και με προτεραιότητα τις αποφάσεις που πήραμε σήμερα.                   ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: